Adakah wajar tidak lagi menghantar anak 4tahun masuk tadika.sekiranya anak mahir Abc,123,Alif ba ta

Wajarkah hantar sekolah

9 Balas

Bagi saya, walaupun anak dah mahir ABC123 alif ba ta, even dah pandai membaca, saya tetap akan hantar anak ke pre school. Sebab kat sana bukan belajar Abc semata2, sana diorang boleh belajar communication dengan org lain, asah softskills juga. Takde lah bila masuk sekolah rendah, anak terkejut pula sebab dia tak biasa. Kalau tak biasa bergaul dengan org, takut dia jadi pendiam dan tak reti bergaul dengan org. Ni bagi pandangan saya lah. Kalau saya, mmg saya akan hantar pre school.

takda masalah. as long as awak sbg ibu (madrasah pertama) sentiasa dan setiap hari berterusan mengajar anak di rumah. dalam islam pun beri amanah pd kita ibu bapa utk focus ajar anak. cikgu2 dan khidmat luar tu hanya sokongan kedua. some people thought guru sekolah ni sokongan pertama dan lepas tangan pd guru bila anak x pandai.

semua terpulang pd ibu bapa. anak 1st sy masuk prasekolah 6 tahun, tp 3 bulan ja sekolah bersemuka sebab covid yg pertama kali. anak 2nd sy skrg dah na masuk 4 tahun,sy cadang nak hantar prasekolah 6 thn umurnya juga

Terpulang. Bg sy, kalau anak sy ada mslh nk bergaul, penakut, timid, sy akn mskkan prasekolah seawal 3 tahun. Ank prmpuan sy mskkan 4 tahun, xde mslah bergaul. Friendly. Tp sy nk bg dia exposure bergaul dlm group yg ramai.

8mo ago

Ni betul, jika anak jenis tak reti bergaul, takut orang, boleh hantar play school. Belajar bersosial

Hantar pergi sekolah tak semestinya demi akademik je pada sy. Ini utk dia punya confidence, social skills, communication skills dsb. Tapi terpulang pada awk juga sebenarnya

ank sy seawal 4tahun sy msuk kan ditadika untuk bg dia brgaul & brkawan.. waktu itu mmg dh kenal abc,alif ba ta.. bg sy ok sja ats kehendk parents masing2..

wajar...anak2 sy semua sy masukkan bermula 4 tahun supaya dia pandai berkawan dan bergaul...

ikut pada awk sis...sy ank 5thn br hntr tadika...depend pd awk sbb tu ank awk...

Wajar je...