Gugur kali ke 4

Terasa perit dengan kehilangan. Berhari makan bersulam airmata..gagah juga menaip sebab nak lepaskan apa yg terbuku😭 3.6.2020 cek upt . Masa tu dpo 8. Upt dh naik very faint line. Syukur tak terkataaaaa. Diam je tak bagithu sape². Sampai ibu abah adik² dtg dr kuantan - lumut. Adik tegur..perut cm pelik. Mybe sbb aku ni jenis gemok kan..so perut nampak. But takde laa sebesar 5 6 bulan. Aku takleh sorok sbb esoknya dorg ajak jalan ke pulau..then smasa pregnant..aku sgt² berjaga. Even ada la sometimes terasa hati..but aku ignorekan..pikir baby. Happy tak terkata bila scan 6w3d..dia ada jantung yg comellllll..due date sepatutnya 20hb 2 2021. Then sbb dh 3 kali gugur..aku nekad buat scan kerap sikit utk tahu perkembangan dia. Alhamdulillah. Scan next week tu..dia sihat..cume selang 1w. Aku kerap mimpi org bg aku baby..then dlm mimpi pon aku amik baby tu..tp sbb firasat seorg ibu pd dirii sendiri benar..sbb aku takot tetiba lepas dpt mimpi tu..sbb teringat anak anak yg lepas..mimpi cmtu then baby terus takde jantung dalam istilah lain..aku gugur. Aku nekad p scan smula . Mmg ternyata ..baby stop dh jantung yg berdegup comel minggu lepas. Terdiam tanpa kata..airmta jee basahi pipi. Tak tahu apa punca..4 4 stop membesar around 7w. Anak 1st dan 2nd je bleeding bru jatuh. No 3 dan 4 . Takde sakit takde bleeding..ttbe jantung stop. Allah..kuatkan hati hamba yg kau uji 😭😭. Terasa sebak sbb dia masih dalam perut smpai skrg.. #Harapadasinarbaru.

Gugur kali ke 4
87 Balas

assalamualaikum klau boleh nak kongsi sedikit... sebelum ni sye dua kali gugur.. pertama kantung kosong... kedua jantung tkde.. sye gugur anak ke dua sye pergi mengurut sebanyak 3 kali dan sye mkn folic asid.. 3 bulan lepas tu sye mengandung semula... bahagia dia Allah jee tahu.. banyak nasihat saya dapat dari makcik2 sye 1. trimester 1 - tak boleh jalan jauh + naik moto - jgn bersama suami (bincang gan suami elok2) -jgn terlalu aktif ,mkn tido mkn tido jee - jgn angkt barang berat ,mcm nk angkt kain. - kene bagitahu keluarga kita.. sbb kalau kita tak bagitahu, mereka akan layan kita mcm org yg tak mengandung - tahu mengandung terus buat buku. -jaga pemakanan (rajin bertanya kalau was was) -minum mamariam 2.trimester 2 -jarang bersama suami mcm 1 bulan 4 kali ke. - still tak boleh angkt bende berat -kurangkan berjalan jalan 3. trimester 3 -nak bersama okay time ni.. yelaaa nk bersalin - dah 9 bulan kalau turun naik tangga lagi bagus... sye cuma nak kongsi alhamdulillah sye selamat melahirkan anak lelaki.. lepas ni awk mengandung atau tak.. awk kerap mkn folic acid dngan teratur... semoga awak dan suami dapat menimbang cahaya mata sihat dan sempurna ...cuba laa petua sye tu... insyaAllah dengan izin Allah... semoga awk gan suami tabah dngan dugaan yg menimpa awk.. jgn putus asa