LUAHAN RASA TNTG PENGASUH

Maaf lari topik. Anak saya start hantr pengasuh ketika umur 2 bulan. Anak ptama saya mmg hntr dgn pngsuh yg sama ni jgk tp pnh dlu dh 2x dia reject anak sy yg 1st. Ptama skali reject sbb msalah emosi dia bgduh dgn suami. Alasan kdua reject lg skli sbb katanya sy sllu tya perkmbangn ank trutamanya bab mkn. Dia ckp bila dh smpi rumah sy jgn tya pape lg. Sbg ibu smmgnya sy nk thu keadaan ank sy sbb siang hri dah xupdate. Salah ke? Jd sy stop hntr ank sbb dia sruh cri pngsuh lain. Walhal ketika tu bkn sbb dia marah sy tya tp dia ada msalah dgn parent anak asuhan lain. Thun ni dia btnya khabar & mnta maaf. Jd sy dh pcaya dia sy hntr smula ank kpd dia tmsuklah bby yg sy bru lahir ni. Sbb dkt dgn ofis sng sy nk hntr ssu bdn. Dia sggup nk jga n happy sgt. Katanya syg mcm ank sndri. Slpas 6 bulan jga dia mula tnjuk prangai. Katanya stress btul jga bby sy sbb asyik mngis tp dlm msa 5 bulan tu ok je. Slpas raya sy hntr bby jd krap mngis wallahualam xthu knp. Jd bila dia ckp dia stress sy ambil ank sy bwa blk. Ank 1st sy ada kesan ggitan di blkg. Bila sy tya knp smpi mcmtu. Dia tgking ckp ank 1st sy yg mulakan dlu tolak bdk lain dan digigit. Psoalan sy dia hnya tgk je ke ank sy digigit? Ank sy sblm ni bkn skli je digigit tp dh byk kli. Bla sy tya soalan knp perlu dia mnegking smpi mcmtu skli? Sy buat kputusan xkn hntr lg dkt dia & alhamdulillah urusan kerja majikan sy bg klonggaran utk wfh sbb sy xdpt pngasuh lg. Dh nk msuk 2 bulan sy jaga sndri ank sy alhamdulillah mudah je smuanya. Sy happy walupun penat. Puas hati. Cma sy dh nk strt kje blm jmp pngasuh yg bru. Sy mnta ibu2 dlm ni mndoakan sma2 spaya sy dpt pngsuh yg baik hti & ikhlas jga ank sy sperti ank sndri. Bkn pngasuh yg tmak kan duit smata2. Mngsuh anak sy & dlm msa yg sma sbuk uruskn bisnes on9. Dia jga 6 org anak asuhan. 1 baby (ank sy) 2 budak dan yg lain smua transit. Ank sy mngis tidak didukung sbb ktanya dia mngasuh xajar dkung. Sy bkn suruh dkung 24jam. Angkt skjp je utk pjuk. Bby sy mngis smpi muntah. Ksian sgt tgk. 😭 klau xnk jaga jgn buat alasan mcm2. Skrg sy tkut btul nk cri pngasuh. #pengasuhtoxic

24 Balas

Woaaaa... If that happened to my kid I'm swear I will kill that woman. How could u do that to someone kid. Mmg la budak2 x tahu apa2 mmg die akan bertolak bergaduh berebut mainan antara satu sama lain. But mana rasionalnye kau sbg pengasuh? x kn tercongok saja tgk anak org kena gigit... Useless la pengasuh mcm nie. Baby menangis sampai muntah? Ya Allah pengasuh apa la mcm nie.. Baby lg kot bukan tahu apa die nangis je lah... Minta dijauhkan la kita semua jumpa pengasuh teruk2 nie.. Awak... Sabar nye awak dgn pengasuh nie lg. Kalau dekat sy mahu dah bergaduh fizikal nie.. X apa awak. Sy doakan awak jumpa pengasuh yg baik2 yg boleh jaga anak awak dgn baik mcm anak mereka. Sy pun mak bekerja dan menghantar anak ke pengasuh. Sy faham perasaan awak tu.. Oh ya... Cuba awak cari nanny yg dtg mengasuh di rumah. Diorg mengasuh anak kita je ikut waktu yg kita nk. Kiranye dorg nie mcm helper lah. Awak letak CCTV kt rumah awak. Apa2 berlaku awak boleh tahu.

sory nk tanya dia pgsuh di rumah ? better awak cari taska yg berdaftar ye . dia jaga sorg ke ?? kalau dia jaga sorg sorg dan bkn jaga anak awak je. mgkin boleh jadi strss . sy kerja taska , ramai pgasuh pun agak strss ye sbb budak ramai yg nk dijaga . tp kalau taska berdaftar ni biasa mereka ada sijil utk taska dan tkde la kes dera apa bagai . dia tak bole jaga sorg kalau budak ramai . nisbah dia lain . kdg jaga sorg ni laa punca mcm mcm jadi tau . kemain dia bgi alasan . sy pun tak berani nk bg alasan mcm mcm kat parents . normal la parents tye keadaan anak . kalau sy pun , sy akn tye anak sy mcmne . ok ke tak . ada stu parents ni . dia bercerita dgn kami . dia fobia anta mana mana pgsuh rumah sbb anak dia bby pernah mnggal tersedak susu . dia pergi jkm utk minta pdpat . jkm mmg akn suggest cari taska yg berdftr . awak search je taska berdekatan dgn awak . insyaallah ada . apa apa pun semoga dipermudahkan urusan awak ye .

11mo ago

Ya puan dia pngasuh di rumah. Dia jaga 6 org anak tmsuk 2org anak sy. 3 org hnya trnsit. 3 org dirumah bila yg lain pergi skolah. Bila tghri mmg rmai sbb bdk2 blk skolah utk mkn & pergi smula skolah ptg. Dia kta dia nk jaga dgn alasan dia boleh jaga sbb yg lain hnya transit. Dia plg xsuka bila sy tya keadaan anak2 lebih2. Ank msih bby sy risau. Of course sy akan tya. Anak sy dh 8 bln dia masih tdokan ank sy dgn berbedung & letak dlm buai. Katanya supaya xterkejut dan tdo lama. Sllu ckp ngn sy harap2 yg baby tu tdo lama lah skit. Anak sy tu dh strt nk explore. Bkn kje nya tdo jee spnjg hari. Dia mcm nk kje sng spaya xpayah mlayan. Kalau xsggup ckp dri awal senang sy cri org lain. Jgn dsebabkan duit just nk hadap je hri2.

sy penah mengasuh anak org..umur 2bulan and 2tahun...sy ni pulak jenis anak bongsu xda adik jadi memg sy ni xboleh nmpk budak sy jadi suka sgt2 suka gomol² hahahaha 😂... lagi² Bab makan minum sy memg suka Kalo tgk budak² makan masa Tu sy xkawen lagi la...smpai Kan budak Tu xnk balik nak duduk dgn sy bila mak ayah dia ambk dia ngs2 xnk balik...mak dia ckp ehh kena balik BG kakak rehat pulak...😅Jaga anak org kena ikhlas mcm anak and adik sndiri insha'Allah Allah Akan permudahkan segala urusan Kita... update dekat mak ayah dia?setiap stgh jam sy update..hntr gmbr.. video...makan minum dia... allahurabbi best sgt2 Jaga budak masa Tu...rindu nak mengasuh baby...🥰🥰🥰

11mo ago

Allahu sronoknya klau sy dpt jmpa org mcm awak. Smoga Allah temukan sy dgn org mcm awak🤲🏻 amiinn YRA

saya pon seorg pgasuh tp tak la mcm dia meroyan, saya jage 2 org helok je dari ta pndai berckp smpai da pandai berckp if dia da mula buat hal dgn awk better awak cari la yg lain sis, klau la skali pon dia ada msalah dgn suami ke ape ke bkn masalah kita, kita ni sbgai parent mmg ptot la tnye keadaan anak sndiri, klau bertanya pon dia na menengking2 gila kot, klau saya da kne da tu then trus takan hantar anak lg , dia mintak maaf untuk kepentingan dia je tu sbb duit tp bila jage mcm tu la kne gigit pon dibiarnya, klau saya ta boleh tahan tgok anak digigit, ape guna jafi pengasuh klau ta bertanggungjwab kat anak2 asuhan

11mo ago

Ya puan. Sy prasan bila parents yg kerap belnja dia lg dia suka. Then dkt wtsapp story dia akn sllu update yg tu je. Ank sy xde pun. So sy agak dia mcm pilih kasih kt situ. Dlu2 pn pnh dia snap gmbr2 mknn yg parents lain bwak dkt sy. Katanya bkn nk meminta tp ni smua mknan2 parent lain bawak. So rezeki dia. So sy pn mula hntr jgk mknn mcm parents lain & kdg bila bg dia plk ckp xyh bawak pn xpa kt umah dia dh byk stock. Mcm tu pulakk. Sy pn xpaham jenis cmni apa yg dia nk sbenarnya. Ada msalah hati kot

mama, u dah nampak red flag tu u jangan la hantar. dgn u pn dia boleh tengking, u rasa dgn anak u dia buat ape? budak kalau ramai sgt dijaga stress la dia. u nmpak kena gigit tu sekali mmg sgt tak betul ye. u nak tanya perkembangan pn dia taknak. i sbg mangsa abuse pengasuh masa kecil, i harap parents kalau nampak satu je red flag; maki2 parents, emosi tak stabil, jaga anak asuhan ramai sgt, tak boleh bagi kerja sama, buat baby nangis sampai muntah, TOLONG jangan hantar.

11mo ago

mama, u kena kuatkan hati. pasal anak2 jgan sekali2 u lembut hati. anak yang mangsa abuse kesannya sampai saya sekarang 30 tahun. mak saya pun lembut hati ye. anggaplah ini pengajaran. u carik yg ok dan ada red flag u jgn sesekali amik. anak u takde harga.

kalau boleh sis hantar dekat pusat pengasuh macam taska ke. lebih selamat ada cctv dan boleh report kalau diorang buat apa apa dekat anak sis. hantar dekat pengasuh tu duit terbang , anak sakit. apa pun tak dapat. eloklah sis da tak hantar dekat dia, kalau dia merayu lagi jangan percaya. ada hikmahnya memula dia tolak untuk amik anak sis, kedua Allah nak tunjuk kat sis cara dia mengasuh jadi sis dapat elakkan orang mcmtu. semoga urusan puan dipermudahkan segalanyaa 🥰

Cari pengasuh berdaftar sis, diorang tak boleh main2 ada jabatan tertentu akan cek. Lagipun biasanya ada cctv. Risau pulak saya dengar ni, jenis pemarah, dengan parents pun tengking kalau dengan anak2 macam mana cara marah agaknya. Banyak2 berdoa minta keselamatan, doa ibu tiada hijab ان شاء الله Semoga Allah lindungi anak2 sis dan permudah urusan sis

11mo ago

Saya tinggal di taman sri muda seksyen 25 shah alam puan

seeloknya cari la pgsuh yg bdk x rmi.sy mgsuh 2 bdk je.tu pon org pndg lain mcm.sy xde mslh bab urusan ank asuhan.sbb somi kje ptg.somi x smoking,pet pon xde.ank² sek somi handle.so ok sgt la mgsuh.klu kje taska dlu ye.sy jaga 10 bdk tmsuk bby..bila fikir x bbaloi lgsg kje taska.gji x stimpal dgn kje.nasihat sy,cri pgsuh yg bdk x rmi.fokus lbih.

11mo ago

Mmg sy mncri yg xjaga ramai. Tp skitar shah alam ni sy cari rata2 nya anak asuhan ramai 4-5 org puan. Mmg stress mncari. Pngasuh ngn taska mcm xda beza kt shah alam ni sbb pngsuh biasa pn jaga rmai

Err sis.. dia ada masalah dgn suami pon nak menunjukkan red flag macamana sis boleh hantar anak sis ek 😅 pengasuh yg bagus kita takkan tahu sampai masalah dalam kain dia, bercakap pun bukan lah macam gaya pengasuh sis ni. Nampak gayanya dia sangat tidak profesional dan tak layak jadi pengasuh 🙌🏼

11mo ago

Memang boleh lembut hati sis tp memikirkan efek kena dekat anak2, elok lg kesian dekat anak daripada lembut hati dekat pengasuh tu. Tempat asuhan dah banyak dah skrg. Mesti banyak lg tempat lain yg sehala dgn perjalanan sis pergi kerja. Cuba cari lain sis. Goodluck dan semangat!!

Sis bole cari lain tapi cari yg jaga budak dlam sorng cm too je ok nie dia xmnenag tgan ramai2 pegasuh pun jadi stress kita pun hari2 pky kan anak sian dia kalo kena pukul cm mne laa . Saya pun antoo pegasuh . Pegasuh ckp je hari nie anak ok xmergam baik2 je nak susu je xnagiss lega rasa

11mo ago

Ye puan sy pun nk pngasuh update mcm ni supaya kita kt tmpt kerja tgh cri rezeki pn xkusut kpla fkirkan ank ok ke x kt rumah pngasuh🥲