Hi mommy . Sangkut gdm second time minum air gula

First minum air gula cantik je. Bila minum air gula kali kedua d usia kandungan 7bulan sangkut pulak gdm.. ikut2 doc kata kalau normal bacaan selepas minum air gula 6.0 la xsilap.. tapi sy sangkut ke 7.3 lepas tu.. time ni doc suruh diet on control dlu sambil seminggu sekali kena buat monitor gula guna mesin glucose tu. Ermmm.. mommy tau ke apa yg blh mengurangkan gula dlm darah ni mksud sy makan ape sepatutnya .. haritu doc just cakap kna kurgkn makan nasi. Stop gula.. susu tin. Milo.teh. Kopi.. ##pleasehelp #bantusharing

8 Balas

Gula tu bkn saja pada minuman..sebelum saya berjaya pregnant, selain fokus kurangkan minuman bergula saya jugak avoid gluten. gluten ada gula jugak..gluten banyak pada tepung..jadi saya kurangkan makan roti, biskut, mee etc..saya prefer real food..pada saya nasi is real food. Tapi sbb sblum pregnant pon saya ada PCOS, jadinya saya selalu cari beras or makanan yang Low GI.. sis google la ye nanti..kot2 membantu dlm diet sis nanti. apa2 pon ikut cakap dietician

saya pon sangkut gdm 2nd time minum air gula. selepas minum 9.2 . ni 3rd pregnancy. sebelum ni x pernah sangkut. dan saya dh buat bsp 2 kali. and dua2 gula saya normal. cumanya sbb kan saya sehari sebelum minum air gula ritu sy minum air manis dari pagi sampai ke malam sbb bz kemas rumah mak ayah. penat semacam tu yg minum x igt dunia tu. nurse kate nasib x baik. huhuhu

Sy awal awal minum air gula dah sangkut sbb masa tu mmg baru balik dari bercuti plus takde control makan minum. Yg penting start jaga makan, buat diet suku suku separuh lebihkan sayur, makan ikut waktu dan kurangkan atau stop terus minum air manis. So far sy 26weeks, bsp 2 mggu sekali semuanya okay.

Bykkan mkn sayur hijau sis, then buah xsemua dpt mkn kalau nk kurangkan manis . Sbb sy pun gdm on diet, so ada pergi pakar pemakanan. Mkn mcm biasa cuma ikut yg suku2 separuh tu. Tp bila prgnt ni kdg2 susah jugak nk kawal lapar tu 😅

7.3 rasanya okay. kalau tgk.buku pink, lebih dari 7.8 yg gdm. cam saya 7.9 so kena buat bsp. tp so far dosebabkan takut sgt gdm berlarutan, tak makan manis langsung sampai hypo 🤣 result asyik 2-3 je

Nak tanya, berat badan awak senang naik tak? Saya pun kena repeat minum air gula sbb berat badan susah nak control. Risau jg kena sangkut gdm. Mcm mana ya nak jaga berat badan?

saya kali kedua pun sangkut jugak..lepastu doc kata kena makan ikut time..tak boleh makan malam..kena stop sebelum pukul 7 malam..jangan makan makanan yang proses

biasalah tu pembawakan budak