PENGASUH RESIGN TIBA2

Tengah serabut rasa xdpt pendam. Pendam kt sini. Mggu dpn dah nak start keje tiba2 pengasuh inform dah xnk jga anak sulung umur 3thun tu. Sblm ni mmg dh bersetuju nak hntr yg baby ni pn dgn dia. Bila tanya knpa dia hnya ckp dia ada masalah lain. Hri sblm tu msa sy pickup ank yg sulong dirumahnya ada sy inform, boleh ke sy byar duit pngasuh utk baby yg akan dihantar nnti dari 21hb hgga 30hb nov pd 7 dec? Sbb sy gaji 7dec. Dia kata boleh je ikut je. Sbb sy ckp bulan ni xsempat nk byr lg . Hnya boleh byr utk yg si sulong tu je dlu. Tup tup esok pg wsp bgthu dah xnk jga ank sulong sy. Bermakna yg bby ni pn xsempat hntr lg dh xnk jga jgk. Sy agak mgkin masalah byran yg sy mntion tu. Sy byr lmbt hnya skli ni shj . Bulan sterusnya sy byr mcm biasa stiap 25hb. Sy pelik knp org mcm ni xboleh bertimbang rsa. Skrg asyik wsp sy mnta bayaran yg ank sulong sy yg sy dh hntr sblm ni slma 10hri. Strt dari dia ckp tu sy dh xhntr wlaupun dia ckp dia boleh jga smpi hjung bulan ni je. Tp sbg ibu sy dah xde hati nk hntr bila dia dh ckp cmtu. Kalau hntr pn xsettle jgk sbb yg bby ni prlu cri org lain jgk. Hrini wsp lg minta byran sbb ank dh last smlm . Sy inform sy akn byr mcm biasa stiap 25hb sbb blm gaji. Dia kata perlu byr jgak sbb da last smlm so kna byr. Bkn last hjung bulan nk byr 25hb. Terkedu dgn org mcmni yg xboleh nk fkir situasi org lain. Sy skrg tgh urus 2 org ank sy dirumah smntra dah nk strt kje isnin dpn. Masalah mcari pngasuh lg 1 hal. Dlm kekalutan mcmni dia asyik mnta bayaran. Dia bkn org ssah. Dia pn org sng. Ada je 2 org lagi bdk yg dia jaga. Msa sy dlm pntang, sy ada tanya kalau hntr 2 bradik ni ada ke hrga boleh kurang sdikit? Dia kata xboleh kurang. 3 thun rm400 baby 450. Total 850. Org bkerja biasa mcm sy trasa byr pngasuh lg mhal bbnding komitmen lain. Xthu nk describe mcmna. Slh sy ke mommy? Ada kata kata smangat utk sy? #pleasehelp #advicepls #pengasuh

11 Balas

jgn sbb awk nmpk org tu sng, bermakna org tu sng. org lain pon ade mslh lain jugak. bukan awk sorg je ade mslh. xkn die nk cerita dgn awk mslh die pulak kn. kang awk kata apa pulak. kite selalu nk org fhm mslh kite, tapii kite x penah nak faham org lain pon ade mslh die sendiri. dan lagi 1, bukan sng nak jaga budak2 tau. nak2 lagi bby. kalau kira balik, sehari die charge awk 20ringgit je kalau awk kerja 5hari seminggu, kalau awk kerja 6hari seminggu die amek upah sehari rm16 je utk 8jam. kalau awk la kan, nak x kerja mcm tu, kerja 8jam, dpt upah rm16 ke rm20 je sehari, tapi kerja x berenti, kena bagi mkn kena bagi mandi buat susu bagi tido, tu belum kalau kena sehari tu anak awk merengek jee, xnak kena letak la ape la, kena pantau lagi. tu belum lagi kalau jadi pape dkt anak org, dipersalahkan pulak lagi. berbaloi x rasa dia mcm tu? kalau awk rasa x berbaloi hantar pengasuh, awk kena berhenti kerja la mcm tu. awk amek anak asuhan 2 3 org, awk jaga kt rumah sekali dgn ank awk. lain2 suruh husband yg kerja, byr rumah apa semua. jimat 850 tapii income awk dpt tu, x sama mcm awk kerja la.

1y ago

jaga ank org ni mmg mnakutkn..sy pgsuh jgk..mmg akn mention slalu duit byran.al maklum la..dh pnh tkena.kite bt baik,jaga mcm ape..asik lmbt skmo amik.kite jgk la menanggung sgla mcm prasaan..skg pon mgsuh.tp mtk payment by daily.sng.

kesian sis.. saya faham. Pointnya sekarang pengasuh berhenti tiba tiba, so nak cari pengasuh baru dalam masa yang singkat memang susah. Sis cuba slow talk dengan bos or HR ke utk masuk lewat seminggu or beberapa hari utk sis setelkan cari pengasuh. Atau sis minta bantuan keluarga or saudara mara utk tengokkan anak anak sis, sementara tu sis cari taska yang sesuai.. Isu ni memang tak pernah habis, even saya sendiri pun berhenti kerja and jaga ank sendiri, sebab saya tak tahu nak letak ank dekat mana sbb jiran saya mostly non muslim and saya baru di kawasan ni. So sy decide sy resign and bincang dengan husband. Sy percaya rezeki dr Allah akn sentiasa cukup utk kami ank beranak. Kalau ikutkan hati memang sedih, saya nak kerja nak bersosial, nak ada duit sendiri so that boleh belanja utk ank2 mewah sikit.. huhuhu.. bila fikir balik dalam hidup ni kita tak kan dapat semua yg kita nak.. so sy redha je.. sy harap sis jumpa pengasuh yang boleh bantu sis.. aaminn..

2y ago

Setuju yg ni.

sya bekas pengasuh .. kenapa sya stop ? pasal pembayaran laa .. ada yg x bayar smpai skrng dah 4 tahun berlalu .. tgk sya pon buat x tahu je .. sya menangih smpai pergi rmh asyik x ada dkt rmh .. then pabila terjmpa asyik ckp x ada duit .. tapi boleh hantar anak dgn org lain .. padahal pembayaran dah termasok makan mnum tu .. dia x bayar , x balik modal sya .. sbb tu sya stop dah jadi pengasuh .. sbb trauma dah dgn org berjanji nak bayar tapi x bayar2 smpai bertahun .. ada yg bayar tapi half .. tu pon x balik jugak modal .. bukan senang nak handle kalau bab bayaran ni .. walau kita nampak dia senang .. tapi segala penat lelah , modal yg dikeluarkan pon ada bayaran dia .. lebih2 lagi kalau handle budak yg mmg overaktif .. lama sgt dah sya stop jadi pengasuh .. even ada yg tnya sya akan inform siap2 sya minta deposit and sya akan tetapkan tarikh pembayaran bila .. kita jaga elok , pembayaran pon elok ..

puan positif saja ya mungkin dia pernah terkena sebelum ni org ckp nak bayar tp lepastu hilang. so dia pun berjaga2, tu kita kena faham juga. mungkin nampak dia mcm mendesak sbb kita tgh runsing. tp kalau kita ditempat dia pun mesti kita risau yg org akan lari tanpa buat bayaran. ragam manusia begitulah puan. bayar pengasuh skrg mmg mahal, lg2 ddk bandar. itulah 'harga' yg kita kena terima sbb kita suruh org jaga anak kita. mmg dilema ni takkan habis. sy doakan puan lebih sabar & tabah. pesan kt dia elok2 yg puan takkan lari & bayar bila sampai waktu. cuma bg puan sikit masa lg. sy doakan puan jumpa pengasuh baru dlm masa terdekat yg tak berkira dgn puan & anak2. moga dipermudahkan semuanya.

Maybe pengasuh sis ada masalah lain.. tuh yang dia xdpt nak jaga.. takpe bersangka baik dgn dia.. utk bayaran sis cakap leklok dgn dia.. slow talk.. lame2 dia paham.. xlame dah nk brgaji kan.. mtk dia sabar skjap.. kdg2 pengasuh nie dia takot org ingkar janji.. tuh yg dia jd mcm tu.. masih sempat lagi sis nak cari pengasuh.. insyaAllah nnti sis akan jmpe..

400-450 tu harga murah dah sis. Penat ya jaga anak orang nak kena extra careful. 400-450 sebulan tu maknanya upah dia ambik sehari tu murah je. Silalah bersangka2 baik dgn org. Nampak je hidup senang, tp realitinye tuan badan je tahu. Kot dia nak guna duit ke apa ke. Kalau sy pun xsenang duduk selagi xdpt duit bayaran 😅

2y ago

sya setuju.. 450 murah sgt dah.. tempt saya ada pengasuh tu charge sampai 700-900 untuk seorang ank

Korang ni, tak payah la komen macam tt tak bertimbang rasa sangat. tt pun nak luahkan keserabutan dia ja. point dia pengasuh BERHENTI TIBA². Yang tu ja. isu² lain tu sampingan sahaja. sebelum taip, wujudkan rasa empati sikit boleh?

orang dah tak nak tak perlu paksa2, kite pon kne jage hati org lain jgk, klu rse mahal, crik la org lain tak perlu mntak kurg. 10 hari ke 9 hari ke tetap dia jaga dan dia ade hak tuk dpt byran . 😊😊

Moga mommy jumpa pengasuh yang mommy rasa okay. Nak tak nak memang gaji akan habis kat pengasuh je kalau nak bekerja dan kalau gaji sikit memang akan rasa tak berbaloi

Rm450 utk bby sgt lah murah ye sis, tempat lain 600-700 pun ada ye.. kita nampak org senang, hakikat sebenar kita tak tahuu