Berkaitan kesan penggunaan jarum suntikan perancang setelah selesai selama 2 tahun.

Hmm.. Sy mahu bertanya buat yang pernah ambil jarum suntikan perancang. Yang sy mau tahu ni kesan setelah selesai mengguna jarum perancang ni selama 2 tahun. Bukan sepanjang penggunaannya. Buat yg berpengalaman,🥺 korang lepas habis guna jarum perancang ni ada tak yg terus berhenti dan rehat dari mengguna sebarang perancang yg lain? Mcmna keadaan perut korang ya sepanjang merehatkan bdn? Adakah normal perut boleh krem dari biasa dan tidak dtg haid? Sy dgr ada yg tidak dtg haid dan masih tidak teratur. Sy dgr ada juga yg datang haid mcm biasa.. 😅 saya ni tiada masalah kalau ada 'isi'. Itu lebih baik berbanding tiba² krem perut sepanjang tidak datang haid. Ada tak yg macam saya? Saya ni belum cek kehamilan guna upt. Sebelum saya periksa,sy mahu bertanya dahulu dan korang yg berpengalaman tolong jawab ya. Korang ada yg pernah tiba² kerap krem perut tak dan tidak datang haid lepas habis ambil suntikan perancang selama 2 tahun??? #bantujawab #bantusharing #ingintahu edit: tarikh tamat sy ambil depo perancang ni dari 13hb januari. Ada datang haid lama sikit masa bulan januari. Masuk February,sy ada bercampur dgn suami masa 1hb feb. Sepanjang bulan februari tu hanya pada tarikh 16hb feb saja keluar darah sedikit. Pastu sampai skarang belum haid².. 😅 smoga membantu utk korang yg boleh tolong jawab.

1 Balas

I cerita pengalaman i ya sis. Mungkin tak sama tp similar. I pakai depo 3 tahun lepastu tukar pil dekat dua tahun. Tak ada break. Tp lepas ambil pill i stop jap nak rehat. Memang akan rasa sakit pinggang sgt masa break tu tambah masa ovulation and nak period. Sbb perancang kan ganggu hormon. Bila dia nak kick off dia punya “new” cycle dia jadi haywire sikit. Benda tu normal ya sis. Sy sakit pinggang masa stop depo and 1st month tukar pill. Sebab masa depo tak period langsung bila ambil pill dia akan period so mmg rasa mcm zaman muda period dulu la senggugutnya. Lepas stop pill pun mcm tu masa ovulation. Tp tu sekali je la rasa mmg masa tu subur pun terus mengandung next 2 weeks 😂

2mo ago

Ya sis. Ada dr bgtau yg kadang2 perempuan blh rasa ovulation dia terutama kalau bulan tu betul2 subur. Mmg betul masa check up tu bgtau dr sakit2 dia ckp mcm tu. Mmg mengandung lepastu 😂