Fikir Sebelum Tanya

Just my 2cent. Bila soalan tanya "boleh tak makan sekian2 (cth:epal/oren/betik)?" U tak rasa pelik ke dengan soalan sendiri? ? Tanya pada diri sendiri kenapa tak boleh makan?? Even kalau ubat pun, u patut tanya pada sumber yg betul. Bila tegur, akan ada yg cakap "nak pendapat orang lain" ?? Biasakan diri cari info yg betul. Esok2 kita kena bagi sumber ilmu, didikan yang betul pada anak2. Have a nice day ❤️

22 Balas

Sebenarnya ade yg confius nak2 yg baru hamil macam sy,first newborn🤭 sbb kekadang ade org tua cakap tak boleh makan,kawan suggest boleh makan,bidan cakap xboleh,bile tanya secara awan/umum ade cakap boleh,ade cakap tak boleh...jadi war2kan pendapat siapa yg biase dengan situasi ade jawapan yg tepat...

4y ago

mmng lah ad yg jawab boleh ke tk bolehh bt u more confident nk try it , tnpa was2 u nak makan bg i tak salah pun bertanya🤧 u get more experience lagi2 u mmng tk ada lansung experience about mengndung ...

Sya ok lg lah soklan psal mkn sb ade yg blh mkn n x...tp yg x blh tahan soklan eh di upkn pict upt double line n tnye "ade kah saya mengandung ?"..dah sah² test upt dh ade tlz cara mcm mne...tau + @ - lg mau di tnye, adoi...sory lh klu yg trase eh...

biase lhh. tkthu brtnya tk slh pun rsenya klu rse tnk jawab just ignore. jgn jd bdoh sombong pula🤣,,, sbb lain org lain experience,,, klu rse dri tu pndai sgt dn tk prlu nsht or jwapn dr org google aje lahh...

4y ago

Sokong. Yang mana dah pandai sangat tu nak berlagak taknak jawab baik diam je takpayah nak tentukan org boleh tanya apa, tak boleh tanya apa.

Betul saya pun first baby kekadang pelik orang tanya soalan mcm tuh. Kat dlm apps ni kalau godeh banyak je info yg dapat dan selalu tanya orang sekliling yg dh beranak.

Haritu ada terbaca ada yg tanya kalau preggy boleh makan pisang tak?? Alamakkkk aihh ape salah pisang pun xtau la 🤣 soalan tu biarlah logik sikit kot ye punn 🤗

Banyak kali dah isu ni. Bila ditegur ada yg kata jgn kecam sbb 1st baby. Senang je, sejenis pemalas & tak suka membaca.

Senang aje, tak pasti terus refer doktor. Masa appoinment tu tanyalah mcm² pd doktor so dpt jwpn pun dah tentu betul.

Dlm ni pn ada info pasal pemakanan untuk preggy, breastfeed, baby. Malas sgt nk godek. Taip panjang2 rajin pulak.

Setuju, soalan pelik2. Benda boleh fikir. Ramai yg jadikan apps ni macam Google. Handphone x de google kot 🤔

Blh je depa rujuk apps ni pun ada supply info yg depa perlukan seperti makan apa blh dan jenis2 ubat.

4y ago

kan.. malas geledah apps mybe.. apps ni melambak kot info.. 😅