??

40 hari tak dtang bulan cek² smua negetif.pergi jumpa doktor...negetif juga..ya allah...kekadang sye terasa juga suami tnya bila nak ada anak...tapi sye dah coba..sye amalkn mkn folic acid...tapi doktor ada bgi ubat untuk period...satu lagi sye ada keputihan...ya allah...nngis dalam krta lha jwapannya...sbb sblm khwin sye tak pernah mis datang n keputihan pun tak pernah ada...sye tak tahu nak cakap apa dah hanya mmpu redho ja...tapi sedih lha..

20 Balas

Saya pun lama tunggu anak sendiri sekarang baru pregnant setahun pertama banyak nanges gaduh dengan husband pasal anak..last2 kitaorang decide lepas ni taknak fikir kan sangat taknak stress pasal.anak elak kan fikir sangat..ada mase spend time same2 honeymoon mcm org baru kawen,jalan2 taman mall ke apa bedua..bukan kata kena bercuti jauh2 ke apa..jalan2 g taman bedua pun takpe dah...trust me, tenang n happy..tak sangka gap masa tak lama tibe2 pregnant..saya.pun.keputihan teruk sangat2 ..tak sangka boleh pregnant..try bincang dengan husband..saya takde amal kan ubat supplement ape2..

Suami sis mane boleh ckp mcm tu, lg buat sis stress nnti sy ttc 4 thun suami sy xpernah ckp mcm tu, sy y sllu ckp ade lah tp die sllu bg smgt, sy dlu pernah 60hr xdtg period tp xmgndung pun.,2thun ttc sy trus ke kk & hospital buat rwtn kat sana, percaya pd rzki inn shaa alllh ade,kalau ad pcos mkn acid folic 4 bji shari tu sy dpt dr group pcos dorg mkn 2pg 2mlm cmtu, sy dlu doc suspek pcos doc suruh trunkn berat jugak, klo period xteratur mnum ssu efferty,

saya tahun ni tahun ke 7, alhamdulillah awal tahun dpt tau mengandung, sebelum2 ni kami x pernah jdkan isu..kami sama2 pegi checkup kesuburan, memandangkan saya mmg ada penyakit suami pun mcm redha je..hujung tahun lps saya cuba mkn royal v, rezeki saya januari Allah beri rezeki..skrg tgh menunggu hari je nak bersalin.. suami selalu ckp, hidup kena gembira, klu semua benda nak stress boleh suram hidup kita..

Jujur lah dgn suami apa yg sis rasa dgn kata2 nya.. Org lelaki mmg begitu. Kadang2 dia xtau apa yg dikatakan rasa biasa tp mengguris hati kita. Tntg rezeki anak sy fhm perasaan sis. Tp sis xboleh selalu ikut emosi dan bersedih. Stress x bagus utk diri juga boleh efek kesuburan juga. Usaha dan doa x putus2 tp pd masa yg sama enjoy your life both of u sis. Honeymoon lah sepuasnya anda berdua 😊💐

Sabar ya... Bagi saya suami puan patut bagi sokongan. Sama iktihar banyak2 untuk kesuburan masing2... http://hannahsytieh.blogspot.com/2015/04/usaha-ttc-produk-himalaya-speman-dan.html?m=1 Puan boleh baca link di atas.. Sy dan suami Alhamdulilah lepas iktihar guna produk himalaya skrg 4 bulan..sy doakan smoga puan dapat rezeki untuk ada baby xlama lagi. Amin

sis lepas try cara ni 1.lepas setiap making love tu baring ke kiri 2.minum kelapa muda bakar 3.buat making love jam 4 am-7am waktu benih bagus keluar 4.minum la supplement mcm mamamom atau minyak kelapa dara dll. try la tu dlu kalau saya try yg 1 dan 3. kawan saya try yg no 2 sbb kawin 3tahun xdapat anak dia minum kelapa bakar tu slama 3bulan tiap hari.

Maaf puan, saya nk ckp mengenai acid, acid folic bgs ambil sebagai persediaan utk hamil tp bkn untuk kesuburan. Sebelum kahwin period ok selepas kahwin ting tong tu sebab hormon dah berubah. kena stabilkan period dulu, mungkin tu sebab doktor bg ubt bg period. Apa2 pon jgn stress2 ye, tu pon boleh jadi salah satu sebab hormon berubah x period.

Pengalaman sy, lebih 60hari xde period. Stress jgk bila cek upt masih negatif. Sis bykkan sabar ya. Klo stress, cepat² legakan stress tu. Jogging ke pegi holiday ke. Yg penting jaga kesihatan..jaga pemakanan. Amalkan buah n sayur selalu. Bab keputihan tu, seeloknya cepat² pergi check dgn doc. Ajak suami teman skali. Doc akan suggest utk both

Biasa kitaran period lambat tanda ada pcos iaitu telur ovari kecik. Sis blh google pcos ni apa. Sila jumpa doktor gynea. Gynea lebih arif dari doktor biasa.. Ape ape kita kena usaha lebih. Makan folic acid tu dah satu usaha, tapi dari segi lain kena usaha yg lain. Cth buat celup opk nk dapatkan waktu subur.. Urut pun boleh..

sabar ye akk, insyaAllah nanti Allah beri pada masa yang tepat untuk kita. Perancangan Dia kan lebih baik dari kita. 😊 jangan² stress ye akk, usaha and tawakal dekat Dia. 😊 sy pun tengah ttc sekarang, doakan je yang terbaik. sy doakan semoga akk dikurniakan zuriat yang baik secepat mungkin. 😊