nak tanya saya buka buku pink waktu pada 1/12/22 kandungan waktu tu 12w..

then doc suruh dtg pulak 5/12/22 utk minum air gula then doc pun cakap u dtg pulak 31/1/2023.. which is 2bulan lagi baru dtg.. normal ke mcmtu? btw KK takde call sy pun inform yg saya sangkut gdm.. tu nak tanya ibu2 dkt sini mmg mcm tu eh?? btw this is my 1st pregnancy...

11 Balas

ada 2 temu janji berbeza semasa mengandung 1) temujanji berklinik jumpa nurse ( yg ni wajib setiap bln jika kandungan tak beresiko. klau beresiko 2 minggu sekli) 2) temu janji jumpa doktor ( yg ni selalunya utk scan baby n tunggu dr yg bgi temujanji). sis tanya nurse bila temujanji berklinik rutin bulanan seterusnya selain jumpa dgn doktor.

1y ago

sy pula hb low. dri first buka buku tiap 2 minggu dtg klinik. dri ank pertama smpailah ke 2. msuk 37 weeks tiap minggu berklinik.

rasanyan result air gula sis x sangkut..kalau sangkut nurse dh call suruh dtng kk explain risiko gdm utk bayi n ibu..dan on bsp 2 minggu.. mcm sy minum air gula.. petang dlm pukul 4pm mcm tu nurse dh cll soh dtng clinik esok paginya Walaupun clinik dkt johor tu cuti😂nurse tetap soh dtng clinik😁!!

lepas minum air gula kk tak call kalau result okay. saya dpt tahu result masa next appt. saya pon kena minum awal masa week 13 sebab doktor kata umur 28 dah berisiko. rasa hina sgt dah umur 28 haha. family saya takde sejarah kencing manis dan bmi saya normal.

1y ago

next appt saya sebulan lepas minum air gula

Yaa. Klu kk mmg mcm tu ikut je tarikh appt yg mereka dah bagi. Klu kk xde cll bagitau psl kptsn gula tu means keputusan kmu cantik x sangkut gdm. Klu awk nak scan baby sblm tarikh appt tu boleh je scan dekat swasta. Xde mslh

1y ago

Haha part takda perut tu biasa la kan. Baru2 ni balik kg makcik2 dan cousin smua siap tnya dah brpe bln sy ckp 4bln lebih nak masuk 5bln mak ai smua terkejut. Heran jap, normal apa x nmpk perut klu pki baju besar2. Kita je nmpk perubahan perut mcm mna, sy tiap hri masa siap mandi cek perut besar jg nmpk, dlm hati ckp xpe laa biar sy dan husb je tau besar mna dah perut ni 😂Semoga smua baik2 utk awk ya.

klau results normal memang nurse x call . appointment klinik klau ibu risiko rendah sebulan sekali, jumpa doctor jika perlu je..

Biasa if KK takde call, result awk ok. Sy pun 13w haritu minum air gula. Checkup mcm biasa ja ikut appointment yg dh bg.

sy 13pun dh kna minum gula 6/1 aritu second appoiment 31/1 pula .. hrp2 semua ok2 jer xde sangkut apa2 .. Aamiin2

1y ago

ohh kita sama la sis ye.. sy pelik je sbb next appt doc bg 2bulan

Nak tnya, contoh lah temu janji nurse dan temu janji doktor pada masa yg sama. Pergi mana dlu ya? 😅

1y ago

scan lerr dulu, klw sya scan dulu nak jmpa anak katakan bru p checkup 🤭

Kalau xda pape mslh mmg biasanya kk x call.. so normal la tu

awal sis kena minum air gula. bmi sis ok tak?

1y ago

saya 20 minggu baru minum air gula... bmi saya terlebih pula😔