komfius pasal air gula

tumpang tanya..adakah ape yg kita makan dan minum arini smp malam,akan mempengaruhi bacaan gula dlm darah?sbb esok sy kena minum air gula jd kol12 mlm kena start puasa.arini je sy dah bantai makan pulut durian,air koktel dan kueh2 tp xde lah manis sgt.risau pulak..

26 Balas

Btw 2 3 hari nak minum air gula kawal sis . Tengok pada org jugak . Kadang mempengaruhi kadang tidak. Macam sy 2 hari lagi nak minum air gula nurse da call kata kawal makan .

Sy esok nk ambik kne minum air gule, 1hari awal Sy dh jge permakanan n minuman, sbb is not kalau u makn manis2 skrg, then awk puasa beberapa jam gule dlm bdn tu turun,✌️

Saya pukul 7 mlm dah stop makan nasi mkn yg berat berat. Lepas tu sy ambil epal hijau. Pukul 9 mlm mmg dah stop ambik semua makanan. Puasa smpai selesai minum air gula.

5y ago

Kene jaga la takot sangkut, kang banyak kali kene g klinik 😅

Biasanya puasa start pukul 10pm. Kalau boleh elakkan mkanan manis2 sebelum pegi minum air gula sebab nak elakkan bacaan yg tidak disangka2..😅

Kena puas sis kalau kita minum gula.. mcm sya besok minum gula malam ni start pkul 10mlm smapai lh pagi puasa lh.. xbole mkan ape2 sblom ambil darah..

5y ago

Memang sy puasa.cuma risau ape yg sy makan ari sblm ambik air gula tu je la.kena dtg lain hari pulak sbb dtg klinik lmbt.

Effect sis.. durian sgt tggi dgn gula.. tak semestinya sis mkn manis² baru gula tggi.. dlm karbohidrat mcm nasi pn ada gula..

5y ago

Kalau sgkut air gula, diorg akn ambil hba1c utk tgk sama ada kita mmg ada kencing manis drp sblm pregnant atau just GDM shj.. if just GDM shj, kita akn dirawat dgn diet control / on metformin / insulin sekiranya perlu (BSP akan dipantau).. kalau kita mmg ada kencing manis sblm mengandung, doc akn decide treatment yg lebih serius (terus on metformin / insulin).. utk GDM,kita kena serah diri on EDD kita utk induce bersalin, utk elakkan bby jd terlalu besar..

Seminggu sblom mnum air gula. Dah strt kawal mkan. Ehehheeh tkt jgk kantoii result nanti tp alhamdulillah semua baik2 je.

Betul tu sis. Sbb tu seeloknya jaga apa kita makan beberapa hari sebelum kna minum air gula. Banyakkan minum air masak.

Sy puasa awal kul 8 pun sangkut gula 😂... tu pun makan ala kadar je... bermula lah alkisah check bsp sllu 🤣

Uish asal lmbat sngt start puasa sis ? Nurse tk bgi tau seelok nya kul 10 dh start puasa minum air masak lebih