Checkup

Hi. When is the best time for mommy (staying in Malaysia) to open pink/red book at nearby Klinik Kesihatan and do regular checkup. Cause some of my friends said its better to go when you reach 2nd trimester but my husband ask me to go to KK asap.

32 Balas

saya buka buku pink time 3weeks. the moment i know thats the moment i go sbb takut gugur lagi. and bawa sekali pregnancy test as prof. its better to go early sbb atleast u dapat penjagaan dari awal. dont forget bawa surat kahwin kalau dah kahwin dan juga bill electric untuk pengesahan tempat tinggal. satu lagi, nurse dan doctor akan tanya ttg sejarah kesihatan keluarga.

5y ago

Thanks ☺️

KKIA bukit mertajam,penang boleh pergi anytime. Tapi kena bawak salah satu benda ni. 1)surat dr yg menyatakn kita preggy 2)gambar scan.. Baru call semalam.. Depa x mau upt yg kita check sendiri kt rumah.. Pelik jugak.. Tp ikut ja laa.. Huhu

as soon as possible my dear.. i registerd mine when i was 6 weeks pregnant. 2nd trim is too late since baby develop fast and need some supplements such as folic asid, vit b, iron tablet n so on..

better pergi as soon as u know that you are pregnant. sebab during 1st trimester of pregnancy, kandungan kite agak fragile. jadi kalo buka buku pink awal2, doctor boleh monitor.

hi... sy sorang suami. sekrang wife sy tgh pregnant. jd sy ada pergi scan. doc telah scan mengesahkan kandungan 7 minggu. adakah ia tepat. atau anggaran sahaja.

My sister and aunty was nurse for pregnancy, they said must open before week 12. possibble is 10 week to open. but after we know we pregnant please take acid folic ASAP.

nurse dkt kk selalunya akan suruh pg buat buku pink selepas 10weeks.. sy dpt tahu sy pregnant sy terus makan obimin sblum buat buku pink.. 😉

5y ago

ooh. ok. tq sis for the info

when i am 8 weeks prgnancy, i already open pink book. early is better, atleast we can know a prgress of our baby. 😍

saya pun buka buku pink time 2nd trimester... plg bgus pegi sbnarnya lepas 12 week.. kalau sebelum, ada klinik soh balik jga dlu..hehe

go to KK asap . you never know how your baby's doing inside whether they doing well or not .