ALAHAN 1 TRIMESTER

Ada ke yang hamil takde alahan langsung, sampai lah beranak? Haritu saya ada pegi scan , pastu doc tu lebih bagus kalau ada alahan. Itu maknanya anak kamu sihat…. Saya sgt terkesan ya dgn statement doc tu😂 sebab saya alhamdulillah, takde alahan apa buat masa sekarang, lalu makan, muntah2 pon tak, takde morning sickness langsung…apa pendapat sister2 semua🥰 Pertama kali hamil,, biasa lah🥹

53 Balas

Pelik lah dr cakap macamtu. Tanya balik dr tu, rujukan kat mana? Saya pregnant anak pertama takde alahan langsung. Macam tak pregnant. Alhamdulillah kandungan sihat walafiat. Mudah je semua urusan dari awal pregnant sampai bersalin. Saya aktif macam mana pun takde langsung masalah. Anak ke 2 saya alahan first trimester. Sepanjang first trimester tu jugalah saya struggle nak kena hadap spotting, bleeding. On duphaston high dose. So alahan tak menjaminkan kesihatan baby. Annoying ya bila dr yang negatif2 ni. Alhamdulillah dr pakar yang saya jumpa positif sentiasa. Ada cyst 7cm maaa pregnant pun saya boleh relax je sebab dr tu sangat lah positif. Sis dah boleh jumpa dr lain je lepas ni 😌

9mo ago

Ada artikel dalam apps ni jugak sis yg mengatakan ada alahan bermaksud baby sihat. Bukan lah bermaksud tiada alahan means baby tak sihat tp dia maksudkan if mom ada alahan maknanya baby sedang menyerap banyak zat2 dan nutrisi dari mak sbb tu mak serba kekurangan dan alami alahan. Dan yg tak ada alahan pun baby menyerap juga tp mungkin menyerap secara biasa2 je ataupon mak mmg terlebih nutrisi so walaupon anak menyerap banyak tp tak terkesan pun pada mak.. begitu je. Tiada siapa betul dan tiada siapa yg salah

Ada je org takde alahan, kawan2 sy takde alahan ok je baby. Mak sy pun 3 org ank takde alahan pun ok. Sy masa 1st pregant takde alahan or rasa apa2 tp gugur. Tp masa tu baru 5w la. 2nd ni sy igt pun sy takde alahan. Pernah doa minta alahan sbb sy trauma. So klu ada alahan sy tahu baby sy ok sbb simptom tu ada🤣🤣 Masuk 9w baru sy muntah2. Klu sehari takde muntah sy dah risau. HAHAHA. Tp sebenarnya tak semstinya takde alahan, anak tak sihat. Dan alahan ada je yg dtg lambat. Simptom pun pelbagai. Mgkin takde alahan muntah tp ada rasa sakit breast ke, ada mengidam ke, ada pening2 dan sebagainya lah

9mo ago

Ehhh, sama🤣kadang terminta2 pulak nak rasa alahan tuu, tapi kakak saya pon marahh apa cakap mcm tu😂tapi dengar pendapat mommy2 deekat sini,, rasa lega dengaq💓

ntahlah sis. masa sy awal pregnant, sy nak baring je 🤣. x pernah pun rasa nak muntah2 ke.. morning sickness ke. cuma mkn je xde selera tp kena paksa mkn sbb nanti kasian kat baby. sy bekerja.. kena mkn ikut on time.. balik dr keje, rasa penat gile pd hal duk office je. rasa nak baring je. kalau sy stress, mula la rasa sakit kepala & dtg penyakit malas nak gi keje 🤣.now, sy da masuk trimester 3. da resign. x pernah lagi merasa morning sickness apa semua tu. makin kuat makan adalah 🤭. lagi 3 hari nak due date ni 😌

alhamdulillah untung la sis xde alahan..sy start 2 bulan smpai skrg 3 bulan..xleh nk msk..xleh tgk aym mentah .udang mentah,daging mentah,ikan mentah..tgk je loya.muntah hijau Tu xtahan..dok membeli dah sebulan lebih .Sian kt suami😢. biase g kje bawa bekal..dia pun bkn jenis mkn mknan kt luar...nk buat camne😢😢..redha jela..mkn pun nk benda masam je..dlu mnat coklat..aiskrim..benda2 manis..skrg alahan benda manis...Allahu...mkn tomyam & laksa je yg hbis..yg lain tekak xnk terima😢😢

Laa..awat doc cakap lagu tu 🧐 Sy pun first mom. Bersalin bulan March lepas. Sepanjang pregnant alhamdulillah tak ada alahan. Kita ni duk baca pengalaman ibu² mengandung alahan itu ini, kita yg tak ada alahan, auto fikiran negatif, asyik duk risau kat kandungan je sebab tak sama macam orang lain. So, solusi sy..ignore je. Setiap org tak akan sama. Kalu setiap kali checkup, kandungan sihat & baik² shj, tiada alahan itu bukan masalah 🫶

alahan teruk pun mslh, XDe alahan pun mslh juga. tp sy rse sis ada ja alahan tp bukan direct mknn. mcm sy, tak boleh bau asap yg kat tokong kecik tu, pastu xleh bau org tumis bawang, mkn boleh je, petai pun sy x brp suka , tp sbb sy elak bnda tu jd x nmpk la sy ada alahan. so far spnjgn scan alhamdulillah baby sihat, Dan berharap baby akan sentiasa sihat smpai beranak nanti .

tak jugak sis.. Ada org anak dh 3 4 org semua sihat.. Dia pun tkde alahan pun masa mengandung.. Best apa tkde alahan so semua makanan boleh makan.. Sy plk alahan dri awal kehamilan smpailaa 6 bulan.. Teruk sgt² smpai tk naik pun berat bdn sy.. tp baby dlm perut lak makin besar.. hb plk naik turun je tk pernah maintain pun smpai bersalin..

Saya xde alahan dri awl smpai melahirkan, anak sihat je. skg dah masuk 3bulan. entahlah knpa dr tu ckp mcm tu ke awak. buat bnyk fkir je, jgn risau semua pengalaman mengandung x sama. mgkn awl2 ni awk xde alahan nt nak masuk 2nd trim boleh jadi alahan dtg. Masih awl nak ckp awk xde alahan klu bru trimester 1.

9mo ago

Tulahhh tuuu, risau😂😂tapi sedapkan hatii dgn ayat “tak semua org sama”… alhamdulillah, cuma sharing🥰

kalau experience sy, first pregnant haritu x de alahan langsung, tup2 gugur 10week. so bila second ni alahan smpai tahap ckp ngan diri sndiri "x pe nak mak teruk, janji kau sihat" punyalah redho je. sbb risau mcm first haritu x de alahan tup2 gugur🥺 so bila ada alahan tu rasa tenang la skit tahu baby tu sihat🥲

9mo ago

orng kata gap 6bulan. sy gap 8 bulan(unplanned) 😂 pastu kene dngan dr sbb x makan asid folic smua 3 bulan bfore pregnant. dr kata nak bagi rahim ready dlu sbb dh misscariage haritu kan. Astu nk wat gano. hadap jela. hahahha.

pendpt sy, ada atau takde alahan tak menentukan kesihatan bayi. Setiap ibu mengalami alahan yg berbeza2. Dan even yg kne alahan pun ada yg skjp, ada yg lama malah ada yg loya muntah sampai melahirkan. Ia sgt menyiksakan! apapun enjoy saja your pregnancy sis. Sometimes, simptom loya tu dtg lmbt skit.

9mo ago

Thank you atas sharing💓