Antara berikut, vitamins mana yang ada ambil semasa mengandung?

Voice your Opinion
Folic Acid
Zincofer
Obimin
Obimin Pluz

1722 respon

28 Balas

awal kehamilan ms 1st trismeter makan obimin pluz utk protect kantung baby dan tuk perkembangan otak pada peringkat awal bby build dlm rahim sbb dlm obimin pluz ada DHA dan epa serta omega 3...berbnding obimin yg lg satu. ..kemudian tuka kepada acid folic dan iberet..iberet sy makan hingga selamat bersalin...tu je yg sesuai dgn bdn..zincofer sy xblh makan .sbb sy akan pening terlampau sgt .jd doc tukarkan kepada iberet 😉✌🏻 disini saya sharekan perbezaan obimin dan obimin pluz 🥰✌🏻

2y ago

obimin tanpa DHa dan EPA

Pada mulanya KK bagi ubat folic acid biji kecik tu. Bila dah masuk 2nd trimester baru tukar ke zincofer. Tapi saya takboleh tahan dgn zincofer, lagi tak lalu makan & pening kepala. Then, saya tukar sendiri ambik maltofer. Alhamdulillah ok sangat. Cuma masuk 3rd trimester kacau jugak hb kejap, 3minggu jugak la nak naikkan hb balik dgn tambah dos maltofer tu. Skrg dah 39w (tunggu hari) , last check hb dah 12.0 dgn makan 3 biji sehari. Sebelum tdoq and sebelum sarapan pagi. Alhamdulillah

Sy mula2 start pada minggu ke-12 (sbb tahu pregnant lwt) dgn obimin, tp kemudian doktor tukar ke zincofer sbb 20w HB masih low. Tp tak boleh pergi dgn zincofer jadi pening, loya & tak boleh tidur. Skrg tukar kena iberet, baru 2 minggu. Setakat ni ok dgn iberet ni tak rasa pening dah. Dah 27w.

Saya makan Ganilia sahaja since early pregnancy 🥰 HB memang cantik maintain 12 keatas. Sebelum2 ni mmg sentiasa ada masalah HB. Even dh makan mcm2 jenis ubat dr hosp/kk. Sampai tranfuse darah anak ke4 & 5. Alhamdulillahh pregnancy ke6 ni Allah izin okey dan serasi dgn Ganilia.

2y ago

Ganilia ni mkn berapa kali ya sehari?

sy cume amek folic asid je. dr suggest obimij zincofer . skali sy xamek sbh sy liat nk mkn ubt. skali hb sy drop dr bg ubat maltofer. ubt tu kene kunyah. skali xmkn jgk sbb sy xleh nk makan bau busuk🥲. nk tln rse nk mnth

awal pregnant makan acid folic appeton - obimin lepastu dokter tukar zincofer sebab hb drop sampai 9 . tak boleh makan zincofer loya muntah pening try maltofer . sekarang makan iberet

mula start dgn zincofer, pastu xleh go, makan obimin, misi suruh tukar, sbb zat dalam obimin kurang katanya. so try iberet, smpi la skrg..

Folic acid tu ada dalam semua produk diatas. Cuma yang membezakan peratus kandungan folic acid nya. Saya pernah makan obimin, zincofer

Saya makan iberet, pil calcium & pil omega sahaja. Kalau tak boleh nak minum susu sebab alahan, ambil je pil calcium. 🙂

saya mula doc suggest iberet,,tapi x boleh telan,terus x lalu nk mkn,doc kk bgi ubt 4 jenis,skrng mkn ubat zincofer