Hb drop

Hi moms , sy nak tnya klau hb kita drop 10.9 kebawah, nurse akan buat apa ya , kna ulang2 g kk ke , sebab setiap kali checkup msti drop, last check mnggu lpas 11 je . Rsau mnggu dpn checkup lg. #firstbaby

14 Balas

Tempat sy kalau dh 2x hb bawah 10.9 & result test darah ada kurang iron, terus kne cucuk dekat buttock. Mcm sy seminggu tu mmg hari2 datang cucuk kt klinik. Lepas tu, jumpa dietition. Dia bgtau cara makan ubat yang betul. Macam sy, makan zincofer pg & mlm. Pg sy mkn dgn jus oren / air kosong Tengah hari wajib makan meals yg lengkap. Ada nasi, ada protein, ada sayur hijau, ada buah. Sulam makanan dgn air / air limau kasturi / jus. Jangan makan makanan bersama teh / milo / susu. (Segala yang berkafien & berkalsium) Kalau nk minum teh / susu, minum belah petang bila tak makan ubat. Pastikan jarak ambil ubat dgn makan kne betul2 sejam sebelum makan, @ 2 jam selepas makan. Then sehari sebelum checkup, saya akan makan 3 biji kurma. Pendek cite, makan kne seimbang. 3x sehari, suku2 separuh. ☺️

Sy pun ada masalah hb rendah... Anak pertama dan anak kedua, mesti nurse bising tengok hb sampai 9... Anak ketiga ni saya amalkan makan minyak habatussauda setiap pagi, Alhamdulillah hb ok, x makan ubat pun nurse tak bising 😂... Orang kata habatussauda panas untuk baby... cek baby ok je dan sekarang tunggu due date... Sy amalkan dari awal pregnant sampai la sekarang... Sebenarnya sy minum habatussauda sebelum pregnant lagi, sebab ada resdung... Resdung sy berkurangan, tak sangka masa pregnant pun hb jadi elok... Apa-apa pun, sebelum makan ubat atau apa saja... Doa mohon perlindungan dari Allah jangan lupa ye... Kita tak tau mungkin ada orang yg x sesuai

Hb sy xpenah smp 10..maintain 8.0-9.0 je...tiap 2mggu kne ulang kk..amik darah..sbb doc n nurse nk pantau..incase hb drop...doc detect sy thalasemia carrier..tp iron ok..x drop..doc bg sy mkn iron tablet je..sebiji sehari..xboleh lebih..sbb zat besi sy mmg ok..cuma hb sy je xnaik2...tp sy nmpk normal..jd doc xrisau..cuma sy dipantau sahaja..sbb dlm kategori berisiko..

3w ago

baby bersalin okey ke awak?

sy amal kn mkn kurma ajwa n jus mamariam..bila mkn ubat sis kena mkn skali dgn vit c..klu klinik xda bg vit c sis kena mkn dgn buah oren sbb vit c akn menyerap ubat yg kita mkn..jgn mkn ubat bersama dgn susu..sis jgk bole amalkn mkn buah jmbu bath, buah delima merah n sayuran hijau.. alhamdulillah setakat nie hb sy 12 keatas..sy pn ank first jgk

Kalau hb rendah kena g klinik setiap 2minggu, dan kena cucuk ambil darah d lipatan tangan dah jadi rutin.. sy mmg ada masalah hb rendah setiap kali pregnant. Makan apa2 semua x jalan. Dr pun dah binggung hb x naik2 sedangkn ujian darah tunjuk iron dlm badan tinggi huhu 😅

4y ago

Sy pun badan ok segar bugar, bwh kelopak mata pun pink.. x ada lgsung pening2. Tp tu la, hb hampir2 drop ke8. Lepas tukar ubat ke obimin baru naik 9.9. harap2 lepas ni makin naik ke 11. Sbb pregnant sblm2 ni biasa hujung2 kehamilan hb akan naik ke12 dgn tiba2 😆😆

Hb sy dri booking smpai 38weeks drop naik drop naik.punca sy ada minum nescafe n teh kot. Ubat pn ada skip. Sbb sy ssh nk mkn ubt.muntah. now sy tgu ms bsalin je. Dktor just suruh maintain mkn ubt je sbb dh nk bsalin

4y ago

Sama la. Sy pun macam awak, minum teh dgn skip ubat. Now 34 weeks. Esok kena amik darah sebab Dr suspek thalasemia pulak. Nurse risau sebab ubat sy dah habis seminggu.

Awk try ni 1)maltofer 2)jus mamariam 3)OMB 4)jambu Batu 5)sayur Bayam&kangkung Sy amalkan smggu sblm checkup. Dlm smggu Hb Naik Dari 10.2-10.9

4y ago

Boleh membantu

Sye pon 10.5 /10.6 stanby ambik darah botol bawah pada 10 mungkin cocok punggung tp.. yg ni dia akn bg ubat darah besar warna maroon

Saya 9.0 dari 7weeks sampai 14weeks dah tak naik2 hb ni. Kita akan jumpa nurse 2minggu sekali. Macam saya.2minggu sekali g kk

Mkn kiwi sebiji sehari sis..alhamdulillah sy dari 10.6..sampai skrg naik2..baru td tngk dh 13.0

4y ago

Try sis..sekali dgn jambu batu pon blh..campur2..sy mkn ubat tambah darah pon kadang2 je.😅