LUAHAN YANG TAK TERUNGKAP

Terasa macam nak meluah bcs nak cerita in person to org yang rapat pun rasa macam tak sedap. Saya pregnant 6 bulan. Lately ni saya & husband kerap masam muka sbb husband fikir saya tak berminat dgn dia. Katanya saya tak pernah flirt or minta utk bersama. Setiap kali dia nak pun, dia rasa saya seolah takda feel & terpaksa atau saya tolak. Sejujurnya saya pun rasa serba salah, sampai taktahu nak buat mcm mana lagi. Saya memang rasa kurang keinginan utk bersama skrg ni. Saya more kepada rasa nak husband dekat je mcm cuddle & etc. tapi utk have sex tu kurang. Itu yang husband tanya kenapa saya takpernah minta & selalu tolak. Saya rasa sedih bila dia cakap mcm tu tapi tak tau nak explain mcm mana. Saya cepat penat & cepat mengantuk, malam tidur awal. Saya tak nak la selalu kaitkan pregnancy adalah sebabnya. Walaupun memang YA. Saya banyak berdiam je bila husband cuba meluah semua tu. mampu cakap sorry pada dia. Tapi tak tahu nak explain apa utk dia faham juga situasi saya. Saya tahu itu lumrah lelaki, dan suami mmg jenis lepaskan (bagitahu) bila ada tak puas hati. Saya nak bersedih sorang sorang pun risau sbb asyik fikir apa yang kita rasa baby pun akan rasa. So kalau boleh tak nak affect pada baby. Tapi saya dah buntu. Kalau lah dia pun faham ini salah satu sebab yang terjejas waktu pregnancy.🥺😣#bantusharing #advicepls #sexlife #perlukansemangat

24 Balas

takpe bgtau je ini mmg sbb pregnancy...spe yg buat? kita yg sama2 buat kan..sabar lah sikit cik suami..mungkin puan boleh tolong dia lepaskan dgn cara lancap ke..puan pun suka cuddle kan..apa kata cuddle2 sambil main kan dia punya zakar then keluarkan...UAI kata boleh keluarkan asal bkn tgn dia sendiri..maksudnya kut mung ler nk kluarkan camnee..ha gitu.. tp kalau suami nk jgk have sex,maksudnya dgn lancapkan dia still rse tak puas,dia kena bersabar la..dan dia kena bertolak ansur la... puan pujuk je dia,ckp baik2..mse dia tgh meluah tu kalau boleh puan pegang tgn dia,peganglah.. buat seolah kita faham dia tapi kita mmg x boleh nak bagi.. igtkn balik,kita nak baby sama2..so segala ujian yg berlaku mse mengandung ni kena lah lalui dgn sabar.. ni bru mengandung,nanti ad anak lagi la..kita penat jaga baby yg baru nak membesar..entah bila bole bersama... sye ckp berdasarkan pengalaman saya sahaja dan apa yg saya buat utk suami sye sbb sye mse awal2 dulu alahan teruk mmg x nak bersama langsung...

pengalaman sy.... msa usia kandungan 28 minggu sy dah takda nafsu nak bersama suami sebab terlalu penat biarpun suami hari2 merajuk nak minta. n then sy ada meluah dlm group ni.. rata2 komen kesian kat suami, bersama suami bagus utk mudahkan bersalin. bla bla bla... bila ramai yg komen mcm tu sy rasa kasian dgb suami..sy layankanlah nak bersama suami. usia kandungan sy 34 minggu.. sy alami contraction n ada bukaan. doktor syak sy ada bersama suami. n memang sy ada bersama suami. walaupun suami buang luar tpi tetap boleh penyebab... skrng sangat tinggi risiko utk sy bersalin pramatang.. org2 yg komen2 bgi cadangan itu ini.. ckp kesian kat suami bla bla bla.. d mna skrng????.. yg tanggung risiko 100% diri sy sendiri... sy sangat menyesal ikut ckp org. sedangkan jika terjadi apa2 ke atas diri. diri sendiri yg tanggung. pengajaran.. klau sis xmampu jgn paksa..pentingkan diri demi ank lebih baik dripada sakitkan bdn sekli gus membahayakan ank dlm kandungan.

1y ago

sabar sis...tk sume bdn org sme...klau sis rse bnde tu tk kne..sis jgn ikut...kite ngn psgn kne ade saling memahami...jgn nk ikut dan...yg susah nye kite ni org pompan..org laki nk sdp je...bnyk kn tolenransi antara sme lain...tp tu la..kdg² org laki ni tk phm wife nye saket ke ape...tau nk mrajuk...cube kne kt dorg..bru tau langit tu tinggi ke rendah...sy harap..sis baik² je okey...insha allah sis n ank urusan di permudah kn..

normal sbb hormon..feel tu kosong..tp ada jgk y mendadak keinginan sex.ape2 pn klau xnak Salah faham n kaum kite je faham..so kene jgk slowtalk.bg lelaki bile die nk xdpt mcm2 dieorg pk n blh bt second sesuatu d belakang kite utk puas..tu lg sakitkan ati kite.nnt pantang plak tambah lg lame nk dpt..so same2 main peranan..bgtau y keadaan awk x selesa..blh Layan tp dlm seminggu awk blh bt takat mane..klau xdpt bg cik bunge..cube layan care lain asal suami puas.dlm umah tangge..org kate tang ni paling berat..nafsu.klau suami mintak jarang dlm smnggu sekali dua ok la..sbb dieorg xleh simpan air lame2 kat dlm.klau mintak ari2 tu y mmg kne plan betul2..tu jelh same2 kena fhm n terus terang..klau tdk berpanjangan camtulh masam muke..kuarga pn x ceria.

macam saya jgk time pregnant dh kurang rasa nak bersama xtau kenapa dgn pembawaan budak lagi kulit sye jadi teruk dan sakit sangat.Dari kecil sye dh mmng ade psoriasis tpi sejak kndgn masuk 5 bulan dari psoriasis biasa bertukar kepada psoriasis pustular.waktu tu mmng xboleh bersama dlm 2 bulan lebih.Alhamdulillah suami fhm dye tgk pun kesian sbb sye sllu menangis tahan sakit hari2.lepastu cbe jgk untuk bersama wlupun xberapa feel jgk mybe hormon time preggy tpi sbb kesiankn suami nnti dh berpantang lama plk dye kena tahan.Tpi lepas habis berpantang rasa nk bersama terus back to normal mcm sblm pregnant.Kena slow talk jgk dgn suami sis mybe dye xberapa fhm situasi sis

Benda ni perlu bincang sis, kalau sya n suami, saya lebih berbincang elok2 nasib suami sya faham. Kalau macam saya lebih suka nk dekat dengan suami, tapi masalah awal prgnant hri tu memng alah tak boleh bau dia, dia pulak faham, tidur agak jarak dengan dia. hehe, kalau bersama tngk keadaan saya lebih okey tak letih atau alah, saya yg akan mula dlu, dan dia okey. Kadang tu kesian tengok dia, tapi nasib dia pun kdg blik keja penat, kdg dia pun kurang sikit kalau nk bersama. Kalau boleh sis bincang dulu mcm mana dengan suami, Insyallah dia lebih faham and tidak la sama2 bermasam muka😊

SENDER: Thank you so much for all the motivations & also sharing your thoughts 💕 tak sangka ada juga yang alami benda sama. Kelmarin kami juga berbincang tapi keadaan tak mengizinkan atas sebab tertentu. Tapi hubungan kami baik saja. Cuma kadang dalam borak, saya ada juga selitkan sebab2 yang saya alami dan perasaan waktu pregnancy ni. Tapi masih mencuba utk slowtalk heart to heart bagi betul betul faham. Disebabkan kami PJJ buat masa skrg jadi masa yang sesuai tu agak lari sikit. Thank you mommies semua 💝 semoga Allah lindungi kehidupan rumahtangga kita semua.

kita sama. sy masuk 7 bulan dah. dari 5w-14w mmg tak bersama langsung sbb pernah ada sejarah keguguran so kami berdua risau so tunggu jap. tp lepas dah 4 bulan, sy punya keinginan sex tu mmg 0. jujur ckp mmg takda rasa nak langsung & bila bersama pun kering gila. tp sy cuba juga dlm 1-2 minggu ajak suami sbb kesian kt dia. walaupun dia risau baby jadi apa2 sy ckp tak mungkin la sbb baby kt dlm kan. mmg kesian sbb tu keperluan dlm rumahtangga tp mmg takda rasa ni payah juga😅 sis bincang ye baik2 dgn suami.

normal sis..kalau feel nk bersama tu kurang/takde.. mungkin sbb bdn letih.. mcm sy masa awal pregnant slalu brsama. bila dah sarat jarang.. ni dah ada anak. boleh kira guna jari je brapa kali brsama. rasa sbulan tu 2x je . bdn penat.. biasa mmg suami yg mintak..sy xmintak..kadang sy penat trtido.. kadang bila suami nk malam,sy ajak esok pagi,kesudah esok pagi pon tidur 😅. tp suami sy alhamdulillah dia faham. kadang rasa kesian jugak kt dia. tp tula.. bdn rasa penat buat masa ni..

Sy terbalik. Hormon time pregnant nk bersama tinggi tp suami pulak yg kurang sbb dia kerja pun balik lewat sabtu ahad pun kena kerja kadang2. And tak dinafikan mmg boleh buat mood tak okay. Tp situasi sis ni, kalau tak mampu bersama, perkara lain yg husband suka masa ringan2 pun boleh, at least dia tau sis nk layan dia cuma tak larat plus tak selesa sbb bawak budak. At the end mmg kena discuss and open heart to heart benda ni

elok la klau suami jenis straight to the point, so awk pun boleh buat benda yg sama. tak perlu pendam, masa nak buat anak bersama jd jaga pun kena bersama lah.. setengah org bila pregnant memang boleh kurangkan rasa nak bersama tu. awak ada history gugur ke? bleeding? baby premature? klau takda boleh ja buat macam biasa. tp tu lah , ikut keselesaan. maybe boleh cari ayat yg sesuai utk explain.