Gugur kali ke 4

Terasa perit dengan kehilangan. Berhari makan bersulam airmata..gagah juga menaip sebab nak lepaskan apa yg terbuku😭 3.6.2020 cek upt . Masa tu dpo 8. Upt dh naik very faint line. Syukur tak terkataaaaa. Diam je tak bagithu sape². Sampai ibu abah adik² dtg dr kuantan - lumut. Adik tegur..perut cm pelik. Mybe sbb aku ni jenis gemok kan..so perut nampak. But takde laa sebesar 5 6 bulan. Aku takleh sorok sbb esoknya dorg ajak jalan ke pulau..then smasa pregnant..aku sgt² berjaga. Even ada la sometimes terasa hati..but aku ignorekan..pikir baby. Happy tak terkata bila scan 6w3d..dia ada jantung yg comellllll..due date sepatutnya 20hb 2 2021. Then sbb dh 3 kali gugur..aku nekad buat scan kerap sikit utk tahu perkembangan dia. Alhamdulillah. Scan next week tu..dia sihat..cume selang 1w. Aku kerap mimpi org bg aku baby..then dlm mimpi pon aku amik baby tu..tp sbb firasat seorg ibu pd dirii sendiri benar..sbb aku takot tetiba lepas dpt mimpi tu..sbb teringat anak anak yg lepas..mimpi cmtu then baby terus takde jantung dalam istilah lain..aku gugur. Aku nekad p scan smula . Mmg ternyata ..baby stop dh jantung yg berdegup comel minggu lepas. Terdiam tanpa kata..airmta jee basahi pipi. Tak tahu apa punca..4 4 stop membesar around 7w. Anak 1st dan 2nd je bleeding bru jatuh. No 3 dan 4 . Takde sakit takde bleeding..ttbe jantung stop. Allah..kuatkan hati hamba yg kau uji 😭😭. Terasa sebak sbb dia masih dalam perut smpai skrg.. #Harapadasinarbaru.

Gugur kali ke 4
87 Balas

assalamualaikum klau boleh nak kongsi sedikit... sebelum ni sye dua kali gugur.. pertama kantung kosong... kedua jantung tkde.. sye gugur anak ke dua sye pergi mengurut sebanyak 3 kali dan sye mkn folic asid.. 3 bulan lepas tu sye mengandung semula... bahagia dia Allah jee tahu.. banyak nasihat saya dapat dari makcik2 sye 1. trimester 1 - tak boleh jalan jauh + naik moto - jgn bersama suami (bincang gan suami elok2) -jgn terlalu aktif ,mkn tido mkn tido jee - jgn angkt barang berat ,mcm nk angkt kain. - kene bagitahu keluarga kita.. sbb kalau kita tak bagitahu, mereka akan layan kita mcm org yg tak mengandung - tahu mengandung terus buat buku. -jaga pemakanan (rajin bertanya kalau was was) -minum mamariam 2.trimester 2 -jarang bersama suami mcm 1 bulan 4 kali ke. - still tak boleh angkt bende berat -kurangkan berjalan jalan 3. trimester 3 -nak bersama okay time ni.. yelaaa nk bersalin - dah 9 bulan kalau turun naik tangga lagi bagus... sye cuma nak kongsi alhamdulillah sye selamat melahirkan anak lelaki.. lepas ni awk mengandung atau tak.. awk kerap mkn folic acid dngan teratur... semoga awak dan suami dapat menimbang cahaya mata sihat dan sempurna ...cuba laa petua sye tu... insyaAllah dengan izin Allah... semoga awk gan suami tabah dngan dugaan yg menimpa awk.. jgn putus asa

saya dlu sama macam sis,kerap mimpi org dtg bg bayi,menyusukan bayi lah smpai bayi tu besar,dr zaman anak dara smpai lpas kwen,bdn slalu lebam2 tanpa sebb,hingga lah yg 1lekat pon gtu,tp sy lari kan fikiran fikir mybe belom ada rezeki,smpai hari2 dok check upt,,test smpai satu hari,ade sorg abg ni dtg rumah,dia sendiri yg tegur kt suami,dia ckp sy ni xsehat,nk x dia tolong ubat kn dan buang ape yg sepatutnya dibuang dr bdn sy,suami pon tny sy,dan lpas sy izinkan baru lah suami izinkan abg tu rawat sy, lepas rawatan alhmdulillah sy lekat dan smpai skrg dh 23mggu dgn izin allah,,bukan nak pengaruh ajaran kolot ke ape,kdg bemda ghaib ni kita xtahu,dan kadang ape org² tua ckp ni ada betul nya,,wlau mcm mne skali pon,sy harap sis tabah,smoga allah gntikan sis dgn kbahagiaan yg tak trhingga dan rzeki anak lagi xlama nanti...jgn risau sis,anak2 sis yg dh tiada ni akan jd saham akhirat sis n suami,nama kan dia dgn nama lelaki,insyaallah kata org nanti disyurga sana akn wujud sbgai seorg lelaki,dia akan sntiasa doakan sis n suami,prcye lah,takdir dan ketentuan allah tu ada hikmahnya

4y ago

sesama sis😊

Sy pun pernah gugur sblm ni.. Scan 1st da dgr jantung dia.. Bila msk 12 mggu Tau2 xde da.. Msa tu pikir sbb mybe mmg bby xjd.. Lpastu akak ipar dtg umah nk berubat mil.. Sy pn sja la suh dia tgk sy sbb sllu mmpi bukan2.. Dia kata ada smthng yg bt sy gugur.. Sy xpcya.. P berubat tmpt len.. Org tu 1st xbg tuduh sape2.. Atau ckp bukan2.. Slgi dia xrawat.. Lps selang berapa hari dtg smula bru perawat tu bgtau mmg ada bnda pada sy.. Benda tu duduk dah lama dlm bdn sy.. Sy dpt Dr ex bf dlu2.. Dia ada pakai something sbgai pendinding.. Bnda dia tu yg lekat kat sy.. Dr sabah.. Lps berubat tu selang sebulan sy preg lg.. Alhamdulillah skng bby dah 5bulan..harap kli ni baik2 je.. Better sis g jmpa mana2 ustaz.. Sy doakan sis kuat Dan diberi peluang utk hamil lg.. Aamiin

Sorry for your loss sis🥺🥺smoga dberi kkuatan 🙏🙏.. Saya pun ada story nak share sikit sebelum Saya tahu saya tgh pregnant saya ada mmpi seorg nnek tua nak pegang perut saya dia kata saya nak ambil baby tapi saya cakap takde baby,dlm masa saya pun blur dah la org tua nnek Tu rupa dia mnakutkan dia paksa2 saya nak ambil bby tu saya tak bagi. So esok hrinya saya bagi tahu cousin aku mmpi tu tak bgus org2 tua dulu pun ada cerita pasal tu dlm msa yg sma perut aku tiba2 sakit yg teramat sakit sekali bli test p ada doubleline dan syukur cpt pergi klnik scan bby ok😇😇😇masa prgnt jg sllu saya mmpi kakak saya dukung bby tpi bila saya tengok muka tu bby hitm saja last² kkk saya kggurn😭😭sbb gara² sya xda bgi tau psl yg saya mmpi huhu

Allahuakbar sy pon alami mimpi ngeri first mimpi main ngn bby sntuh tngn ye lembut comel sngt, selng 2 3hri lps tu ad bliding kit p alhamdulillah bby xde pe2, scn mimpi ad mkcik curi bby sy lam pert sy Nangis2 meryu ngn makcik tu supya jgn ambil bby sy terjga tu sy trus sntuh pert check bby alhamdulillah msih ad risau sngt cm real je mimpi tu, cm2 ujian ms ngndung p alhamdulillah rezeki Allah bagi akhirnya lahir lh zuriat ku dlm keadaan siht tp sekli lg dri ini diuji tp syukur sngt bby xde pe2 mslh first baby, takziah buat sis semoga ditabahkn ht untuk melalui semua ujian ini, insya Allah 1hri nanti psti akn ad rezeki buat sis juga aamiinn

4y ago

Welcm

saya pun pernah gugur waktu 6 minggu.. lepas gugur saya sakit2.. then cuba perubatan islam.. sebab keluar darah tak berhenti2 lebih dari 14 hari.. bila pergi berubat baru tahu memang ada yang menumpang dan anak saya gugur pun punca dari benda tu.. memang susah nak percaya sebab kite tak nampak.. tapi selagi boleh berubat cuba la usaha kan.. makhluk ghaib nie memang wujud.. alhamdulillah sekarang saya pregnant baby ke 2.. semoga Allah lindungi yang kedua ni dari perkara2 yang tak diingini lagi.. dan semoga puan juga dikurnia kan zuriat yang sihat selepas nie.. inshaAllah yang pergi tu menanti puan di syurga..

Jgn bsedih sis..Allah pilih sis sebab sis kuat...Pengalaman sy 1st preggy, miss kandungan 4 bln.sama mcm sis xda bleeding ke apa tanda, jantung Dh xda degup...drive sensitif ke hosp utk cuci coz away from family & husband offshore.2nd, miss juga tapi baru 2 bln.kandungan ke 3 Selamat tp 6 bln terawal tu anak btarung dlm icu🙏🏻Alhamdulillah sihat sampai sekarang.kandungan ke 4(twin) miss juga, yg ni dkt office😭Alhamdulillah kandungan ke 5 & 6 sihat juga & sekarang mengandung anak ke 8 baru 4 bulan dlm perut🥰InsyaAllah rezeki sis ada nanti ya🥰jaga diri & +ve selalu🧘🏻‍♀️

4y ago

In shaa allah. Moga selamat smuanya aamiin.

Assalam sis, dekat melaka ada satu ustaz ni memang buat perubatan islam. Akak sy dah 5 tahun kawin tkada ank. Sekali check ada benda menumpang, dan tiap kali mengandung, ada benda tak elok amik janin kita. Jadi saya suggest sis pergi berubat, lepas dah mengandung rajin2 kan diri jugak berubat, sebab ustaz ni akan jaga kita dari mengandung sampai beranak. Lepastu tidur baca 3 qul & ayat kursi utk elakkan benda benda macam ni. Dan jangan terima baby @ susukan baby dalam mimpi. semoga sis tabah. Saya doakan sis dapat zuriat lagi. Aminnnn

Subhanallah kak, sabar ye kak. Anak2 akak tu semua Allah lebih menyayangi dorang. InsyaAllah, disebalik ujian yg si Dia berikan mesti ada rezeki lain yg dia berikan nanti & akak sgt sgt kuat kalau menahan kesakitan ni sendiri. Jgn kak, lebih baik berkongsi dgn org yg paling akak percaya, jgn ambil kira org2 yg ckp negative dgn akak. Semua org ada batas stress kak, jaga diri akak especially time2 mcmni. Jgn stress paling penting kak, you're still special person to someone 🥰 Semua nya atas kehendak Ilahi.

Takziah sis, smoga Allah kurniakn ank yg cml2 buat sis dlm masa trdkt ni. Pasti satu hari sis akn brgelar ibu jua..fhm sgt2 prsan sis tu sbb syta pun prnh ggur xp skli ja ni 4 kali pasti sakitkn..sabar ya sis jgn trlalu stress fkrkn hal ni ya..jga dri n mkn..mkn mkanan sunah byk2 mnum susu kambing n jgn prnh lupa brdoa kt Allah doa nabi zakaria stiap slps slt ye..In Sha Allah sya pasti dlm masa trdkt ni pasti Allah kurniakn zuriat buat sis yg sht n pjng usia.Amin