harini checkup dkt KK hb drop banyak sgt.. sedih sy dgn nurse dok takut2 kan saya😔 bukan sy tak

usaha nak naikkan hb.. 1st waktu buka buku hb cantik lepastu next checkup drop ke 10.5 then naik sikit 10.6.. td checkup drop byk 9.6 allahu sy risau dgn nurse dok takut2 kan lg... drive balik dari KK pun nangis je dlm kereta pikir risiko yg nurse bgtau.. ni 1st pregnancy saya....mommies kat sini ada tak tips lain utk naikkan hb.. skrg saya 24w4d. tq mommies ❤️

54 Balas

tak apa sis ambil kata kata nurse yang takut takutkan tu buat kata semangat.makan jambu batu banyak banyak, makan bayam, makan kerang jangan minum teh selalu and makan benda benda yang drop kan hb.makan zinc or obimin nurse bagi ya.and if youre mualim most importantly percaya with usaha ni allah akan tolong and lindungi sis and baby.moga dipermudahkan!🥰

Amalkan memakan sayur hijau, dan jambu batu. Makan sayur bayam, brokoli (ini sangat membantu) dan minum susu kambing. Hb saya start turun sedikit semasa minggu ke 37 ke 10.9 selalu nya atas 11. Hari hari saya makn sayur brokoli dan jambu batu. Alhamdulillah bila next checkup tu naik 11.6. Harap membantu, dan jangan terlalu stress ya.

Hi awak ☺️ saya bp atas pagar je even ubat tak skip. Saya banyak makan buah. Saya try jus delima tapi sakit perut sbb masam sgt. Try mamariam tapi tak serasi kot. Bp still atas pagar. Last saya try makan kurma, alhamdulillah bp naik banyak. Saya banyak try n error je tgk badan serasi yg mana. Yg penting awak jgn stress okay 🥰

Hi sis saya pun jenis hb low even sblm pregnant lagi..Anak 1st saya amalkn supplement Iberet..Antara iron supplement yg cepat naikkn hb..Pd masa yg sama jaga pemakanan juga..Setuju sgt jambu,jus delima n susu kambing membantu naikkn hb..Bayam merah pun elok juga..Saya tgh pregnant ank 2 ni,harap2 hb cantek jugala mcm 1st

sy pon haritu drop juga hb, lepas tu sy mkn telur puyuh, mkn 1 hari 1 biji.. Alhamdulillah dah naik, skarah dah 33w.. hb sy 11.3.. byakkan mkn sayur hijau juga, n jngan minum minuman berkafin mcm, milo, teh, nescafe.. ni klau x minum, sngat membantu.. sbab minuman ni akan mudah dropkan kita punya hb..tu je, hope membantu

first thing first, sis jgn stress2 sbb stress adalah punca utama hbdrop... Sis boleh mkn atau amalkan avocado, dan klu sis ada GDM boleh mnum Horlicks lite mmg ssuai... Sblom g check up tu... MLM mkn avocado.. pagi srpan mnum Horlicks.. InsyaAllah hb cntik smpi Bsalin... hrp2 dpt mbntu..

sy start pregnant hb x cantik... dh masuk trimester ke 3 bru naik 12 ke 11 😅 sbb sy x tahan dh nk puasa minum caffien... skng sy rasa nk minum, sy minum je kopi nescafe tpi x lah kerap minum tu... lepas kn dahaga je.. lepas minum trus HB sy naik gitu pelik kan ? tpi tu lah kenyataan nya 😂

Sy pernah drop jugak drpd 14 ke 10... Sy amalkn mkn jambu batu... InsyaALLAH... Lg satu sy bnyk mkn tembikai merah, tp masa nk minum air gula jgn minum risau gula tinggi... Bnykkn minum air masak, dn ubat yg nurse bg mcm obimin atau eberet mkn hari2... InsyaALLAH selebihnye doa... 😊

Jgn stress…makan ubat dgn air sunquick/jus delima… elakkan minum susu 2jam sebelum/selepas makan ubat…banyakkn makan sayur bayam/kerang/hati… boleh amalkan minum air peel fresh pink guava… kurangkan minuman berkafein… lastly mintak doc tukarkan ubat kalau tkde perubahan…

sis...nurse bkn tkut2 kn awak...mmg tu risiko dia..klu dia xckp kesan2 hb rendah nnti ape2 jd awak slahkn nurse plak sbb xbgthu...nurse tu ambk berat jgn fkir dia nk tkutkn awak...sy ari tu hb rendh ckit sy mkn pil yg zat besi 2 biji...trus ok...