Cara makan zencofer yang betul.

Hi semua. Nak tanya apa cara consume zencofer yg betul ya... makan pukul berapa... saya 21 weeks and last haritu hb 10.6. Masalahnya saya pun caffeine addict susah sgt nak refrain diri dari minum kopi and teh ???

11 Balas

Klu sis mmg jenis yg minum teh dgn kopi mmg hb ssh nak naik.saya sblm pregnant mmg bkn jenis minum kopi &teh...tapi tiba2 21minggu pregnant Saya teringin sgt nk minum teh...Saya minum je ,ingat kn x ganggu hb ,dlm sbln tu Ada lh bbrp kali he minum teh sekali check up dari hb 13 terus turun 11.8.nurse mula bising sbb sblm2 Ni check up hb Saya mmg cantik je .lps dari tu Saya terus x nak dh minum teh lagi, hb pun naik normal balik 12 lbh ...risau klu hb Makin turun Makin turun bahaya juga tu.

Nurse sy cakap boleh makan pagi sebelum sarapan atau malam sebelum tidur. Kalau nak elakkan muntah, nurse suruh makan sebelum tidur. Makan ubat lepas tu terus tidur. Caffeine tu memnag kena elak sis sebab dia serap ubat yg kita makan. Macam sia2 je makan ubat kalau minum caffeine

Saya nurse sarankan amek zencofer pada wktu pagi . Sebelum sarapan. Sbb pda wktu tuu perut kosong. Saya ikut mcm yg nurse sarankan. Then lpas 2 jam baru mkan. Saya mkan dgan pati sunquick tnpa ltak air dgn gula.

Nurse kk kata mkn time perut kosong. If nak ambil pg, mkn sejam before bfast. If nak ambil mlm, mkn after 2jam dinner. Sy tk boleh ambil pg mesti pening. So sy ambil mlm.. Alhamdulillah hb elok je, setiap kali checkup 12.+.

Mkn sebelum tidur..sis amalkan buah oren setiap hr sebijik..insha allah hb ok cantik..kalau minum kafien,bnykkn mnum air masak utk natural semula..sy klau mnum yg berkafien mmg down hb..

2jam selepas mkn, baru mkn ubt, then lps mkn zincofer jgn mkn mkanan yg berkalsium dan berkafien, contoh susu, cheesekopi, teh, milo, coklat... Mkn zincofer dgn jus buah or air masak...

Sbb awk suke mnum kafein tu yg hb low.. klau nk consume kafein jrk kn msa utk consume zincofer tu...mkn sblm tido 1hr sblm tido jgn amik kafein da..

Doktor cakap kalo pening masa makan ubat tu, ambil malam sebelum tido. Ambil bersama jus oren atau air yang masam. Untuk hilangkan rasa loya.

Saya nurse saran sblm tdo mlm..jdi sya mkn vitamin n zencofer wktu mlm sblm tdo..dah hbis mkn mlm rhat kjp bru mkn ubat..

Sy mkn iberet.. Mkn zincfer rsa mual nk muntah...