Perancang keluarga

Tgh bertimbang rasa lagi nak ambil perancang jenis mcm mana. Tyn husband ikot dia suruh rancang sendiri je tapi x berani pulak nk rancang sendiri takut excident. Saya ade problem dengan period. Pernah ambil pil perancang and then period terus beteraburan and disebabkan tu sye terus jadi anemia since period berpnjangan and doctor pon x berani advice ambil pil perancang. Nak ambil iud byk pulak dgr cerita yg scary ckp tertanam kt rahim la. Klau implan kt tangan. Aihh tu pon scary 😭😭😭. Seriously sye buntu. Almost buat iud tapi husband x bagi and kakak kakak pon cerita yg menakutkan pasal iud tu. Aduhhh

11 Balas

rancang sendiri ni klau takda kerjasama tak da ilmu, dinasihatkan jangan la kot.. kang lekat ibu yg nak stress. perancang ada byk jenis, tak payah dengar cerita scary org. klau pandai jaga, on time tukar bila sampai masanya,takda benda pun nak tertanam ke nak tumbuh pokok ke.. perancang kena ada disiplin jgak. setakat ni paling terbaik implan la. tapi sy cucuk depo je senang. mkn ubat takut lupa 🤣

klu suami pun boleh beri kerjasama dalam merancang keluarga lagi senang sis,alhamdulillah sya dah 20 tahun tak pernah pun amik perancang suami tak bagi.ubat perancang ni atas2 badan ada yg mkn badan ok ada yg badan naik..dalam merancang sendri pun takut jugak ,ada jugak tbabas lekat terus gugur sbb tak tahu,bahaya jugak mcm tu kan😆

sy tkt pki perancang implan&iud prnh dgr cerita jd xbrni..cucuk&pil sy xsesuai bdn gemok&period xteratur..jd sy rancang sendri manual guna tgl masa subur je🤣&kl brsma sy xnk kluarkn kat dlm😂tkt jadi positive 🥴🥴 alhmdulillah suami ok dia yg suru rancng sendri

lps brsalin ank 1st rncng sndiri.alhmdulillah 10 thn plan sndiri brjaya.suami buang luar n pakai kondom.make sure kondom durex.itu je yg bgus.ank 2nd sy guna implanon tu.lps brsalin trus psg di lengan.so 3 years x prlu bimbang.tp mmg x period lngsung.

Sy pilih iucd... Klu nk pkai, kne tny org yg pkai.. Bkn dgr crita dr org... Mmg org akan crita scary smua tu... Tp dy pkai x? Rasa x? So far, rmai kwn sy yg pkai iucd... Feedback positive.. N dorg psan, jgn dgar crita dr mulut org... 😍😁

3y ago

Setuju

lepas pantang baby umur 60hari period saya dtg dan saya terus pegi kk amek suntikan depo. 5 tahun dulu saya ambil pil perancang yasmin.

rancang sendiri..kena ada komunikasi & bertolak ansur. sy alhamdulillah 4 thun jrk ank.

Sy ingt nk try depo, tp doc ckp depo nnti xmai period, ad y ckp ccuk depo nt berat naik

Sy cucuk depo je.. Tp period xmai... Bdn pon idak lew naik... Ikot org jugak kot..

maybe suami boleh pakai kondom..skrg ni boleh beli online xdela segan sgt..