Kenapa blh jadi sembelit

Ank sy berumur 2thun lbih,sy pun dh xthu nk ikhtiar mcm mn lg xnk ng ank sembelit.sy pun xthu apa pnca dia jd sembelit sb kalau drpda pmakanan mmg sy jga,sblum ni dia ok je,mcm mkn nasi pun xde la byk mna,dia lbh suka mkn muruku,kerepek,mcm tu..blh mntk pndapat dan mcm mn sy nk tlg ank sy tu..sbg ibu sy mmg ssh hati sgt2😩

10 Balas

Maruku n kerepek tu mngkin punca dia sembelit..sbb slalu nya mknn mcm tu ade bnyak garam n itu yg buatkan dia susah nk mmbuang. Boleh try bg yoghurt asli..cmpur² dgn buah² yg manis mcm pisang kee betik..mangga. Atau kalau ade modal lebih bleh beli probiotic dkt farmasi. Tapiii.... Harga agak keras ye 😅😅 Atau bleh bg minuman yg berasaskan probiotic.

muruku n kerepek kategori processed food. kandungan garam tinggi. jd kurangkan. kalau anak tak berapa makan nasi mungkin boleh try bagi jenis makanan yg wholegrain.lepas tu masukkan buah naga or betik dlm diet harian. insyaAllah okay lepas tu. kalau sembelit berlarutan,,elok bawa jumpa Dr utk pastikan usus dia tak ada masalah

Anak saya sembelit. mmg hari2 nampak dia susah nak berak. sampai la jumpa doktor Dan doktor suruh jaga pemakanan. banyakkan sayur hijau Dan buah. kena complete setiap kali sajian. Makan nasi penting. sejak dari tu, anak saya dah tak sembelit. kalau anak susah makan sayur, saya potong je kecik2. moga dipermudahkan sis ye

anak sye dlu selalu sembelit kalau boleh jangan bagi minum manis kerap terutama sekali milo kalau anak ada sembelit and banyakkan suruh anak minum air suam dan kurang kan junkfood ,kalau anak tak berminat makan nasi blh try bagi mee and bihun

Muruku, kerepek bukan makanan ruji. Nasi / karbo sgt perlu untuk kanak2. Pemakanan seimbang sangat penting. Sayur dan buah tinggi fiber ada ambik tak? Probiotic? Prebiotic? Pengambilan air macam mana?

Saya bagi greek yogurt + buah. Kalau dah sembelit 3 hari, saya bagi Forlax Kids - ini serbuk fibre campur ngan air je. Boleh beli kat farmasi.

Kalau suka makan junkfood banyak kena balance dengan air buah n sayur…

junkfood gitu pun boleh jadi sembelit. buah/sayur ada makan tak?

maybe kerepek tu punca dia sembelit