Perancang Keluarga Yang Sesuai Untuk Merancang Kelahiran.. Minta Pendapat Mommy's Semua..

Assalamualaikum, Morning Mommies.. Boleh X Share Sikit Kesan Penggunaan Iud Sebagai Alat Perancang Kehamilan? Sbb Sy Pengguna Iud, Start Pakai Iud Ni Sebulan Sebelum Puasa Hr Tu, Mase 1st Month Pakao Tu Ok Je Period, Lancar Every Month, Period Pon Normal La Within 7-8days Je, Masuk Bln 3@4 Macam Tu La Pakai, Period Jd Huru Hara.. Awl Bln 8 Hr Tu Dah Period, Hbs Je Period, Rehat 2minggu,masuk Awl Bln 9 Ni Period Datang Blik, Pulak Tu Lama Sampai 15hari..hbs Yg Tu, Rehat Seminggu, Sekarang Period Lagi.. Risau Sangat.. Pikir Nak Buang Je Iud Ni.. Tp Risau Takut Nnt Pregnant Lg Sebab Ank Kecik Baru Umur 1tahun 5bln..sebelum Guna Iud Ni, Sy Dah Cuba Pakai Injection Yg 3bln Skali Tu Tp Langsung Xperiod, Sempat Inject 3kali Je, Stop, Ambil Pil Pulak, Period Ok La Tiap Bulan Datang Tp Cuma 3@4hari Je, Pulak Tu, Berat Badan Mendadak Naik Dari 58kg Skrg Dah 65kg..tp Bile Cuba Iud Ni, Dah Jadi Cm Ni Pulak.. Ade X Suggestion Lain Yg Sesuai Utk Org Yg Bermasalah Macam Sy Ni Pakai Perancang Ape Ys Sesuai?

1 Balas

Awak tahu tak setiap cara tu apa kesan dia . Contoh macam inject tu , sepatutnya kalau ambil inject memang tak period . Sebab function inject tu untuk bagi dinding rahim tak tebal . Kalau dinding rahim tak tebal memang takkan period . Kena tahu cara ni macam mana jadi baru tahu berkesan ke tak . Makan ambil pil jadi macam mana , ambil inject jadi macam mana .

5y ago

Tu la.. Rmi yg ckp macam tu..mungkin sy pn kene cuba rancang sendiri jgk lepas ni sbb dh byk kali try family planning ni mcm fail je