Gugur kali ke 4

Terasa perit dengan kehilangan. Berhari makan bersulam airmata..gagah juga menaip sebab nak lepaskan apa yg terbuku😭 3.6.2020 cek upt . Masa tu dpo 8. Upt dh naik very faint line. Syukur tak terkataaaaa. Diam je tak bagithu sape². Sampai ibu abah adik² dtg dr kuantan - lumut. Adik tegur..perut cm pelik. Mybe sbb aku ni jenis gemok kan..so perut nampak. But takde laa sebesar 5 6 bulan. Aku takleh sorok sbb esoknya dorg ajak jalan ke pulau..then smasa pregnant..aku sgt² berjaga. Even ada la sometimes terasa hati..but aku ignorekan..pikir baby. Happy tak terkata bila scan 6w3d..dia ada jantung yg comellllll..due date sepatutnya 20hb 2 2021. Then sbb dh 3 kali gugur..aku nekad buat scan kerap sikit utk tahu perkembangan dia. Alhamdulillah. Scan next week tu..dia sihat..cume selang 1w. Aku kerap mimpi org bg aku baby..then dlm mimpi pon aku amik baby tu..tp sbb firasat seorg ibu pd dirii sendiri benar..sbb aku takot tetiba lepas dpt mimpi tu..sbb teringat anak anak yg lepas..mimpi cmtu then baby terus takde jantung dalam istilah lain..aku gugur. Aku nekad p scan smula . Mmg ternyata ..baby stop dh jantung yg berdegup comel minggu lepas. Terdiam tanpa kata..airmta jee basahi pipi. Tak tahu apa punca..4 4 stop membesar around 7w. Anak 1st dan 2nd je bleeding bru jatuh. No 3 dan 4 . Takde sakit takde bleeding..ttbe jantung stop. Allah..kuatkan hati hamba yg kau uji 😭😭. Terasa sebak sbb dia masih dalam perut smpai skrg.. #Harapadasinarbaru.

Gugur kali ke 4
87 Balas

😭😭sis..semoga sis kuat. Sis pergi berubat.. risau nyaa.. kita x thu mungkin ada org yg tidak senang hati dgn kita. Saya pernah dgr byk ceramah ustaz².. ustaz kata,kalau mimpi ada org bgi bayi.. cepat² lah kita potong mimpi tu. Maksud nya kita kna sedar kan diri kita dari mimpi tu. Dlm mimpi tu jgn ambil bayi tu... Memang ada mimpi yg membawa maksud yg benar. Sis cuba cari dan dgr ceramah ustaz². Saya doa kan sis diberi kekuatan....

Sy bru lpas kguguran 12w .. 3bln ckup... sbb sy pun kerap mimpi nenek tua rambut pnjang, muka hitam. G rawatan dia ckp mmg ada bnda dkt sy . Dia mmg nk pisahkn sy dan suami. Dan xnk sy syg org lain. Sbb tu stiap bulan ganjil sy akn jdi bleeding dan tiada dgupan jntung dh. Sblm ni 5 w.. 1bln lbh pun cmtu jugak. Lpas ni klu prgnt lgi kna cpt3 gtw org tu cri pnwar ke cmna . Ktanya saka sblh fmly mak.. wallahualam..

Semoga sis tabah ye..sis mcm kwn Saya..gugur 4kali..baby stop sendiri jantung..last kwn pergi buat checkup 1bdn..doc detect maybe darah kwn Saya Ada bacteria membuatkan baby tu x kuat dlm Rahim menyebabkan gugur..tapi senang mengandung/lekat.. dia on antibiotics alhamdulillah sekrg tgh berpantang baby boy..penyakit skrg mcm2,Saya pun x prnh dgr penyakit kwn Saya tu..doa yg baik2 sis,moga Ada rezeki lagi..

4y ago

Doc pKar pon kata sy ni drah cair sgt. So jd abnormal..maybe sebb tu juga..tp tggu 13.8 ni..baru nak tahu apa masalahnya.

Saya pun dulu 2 kali keguguran berturut-turut. Mak sedara saya bawa saya jumpa bidan. Bidan kata saya peranakan jenis kain buruk. Jadi dia bagi saya minim daun kayu yang ada sekeliling rumah dia. Saya blend daun tu 2 minggu setiap pagi Rasa macam minum air rumput je. Tapi takpelah, untuk berubat kan.. Lepas tu dalam sebulan, saya disahkan hamil. Alhamdulillah.. Anak pun dah 7 tahun umurnya

4y ago

In sha allah pasni akn dicuba segala cara.

Sy pn selalu mimpi mcm ni... Bg baby sus lh... Ambil baby org lh... Sy bersalin lh... Tumpah darah... Mcm2 lh... Tp bila bngun tu trus istighfar... Tnya org brpengalaman katanya normal... Sy first baby... Alhamdulilah baby sihat je dlm prut even mcm2 mimpi yg dtg... Mngkin problem sis ni kna g berubat kot sis... Sis try lh g berubat... Semoga sis kuat dgn dugaan ni...

Bnyk sabar sis.... kalau menurut sy lepas ni sis cuba ikhtiar pada ustaz atau alim ulama. Mana tau ada orang antar sihir. Kita tak boleh buruk sangka tp tak salah kita usaha. Sebab dulu sy ada jiran baby dlm perut tiba2 hilang. Dah hampir nak bersalin tiba2 baby hilang. Check nyata ex tunang dia buat. Cuba sis cari ustaz untuk check ya sis

4y ago

X dpt sis... hilang

Ada pengalaman 3x miscarriage (5 -12 weeks) positif slalu sis...berkemungkinan kromosom cacat& xlengkap or maybe rezeki belum sampai.... Kurangkan berat bdn... Amal cara hidup sihat... If hubby merokok (kena bkorban).. alhamdullilah.. telah melahirkan dgn selamat seorg puteri comel tahun lepas ( Masa tu I berumur 40).my 1st child

4y ago

Stakat ni alhamdulillah..suami mmg tak merokok..takpe belum.rezeki kami🥰

Allahuakbar.. Salam takziah sis, sy faham keadaan dan perasaan sis. Semoga Allah beri kekuatan bt sis, ujian hebat utk manusia yg hebat, smoga Allah angkt darjat sis dan ank² syurga sis menjadi asbab laluan mudah sis ke syurga Allah kelak.. selamat berpantang sis, take ur rest 💕 hugs from me, Allahu ala kulli hal 😢

4y ago

In sha Allah.. smoga Allah permudahkan urusan sis dan anak dalam kandungan..

Allahuu... sis sy pun penah alami mcm sis. Mimpi org bg baby..org dikenali sgt2.. tp takut nak tuduh sbb yela mimpi kan.. pastu sy penah mimpi baby ada dlm buai bila sy pergi tengok baby tu tiba2 baby tu berubah jadi muka menakutkan terkam saya. Taip ni pun naik bulu roma 😣 lepas tu sy pegi berubat..

4y ago

Dah sis.. Alhamdulillah da xmimpi pelik2.

cuba ikhtiar berubat dgn perubatan islam, sbb mcm ada something wrong kt situ ... yg dh pergi biar kn mereka pergi, in shaa Allah anak2 awak tunggu kt pintu syurga... klau ada mimpi bukan2 baby ke ular ke apa apa lah cepat2 g berubat, bnyak kn zikir istigfar... bt pendinding diri setiap hari...

4y ago

In shaa allah sis..lpas settle smua sy pergi