Assalammualaikum ibu² semua, macam mana cara untuk naikkn HB ye 🥺setiap kali checkup hb sy turun 🥺

Tolong ibu2

7 Balas

Nurse dekat kk saya selalu advice banyakkan makan protein which is ayam/daging/ikan. Cuba la betul2 make sure portion protein tu banyak masa lunch and dinner. Karbo buat suku pinggan je, kenyangkan perut dengan protein and fibre. And minum susu 2-3 kali sehari. Any brand susu is okay, tapi pilih la yang low fat, tinggi calcium, tinggi vitamin.

elakkn minum nescafe,kopi,teh,milo.. yg kosong pun x boleh..aritu hb sy pun trun sikit,sbb minum milo n teh o.. bila sy elakkn Alhamdulillah kembali pulih.. bykkn makn limau,oren,jmbu batu tanp asam masin ye.

Cuba makan ubat tambah darah sebelah pagi selepas bangun tidur ketika perut masih kosong . Makan dengan air bervitamin C mcm jus oren atau air limau suam . Gapkan 30 minit selepas makan ubat sblm breakfast .

2y ago

baikk terima ksih puan

Avoid air bercaffein mcm kopi teh milo. Kalau nak minum sgt jarakkan 2 jam dari pengambilan ubat. Sy makan jambu batu n buah naga jugak. So far hb ok. Semoga dipermudahkan urusan sis 😊

2y ago

amin . terima kasih sis

I dapat tips dari fb katanya makan kerang 5 hari dan 3 hari sebelum.. alhamdulillah hb i naik dari 10.2 ke 11.2 even i banyak minum milo 😂

2y ago

alamak mmg suka minum milo time preggy ni . boleh cuba tips puan . trma ksih ye

Boleh makan jambu batu. Makan kerap hari-hari pun tkpe. Saya buat gitu alhamdulillah tiap kali check up bacaan hb 13 ke atas

2y ago

baik , terima kasih share tips 😊

makan ubat jgn skip. hindari kopi etc. ke mmg sis ada masalah dgn hb ke? ada anaemia?

2y ago

before this okay je , tak tahu la kenapa , kopi dri sy first pregnant sy elakkan 😥