Hai ibu² smua.sy ad kncing mnis dlm pregnant ni..Hari ni 1st day kna cek..awal² pg ni bcaan dh 5.6😌

Ad x ibu² lain sama mcm sy?

7 Balas

Saya pun GDM Type 1 masa first minum air gula sangkut sebab reading 8.5 (private hospital kalau 6.8 kira tinggi dah). So dr suruh diet control. Jaga pemakanan , ada 4 perkara yg sy ubah : 1. Kurangkan nasi (makan suku nasi, suku protein, separuh sayur) 2. Kurangkan processed karbo macam roti, mi, spagethi dsb (walaupun ni lah contoh comfort food yg sedap) 3. Minum air manis maksimum 2 kali seminggu. Air manis maksudnya kalau base dia susu segar ok. Tapi jgn minum yg base dia gula (contoh teh o ais, sirap) atau susu manis (contoh teh tarik) jawabnya reading mmg melambung. 4. Minum air masak byk2. masa 1st trimester aritu sy tokleh telan langsung air masak. Sekarang suka tak suka mmg kena paksa kan juga 😅 Kena tengok what works for you, try and error. Contohnya, kalau sy malam skip dinner tapi makan buah mangg manis sebiji, jawapnya esok reading gula before breakfast tinggi skit. Sebab buah pun kadang bole jadi punca especially kalau makan buah yg manis & terlalu banyak dlm sehari. So sy switch pada buah yg kurang manis & masam2 sikit, macam pear, mandarin orange, epal dsb. Alhamdulillah readimg gula turun ke 6.0 ke bawah. Mudah2an awak pun dpt regulatekan reading juga! Fikir buat semua untul kesihatan & keselamatan baby je 🩷

5.6 xlh tinggi sgt sis.kalau lbh 6 tu baru pening kepala sikit.saya gdm gak masa mengandung..sgt teruk...sampai cucuk insulin...tpi alhamdullilah chexk 6m slps bsalin.dah ok...sis,gdm masa mengandung susah nk kawal.tlebih diet,berat kita mkin krg.x bgs gk tuk baby..jgn mkn supplement mcm2 yg post kt media sosial k..x semuanya btul tu...nasihat saya,sabar n tawakal sis...ikut jer apa kata doc.in sha allah anda dan baby akn selamat...amin

usaha lg sis. sy haritu pun 1st time bsp dpt 5.5mmol. bacaan yg seterusnya semua ok. Dr bg peluang lg bsp 2 minggu kemudian utk tentukan sama ada sy dpt bacaan bsp bawah 5.3 dgn diet control shj,dan kalau masih juga bacaan tinggi Dr akan start ubat. bsp 2 minggu kemudian sy dpt 5.1. sy jaga pemakanan ja,Alhamdulillah dpt bersalin tak lebih dr 40w

saya bacaan pertama 4++ je tapi suka sangat makan manis dan minum manis jadi naik 5++ bacaan kedua.. tapi doktor kata ok masi.. jadi sampai melahirkan saya tak ada gdm walaupun suka makan manis dan minum manis.. tapi kalau jenis ada gdm better jangan makan dan minum manis la bagi saya..

sis last mkn mlm pkl brapa tu ? klau ikut dlm buku pink bacaan awal pg kena bwh 5.3, tp depand jgk pd bacaan kk tempat sis cmne. mcm sy selama buat bsp, so far bacaan okay aje, tp ada gk 2 3 kali bacaan dia lepas pagar, tu pn bila sy mkn x ikut portion. haha

8mo ago

pkul 10mlm sy dh strt puasa...kiranya dlm 9lbih cmtu sy last mkn..Kira 10jam lbih la sy puasa...tp lbih dari target jgk..😌

portion nasi tu sila kurangkan saiz gengam penumbuk. karbo lain sila stop. roti putih stop makan/minum manis amik la seminggu sekali. kencing manis ni bahaya pada baby. kena bwranak awal atau bby beso

8mo ago

itu la yg sy risauu😌

tq sharing dgn sy...esok nurse mnta repeat lg utk jam 8am..mudah²an bacaan ok..