Buka buku pink

Td sy cal klink kk KL sbb nak confirmkan dtg buka buku pink bila. Then dia cakap pergi clinic swasta scan dulu then dtg klinik utk key in dlm sistem baru buat appointment. Mmg mcmtu ea proses nye

14 Balas

Skrg KK klu nk buka buku pink kena bawa bukti hamil mcm bukti scan @ surat pengesahan kehamilan dari doktor. Maksudnya kene pergi swasta dulu. Hari tu sy pergi swasta utk scan belum nmpk heart beat, jadi kene pergi lagi after 2-4w. Doktor kata dah nmpk heart beat bru boleh buka buku pink di KK. Huhu. Kos 2 kali scan dah RM140 cmtu. Sy pelik betul la, kenapa prosedur mcm gini ya? Kasihan pd parents yg x punya kewangan sangat. Huhu.

1y ago

Sy haritu x pegi swasta. Layan je menunggu d kk jumpa doc utk sahkan kehamilan, which is ambil urine je. Lepas dpt result, dia terus suruh g kk ibu & anak buat buku pink ☺️

sy pun buka buku pink dkt KK KL awal tahun hari tu.. memg dia kalau boleh bawak terus scan dr klinik swsta n upt 1st time nak buka buku.. tp sy ckp sy xda duit nk p scan berbayar😂😂 upt je sy bawak.. lepas tu doc KK tu yg scan kn.. xthu apa yg ssh nk scan kita.. even detail scan pun dia pass suruh p buat dekat swasta kesian dekat org yg xmmpu tp nk tgk keadaan bby..

klw sy tk prlu g scan kt klinik swasta. buat appointment je pstu dtg KK, doktor tu trus scan and nmpk kantung, janin, dan degupan jantung. pstu dpt tarikh appointment utk bukak buku pink. mula2 tu die nk scan je dlu utk confirmation. next appointment bru bukak buku pink.

Ye. Mula2 pergi klinik swasta utk scan awal kehamilan as early as 7 - 8 weeks pun boleh lepastu baru book appt kk sebaik2nya awal minggu ke-10 . Nanti masa nak buka buku pink boleh bawak dokumen siap2 ( dokumen tu termasuk gmbr scan baby kat klinik swasta tu )

Ya. Sama mcm KK tmpt sy. Sy bawa gambar scan ke KK. Doktor kat KK tak scan dah, hanya tanya beberapa soalan je. Ada buat blood test, HIV test dan urine test. Kawan sy bgtau doktor KK dia tak pernah scan kat luar, baru doktor KK tolong scankan.

Tempat sy pun macam tu.. 1st datang utk bukak buku pink tu nurse suruh pergi scan di klinik swasta utk confirm kan yg kita ni pregnant.. Lepas tu baru buat appointment utk bukak buku.. Rm80 jgk scan kat klinik masa tu.

kk tempat saya macam ni jugak , tp saya cakap klinik swasta minta refer ke KK, staff inform kenapa nak membazir duit utk scan kalau boleh buat kat Kk, terus nurse KK set appointment terus . masa tu dah 9week .

kk dkt sy call utk appoinment. die akn bg date. bile hari kjadian die tye cmne tahu peknen. ckp buat test. then ade g swasta juge buat scan . then kk ok je.

mcm dkat tmpt sy xda pula mcm tu. call kk utk appointment buka buku n nt dy bg tau dtg bila. lpastu dy tny last period bila n kk yang akan scan smua.

Mcm i, i scan dkt klinik swasta then bawak gi kk. Nasib baik kk nak scan masa first appoinment tu sbb i ada cyst. Alhamdulillah cyst i tu dh tkde