Hai semua...siapa ada tips supya gula dalam darah ne turun..plss...share tips sikit...

Tinggi gula

15 Balas

sya biasanya gula 7.5🤭 cek d rumah sja...tapi seminggu sebelum review kk..sya mkan nsi 3x sehari max(nasi sekecil mangkuk sup cina yg kecil tu, sayur hijau satu sudu nasi, ikan satu/ayam kepak satu), jajan pula makan buah2an kosong sahaja tiap 2-3 jam selama seminggu, susu segar 1x gelas sehari, full mineral water 1minggu...alhamdulillah sngt berkesan walaupn trsiksa😌 balik dri klinik stelah slesai smua, saya pn mula balik makan dn minum susu ibu mgndung sperti biasa tpi sentiasa cek gula...bahaya jugak klau gula tinggi...kena betul2 disiplin diri untk jaga pmakan sebelum date minum air gula...😊 tpi klau next2 minggu slepas mnum air gula, berat naik mendadak..kena ambik air gula balik tau...jdi kena jaga berat jgk jgn mndadak sngt.

tukar gula putih kepada gula perang (brand csr ade yg GI rendah)- amek sesudu or dua sudu kecil je, roti putih to roti gandum penuh-skpg je, mentega kacang dan jem beli yg sucrose free- sesudu dua sudu kecil je. rasa nak mkn bihun tukar kpd suhun- segenggam or semangkuk tgk kesesuaian. milo tukar kpd serbuk koko eg brand vanhouten. teh bujang or letak sesudu or dua sudu kecil gula perang. kopi bahaya sikit sbb kopi bujang pun kdg2 gula naik. kalo rajin blend la lobak ke epal hijau bg hilang gian nak minum manis. ape pun portion mmg kena jaga. enjoy your pregnancy jgn stress2. harap membantu yer

My self also GDM pregnancy... Baru selamat melahirkan baby boy bulan lepas.... Memang down sangat bile dibgtau ada diabetes ni... Just one thing sis, don't be stress... Just control your food diet... Kurangkan portion nasi putih... Lebihkan portion sayur dari nasi.... Strictly no sugar... Klu nak buat air pun try to use brown sugar instead of white sugar..... Fast food pun kene kurangkan... Trust me will work out.. and now lepas bersalin im free of diabetes 💪💪

3y ago

sy pon down ms nurse call ckp gule sangkut...due bln 7.. da x lame lgi blh kantoi... susah gak nk kurang mkn mnis ni...

sy da try mnum lemon..tp x serasi dgn sy...lepastu sy search lg...next try mkn ns ulam peria....alhamdulillah bsp cun ...next 2 wk bru ulang bsp..myb sis bole cube...sy mkn peria hanye pd hri bsp je...hari lain kontrol mkn je..n lg 1 jgn bia perut 0..ble lapar bacaan gula akn tgi

Amal je suku2 separuh. Hari buat bsp elak dulu air manis. Sgt berkesan. Even makan nasik pun rendah je gula. Saya semua 4 lbih je. Makan nasi 1 atau 2 kali je sehari. Buah2 an pun tggi gula. Semua makanan tggi karbohidrat ada gula. Mkn sayur lebih.

Sy klo xmkn nsi ok cun 4++.mau tgh hri jer mkn nsi sikit ambik bcaan mesti 7++.jenuhhh air manis benda mnis memang xmkn pun

lagi 2 hari nak check up, kontrol diet. jangan ambil segala yang manis

mkn peria,minum air putih byk2..jgn minum air manis..

minum air rendaman halba setiap pagi

minum air putih bnyk2 , mkn peria katak ..