Saya ada masalah berat badan. Berat xmau naik 1.2kg,naik 0.7kg saja.Saya nak makan apa bg berat naik

Tolong bantu saya

15 Balas

Mungkin nasihat ni tak berapa baik huhu, tapi Klu puan betul2 nak naik makan kek. Try marble kek yg macam beli kt bhai roti tu je pun ok. Jangan yg cream2. 7.90 je harga 1 biji cake. Potong siap2 msuk dalam Tupperware makan bila lapar balik after 2 jam dah makan nasi. Saya makan tu 2 minggu je naik laju. Pstu saya stop. Sbb doc kata berat trlebih pulak. 😅

2y ago

ok baik sis...sy akan cuba. in sha allah...terima kasih ☺️☺️

nie cre sye.. pukul 7 pg: mknn berat/roti/bskut pukul 10 pg: roti/bskut/goreng2 mcm karipap ke nuget ke 1 tgh hri: lunch nasi 4 ptg: mkn ringan2..kuih2 8 mlm: dinner nasi 10 mlm (ikut mood): bskut memg berat akan naik.. dlm 1.5kg sbulan

2y ago

terima kasih sis kongsi pendapat. in sha allah sy akan cuba.

Sy pun berat turun 1kg haritu. Lpas tu dia statik x naik x turun. Baru 12w. Ada baca artikel normal kalau berat statik atau turun masa 1st trim sbb boleh jd alahan muntah2, x lalu makan dsb. Insyallah 2nd trim nti normal balik

2y ago

in sha allah...aminn

sy lain plk. dri 48kg skrg naik 5kg😆. sy bnyk mkn makanan manis , air manis n banyak makan ayam. naik mendadak utk 2 bulan ni😆. cubalah makan ape yg sis rse nk makan. insyaAllah psti naik..

2y ago

jgn mkn masam2 n mnum kopi...nnt hb x cantik. elok mkn syur bayam, buah2, kurma n kerang, lala2...

sis makan je apa yg sis teringin..saya jenis tak selera makan sgt tp makan je kerap2 sbb tkut berat turun.makan kuantiti sikit tapi kerap..saya naik 1kg je tiap bulan.tp kurangkan yg bergula takut sgkut gdm..

2y ago

baik sis..terima kasih sudi tolang sy. ☺️☺️

Sy 16minggu sepatut nya berat naik,tp dia turun 3kg dlm msa sebulan😩sy makan juga tp susu sy xmnum lah,,selera ok cuma x kuat makan mcm dlu,harap2 la berat sy naik bulan depan

2y ago

anak sulung sy 3.2kg...nak no 2 kurang 2.6kg..nie nk msuk yg ke tiga...xtau mcm na plk....☺️☺️

sya pun berat tak pndai naik masa trimester 1&2, bila masuk trimester ke3 berat badan dah makin naik. nafsu makan, asyik mulut nak mengunyah jaa. sabar sis, bnyak kan mnum vitamin c.

2y ago

oo....sy baru trimester 2. ok sis terima kasih. harap2 berat naik elok lpas nie.

saya masa preggy dulu Pon berat susah naik. sebulan nk naik 1kg Pon susah. tp selagi nurse kk x bising anak dalam perut Pon sihat saya ok ja

2y ago

sy 2 kali p check perut .berat xnaik. bulan depan kli x nail jgk kna jmpa dktr 😅😅

mula² jer tu sis mcm sy nk naikkan berat susah sangat dah masuk 3rd trimester terlebih naik la pulak apa pun asalkan baby sihat xpe

2y ago

sy dah 20 mggu...berat naik sikit2. in sha allah...harap lpas nie berat sy naik elok.

saya mkn biskut selama dua mingu pg petang mendadak naik 4 kilo sebln🤣 kena selang sehari p klinik🥲

2y ago

ye btul sis🥰