GDM (mengandung yg ada kencing Manis)

Hi saya nak Tanya ibu2 yg Ade GDM atau kencing Manis time pregnant..apa supplement atau vitamin yg boleh turunkan Paras gula supaya tak sangkut ye..takut betul kalau nak kena ulang2 cucuk2 pastu minum air gula lagi.. paling takut kalau apa2 risiko pada anak..klau ibu2 Ade tips atau susu ke apa ke..minta info ye..saya mmg nak tau sgt minum atau makan apa utk bgi tak sangkut lagi..ni saya nak kena buat cucuk 4 jari..hurmm.. kandungan saya 16 minggu.. Soalan lain nak Tanya betul ke kalau time bsp tu naik Merah 2 Kali kena masuk wad..ramai ckp kena masuk wad? Dan apa risiko kalau ada GDM? Dpt ke normal delivery atau ada risiko..atau kena bersalin paksa? Last Soalan apa risiko pada bayi sekiranya GDM? Ada yg kata blh jdi cac*t kalau GDM sbb dia makan apa Tah..? Mohon info dri yg berpengalaman atau yg Ade ilmu .kita Bru first time kena gdm ni😔

4 Balas

jaga makan je. dsss. suplemen kat luar tu lagi tinggi gula walaupun dia cakap takda gula putih. sekarang bsp tak boleh lebih 5.3 kalau puasa 2 jam. atas tu dah merah. saya tiap kali bsp merah. paling tgi 6.4. jumpa doktor review bsp dia cuma tanya makan apa je. normal. jaga makan je kunci dia. risiko semua ni ada kat belakang buku pink boleh baca. nurse ulang2 cakap buku pink dah dapat jangan simpan je. bawak2 la belek. banyak info. enjoy je la gdm ni. kalau sayang anak, jaga makan. jangan fikir sangat nanti stress

Sis buat mcm mn pun klu badan sis x dpt nak digest gula y mnum masa test mgtt tu tetap sangkut. GDM ni bukan 100% disebabkn oleh tabiat pemakanan kita tp kebolehupayaan badan utk release chemical (lupa nama) utk pecahkan gula tu. Org mengandung selalu sangkut gdm ni sbb hormon progesteron ganggu chemical ni utk buat kerja dia. Saya awal2 xde selera makan, muntah2 tp time mnum air gula sangkut gdm😅

7mo ago

sama sebijik dengan saya,kempius masa nurse cakap sangkut gdm 13 plak tu..kita sepisis x suka minum manis..tp reda jela.. dah risiko berbadan dua.. yep enjoy all the process.. demi anak

GDM ada 2 kategori. GDM on diet dan GDM on ubat. GDM ni normally kena kawal pemakanan (buat suku suku separuh, avoid mkn high sugar/junk food), sbb nk kena pantau BSP supaya tak lebih dari julat bacaan. klu GDM diet, serah diri waktu due date. GDM ubat serah diri dlm 37-38w . risiko pd bby: bby besar, risiko diabetes

1. jaga makan je sis 2. tak pasti pulak pasal naik merah 2 Kali tu 3. risiko ada gdm boleh google je. boleh je bersalin normal kalau mmg ada rasa nak beranak sebelum due 4. makan apa? baby minum air ketuban je dalam perut tu. risiko boleh google je