Depo injection

Ada sapa sapa yang ambil perancang depo? And period je? Saya dh 3 weeks plus period non stop tp x banyak, sikit sikit je. Org cakap kalau cucuk depo and period berpanjangan meaning depo x sesuai dengan body kita? Ada suggestion lain ke utk perancang ni? Klau iud ni selamat ke? Sbb org ckp iud kene make sure benang berada di laluan yg betul jugak kalau x pon mmg x menjdi, tambahan ari tu pergi check up baby ade sorg perempuan nk check iud dia and iud dia sangkut kat dalam and kene pergi hospital utk betul kan iud dia and cara doctor ckp mcm suspen je. ummmmmm dalam dilema betul.

3 Balas

Saya ambil depo mama.. Klu ikut pengalaman saya, memang mcm tu. Macam pengalamn saya, saya skrg pakai implanon. Selapas bbincg dgn suami ingt nak pakai implanon terus. Tp bila review baby masa tu then doktor tny, nak perancg apa, terus doktor suggestkan try depo suntikan dlu. Sebb effect sama je. Suntikan dan implanon. Klu suntikan ok, xde pening2.. Boleh ON implanon. Just incase doktor sarankan mcm tu sebab kos nak masukkan implanon ni sangat mahal. Bila direct pakai without previous prevent mcm suntikan kan kena buka semula implanon. Kan sayang duit melayang. Tp Alhamdulillah sy allah mudahkan. Lepas suntikan depo yg pertama date utk 2nd depo saya terus masukkn implanon dkt LPPKN. Utk effect dia sama. 1st period mmg agak stress.. Sbb seblm ni uzur 7 hari je ni melonjak ke 15 hari. Then period yg keluar pun sikit2 je. Titik2 pun ada. Stress sgt time tu. Then lps 3 bulan.. Dah stable. 2 bulan 2 bulan baru period dtg. Sikit2 mmgla. Itula kena hadap. Klu stress pun x guna. So be happy bak kata suami😂😂. Dan sekarang period sy bertukar lg since saya jaga pemakan dan amalkn bsenam. Seblm ni period dtg 2 bulan 2 bulan.. Skrg dah sebulan.. Wpun tarikhy memang ke laut. Bkenaan iud tu mmg btul. Klu silp percaturan, ble jd mcm2. Thaty jgk suami sy sarankan implanon. Sebab klu pkai iud ni xsemana2 doktor kena betulkan semula kedudukan tu klu terlari alignment [ eh betulkan pggunaan kosa kata sy].. Moga bermanfaat maa.. Bg sy, pakai apapun mesti ada baik & buruknya. Klu rasa nak makan pil, ok je. Semoga tak termiss makan ubat. Sbb ramai sgt keluarga & rakan2 sy yg termiss mkn ubat.. Tup2 dah berisi dlm keadaan yg mereka sendiri blm mampu. Apapun semua tpulang sm puan badan. Jaga diri selalu mama.. Maaf ye terpost pjg.

maaf puan sy tiada pnglmn ttg ini..tp xpe.sy try up status puan ni ea..mana tahu ada mommy lain di dlm TAp berpengalamn sprti puan ni dpt share pngn mereka dgn puan..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Sy pun baru amik depo n period tk stop.. Dah nk dekat sebulan keluar sikit2 je.Sis dh suntik depo yg ke brape?

2y ago

Saya dah 3 kali suntik. Tapi mmg period panjang la and sikit sikit. Nak tukar option lain mcm x best je. Jadi cubaa la dlu depo ni