DITIPU SCAMMER

Maaf lari dari tajuk. Skdar mluahkan dan ingin kata-kata semangat. Tak tahu mcmna sy terlalu lemah & percaya dgn hal2 bodoh forex Royal Q ni. Kjadian smlm, transfer RM500 utk mndpt pulngan RM10k. Kdgran xlogik tp pkul 11 lbih smlm sy terpedaya dan bnkin modal tersebut. Ktanya result akn kluar dlm msa 3-6jam dan dia akan update jam 8pg harini. Sy mnunggu dan dia kata sudah berjaya dan jika ingin keuntungan perlu bankin lgi RM4K. Kalau xda duit boleh usaha dlu katanya. Sy terduduk krana ditipu. Sy ckp sy xda duit & hdup mati hnya 500 tu shj. Berbekalkan RM500 hdup & mati sy burn bgitu sja. Sy fkir kalau dpt untung sy dpt lgsaikan hutang kreta rumah bil letrik yg tertunggak tu tp mgkin niat saya salah. Mgkin blasan Allah😭Sy sblm ni xmudah ditipu tp xthu knp smlm terpedaya dan dgn mudahnya sy trnsfer bg dia🥹 Allahu! Tggu gaji lama lagi. Due nk byr pngasuh mggu dpn dh. Mna nk korek duit sy pun xthu. Sdihnya rsa. Kalau bgthu suami mesti kna marah. Rm500 sgt bsar nilainya bg sy. Nk ccuk vaksin utk bby yg bru lahir plk esok trikh apptnya. Sy mmg ccuk di hosp swasta sbb bsalin pn disitu. Pg ni sharian mngis mengenangkan nasib malang sy. Nak mngadu xthu dgn siapa dan mlu sbb kbodohan sy sndri. Serik hnya Allah yg thu. Mohon kata-kata smangat dari ibu2 dlm ni supaya sy kuat dan xputus asa. Bila mnyusukn bby rsa sayu. Anak pndang wajah ibunya yg mngis xmmpu sy sorokkan rasa sedih tu. Pg ni sy cuba buat 4bgkus nasi lemak letak di kedai bhmpiran rumah utk test laku ke x. Alhamdulillah tjual. Esok nk hntr lg nsi lemak agar sdikit sbnyk dpt sy bli pmpers ssu anak. 😭😭 #scammer

14 Balas

Dia macam ni. Tidak ada manusia yg sempurna, termasuklah kesempurnaan dalam membuat keputusan. Bagi saya, dalam kehidupan ni pasti ada titik kesilapan yg bersesuaian dgn ketidaksempurnaan kita agar kita dapat baiki diri dan menjadi lebih baik pd masa akan dtg. Takde yg ALLAH jadikan secara berbetulan dan sia2 melainkan pasti ada sebab dan hikmah. Cth macam kes puan, kesilapan kerana terpedaya dgn skim kewangan. Lain org, lain pula kesilapannya walaupun rmi yg menasihat itu ini mereka/ kami juga ada kesilapan yg lain pula. Yg penting kita ambil pengajaran dan tahu apa nak buat setelah lalui kesilapan. InsyaALLAH puan, doa org teraniaya ni mustajab. Semoga ALLAH gantikan kehilangan RM500 tu dgn gantian yg jauh lebih baik. Setakat RM500 untuk ALLAH yg Maha Kaya, sekelip mata sahaja boleh diberikan bahkan lebih dari tu. Benda dah berlaku, puan pun dah menyesal. Bangkitlah semula dan jangan masuk lagi dalam kesilapan yg sama. Semoga usaha puan untuk menambah income dgn meniaga nasi lemak berjaya dgn cemerlang. Amiin

2y ago

Amiinn ya rabbal alamin. Trima kasih smua atas doanya. InsyaAllah sy bngkit dan usaha smula 🤲🏻

bukan senang nak dpt duit skrn even rm50 pun .. x ada yg mudah didunia ini tanpa usaha .. x akan dtg bergolek nya rezeki jika tiada usaha .. terang sgt kedengaran scam tpi kenapa nak ambik risiko besar dgn benda yg kita sndiri tau pada mula nya kedengaran x logik? jadi disitu laa pengajaran utk diri sndiri supaya selidik dulu sblm ambik risiko .. andai kita tau kita x ada backup , jgn gadaikan utk risiko tu .. walau kita byk hutang , tapi biar kita bayar slow .. bukan dgn cara yg jatuh dri pokok je .. biar lambat asal selamat .. mudahan Allah permudahkan urusan sis .. minta Allah tenangkan sis supaya senang fikir jalan penyelesaian nya ..

jadikan pengajaran ya mommy. takda istilah duit mudah/senang dlm dunia ni. scammer nak tipu kita pun usaha pelbagai nak pujuk kita. so kita pun kena usaha selagi terdaya utk dptkan duit. Alhamdulillah mommy ada bakat meniaga. moga dipermudahkan & jualan laku semuanya. utk permulaan jgn byk2 sgt buat takut mommy penat & modal pun tinggi jika buat byk2. yg termampu saja. kalau suami tanya, jujur saja yg mmg mommy silap. suami marah tu normal tp Insha’Allah dia akan cuba faham & sama2 dgn mommy. sy doakan semuanya berjalan lancar. semangat ya mommy! 💪

2y ago

Trima kasih puan atas nasihat. Rsa tenang membaca nasihat puan. 🫠 kdg2 tringat juga kerugian rm500 sy. Kdg tfikir alangkah lg bgus kalau sy gunakab utk kgunaan anak2. 500 tggi nilainya utk marhaen mcm sy. Tp sy aggap xde rezeki

sy pernah 3 kali kena scam, first kes beli troli drpd group fb (rm30). second mnyamar jd org sgpore konon nk beli baju prelove sy (rm700).lastly, pampers murah kat ig (rm84.50). sy menangis terduduk smpai rasa nk commit suicide. kes kedua dah report polis and bank tp mmg duit x dpt balik dah.. yg pampers murah combo tu tersgt aktif kat ig dan orgnya masih aktif. lpas ada anak teruk sgt Allah uji sy bab kewangan. sy anggap ni ujian utk hapuskan dosa2 sy. dan selalu doa Allah akan gantikan berlipat kali ganda hikmahnya. Tolong doakan sy dpt posting tahun ni ya moms. TQ.

saya suami isteri pemain forex ( Meta 5 ) sejak 2017 . Tp kami main sendiri ja.. xda istilah bayar orang dan suru orang mainkan mmg 100% kami jaga sendiri.. mmg xda kes kena scam la sbab dari register/main/keluarkan duit smua dari sistem bukan dari orang.. setahu saya Forex yg kami main ni tidak melalui sesiapa2.. Awak percaya orang X d kenali.. lepas ni jangan ikut Forex dari orang lain walau keluarga.. Jaga sndri/belajar sendiri market.. Semoga awak d mewah kan rzeki banyak2 lepas ni..

ingatlah dalam dunia ni takde org nak bagi duit semudah itu. mak mentua sy pon mcm awak, suka percaya investment mcmtu. bezanya dia byk duit (pencen 3k+ monthly, dividen bank rakyat setiap tahun).. setakat ni sy tak pernah tgk dia dapat pulangan "investment" dia tu. Beribu jugak dia labur ke pelbagai "skim pelaburan". scammer pon asyik ckp nanti nanti, ada masalah pengeluaran etc, tp mak mentua sy rilek je menunggu tak tahu dirinya dibodoh 😓Dah puas nasihat, tp mak mentua sy ni degil..

2y ago

Sama la macam mertua kakak saya. Kena beli produk baru boleh join. Beli produk harga beratus sekali beli. Konon da layak menang. Kena beli lagi kalau nak tebus. Bila da beli lagi. Ade lagi alasan lain. Tapi still jugak join. Anak menantu da nasihat pun tak dengar. Sampai sanggup berhutang sebab berharap boleh bayar balik bila dapat duit semula.

Moga mommy redha. Saya pernah lalui ditipu orang yang saya percaya konon nak jumpa. Tapi lain pula sampai terjebak dengan scheme untuk pelajaran la blabla. Memang salah sendiri plus benda² macam ni jangan lah cakap orang yang terjebak ni mudah diperbodoh dll. Kadang kita tak sedar dan memang nak terkena. Apa pun ambil iktibar. Banyakkan berdoa moga kita redha. Dan percaya rezeki ada lagi. Asalkan nyawa dll tak tergadai. Moga diluaskan rezeki ya mommy

2y ago

Ya puan adakala sy tfikir duit boleh dicari. Nyawa tiada ganti. Saya tpaksa redha

Kalau nak ckp kena scam ni memang majority kita dah penah kena xkisah dari cara apa skalipun sis, sy lagi teruk 4k cmtu je hangus kena scam tpi sakit nk pkir tu memang smpai skrg tpi kena sabar dan jadikan pengajaran utk lebih berhati2 lpas ni. Sis doa byk2 dan moga Di permudahkan smua nya.

2y ago

Allahu byknya rm4000 puan. Smoga kita smua dmurahkan rezeki ya puan. Amiinn🤲🏻

forex ni haram puan, tak berlandaskan syariat islam. duit tktau dtg dari mana mmg bnyk unsur2 syubhah.. sy belajar kewangan islam. tkpela jdikn pngajaran Allah nk slmtkn puan. bayangkn puan dpt pulangan tu mana halal. tkpe Allah slmatkn puan dia msih sayangkn puan.

2y ago

Allahu. Betapa Allah syg pd sy agar rezeki haram xmngalir dlm bdn sy😭 sblm tu ada sy research tntang forex. Ada stngah yg ckp xharam kalau sumbernya btul & ada yg hram jika sumbernya dari sumber yg slah. Jd sy confuse masa tu. Bodohnya sy bfikiran pndek.😭😭

Xsilap saya kalau sis bawak resit yg sis bank in tu(sebagai bukti)& nombor akaun scammer tu ke pihak polis @ bank..diorang akan bekukan akaun scammer tu sampai dye bayar balik duit tu..Tapi saya xpasti sebab pernah baca dekat artikel...

2y ago

Ouh yeke puan? Tak terfikir plk saya kesitu. Nnti sy cba tanya husband