Kewajaran..

Hi semua..ank sya blh kenal da huruf ABC,123,& warna..jadi nak tanya..utk zaman ni mmg perlu pandai eja2 or pandai baca sikit2 ke sblm masuk tadika? Kalau blm pandai baca sblm masuk tadika tu dikira ketinggalan ke?serius nak tahu..sbb kalau ikutkan dalam umur 1-4tahun sya nak anak sya puas bermain dulu..cukupla skadar knl huruf je..tapi tgk anak2 org lain umur 3/4tahun dh blh mengeja/baca sikit2..jd mcm mana ya..betul ke cara saya? Atau anak saya akan ketinggalan? Tq tau semua #firstmom

9 Balas

Hye sis… zaman sekarang ni tak boleh guna istilah ketinggalan zaman dalam perkembangan anak2… sebab semua anak2 berbeza tahap perkembangan, ada cepat, ada lambat sikit… Anak sulung saya sekarang 7tahun bulan 3 nanti akan masuk darjah 1. N even sekarang pon dia masih belum pandai membaca n menulis. Saya agak risau, tapi saya kena trust the process n yakin dengan kebolehan anak saya dengan apa yang dia dah developed sepanjang 3tahun ni. Abc 123 n phoenics tu dia boleh laa… Sebab saya hantar anak2 ke montessori school just untuk devolved skills n emotions anak2… Pada pandangan saya memang umur 1 hingga 6 tahun ni waktu bermain anak2…. Sebab, nanti dorang dah masuk darjah 1, dah takda masa untuk bermain… sekolah, kafa, kerja sekolah, belum musim sukan sekolah lagi. Waktu kita nak main dengan anak2 pon mungkin dah takda masa tu. Macam ada yang parents komen, kalau nak anak 4tahun pandai baca tulis kira, boleh hantar anak ke tadika yang ajar semua tu… sekarang banyak sangat pilihan tadika yang ada… Pada saya untuk umur 6tahun ke bawah lebih penting perkembangan emosi n motor skills anak2… Kalau sis ada kelapangan boleh tengok youtube dr Afzan Puteri, dia banyak kongsi berkenaan perkembangan anak2…

Tak salah pun sis pendapat awk. Ada je sekolah yg focus bermain untuk dia kuatkan minda dia mcm montessori / playschool. Tapi ada sekolah yg titik beratkan pendidikan utk persediaan masuk darjah satu. Tadika anak sy 4 tahun dh start belajar phonics. 5 tahun dh ada maths tambah tolak nombor boleh tahan besar 😅 6 tahun critical thinking - tricky questions nak bagi anak biasakan soalan pelbagai. Agak susah jugak pada sy. Sbb diorg budak lagi. Jd pada sy anak awk normal je kalau bawah 4 tahun tak pandai baca. Diorg mmg kecik lg. Melainkan kalau dia minat nak baca, awk ajar lah. Kalau tak, biar je diorg seronok.

normal je sis.kdng² org ckp anak² tgk hp,tgk tv x bagus utk perkembangan anak.tapi sy tgk anak sy 3thn die da boleh baca A-Z & mengira 1-10 dgn jari walaupun ada pelat² sikit.thn dpn 4thn suami ckp nak hantar anak sek dah.sy ok je.biar la die sek.ada jgk kwn.ddk kat umah pun main sorg².sy pun baru abis pantang.

Sbnrnya depends pada ibu. Klau nk anak cpt baca nt anta anak ke skola yg advance mcm qdees. Klau nk ank main2 dlu anta anak g playschool. Klau sy anak 4 tahun da pandai kenal tu kira ok da. Kat tadika pun nt ada je yg da ada baca sikit2. Tp klau sis anta anak tadika umur 6 tahun tu better da kena pandai baca sikit2

sye rse mcm da pndai da tu! rsenye stakat masuk tadika x perlu smpi pndai mngeja.. tp klu nak ajar anak, bley je.. cuma x perlu strict sgt smpi paksa anak mest kena pandai mngeja.. haa mcm tu..

rasanya okay je kot. tambah da kenal itu ini. maybe ada stgah org nak anak tau awal ,tapi mcm umur dia tak perlu pun nak push dia pandai mcm2x da, biarkan dia enjoy dulu.

Anak buah sy dlu mmg diorg nk yg dh pndai abc yg knal huruf. Mcmtu jlaj. Klu eja tu skola rendah rasa

normal je...

normal je