zincofer

Telan ubat ni je muntah...da seminggu xmakan ubat ni...ad apa2 effect x...mummys ad tips nak mkn ubat ni tanpa muntah ???

51 Balas

Dulu pun masa pregnant sy selalu skip zincofer. Risau jugak kalau jadi apa2, tp alhamdulillah anak lahir sehat sempurna.

Sy mula2 pn doc bg zincofer.. Tp xley telan.. Asl makan je mst muntah.. Last2 sy gtaw doc n dia bg tukar y lain..

Jgn mkn waktu pg..sbb perut kosong..akn menyebabkan loya n muntah2...sy try mkn waktu mlm,b4tdo..alhamdulillah ok

sy makan time malam je...pernah makan time pagi sblm breakfast... peningnya sampai ke ptg...

5y ago

Saya pun sama dh bkn pening lg asal tutup mata rs kepala berpusing dkt 3hr br stabil kepala.. La ni x mkn dah..

Tukar ubat lain sis.. Sy pon mkn muntah 😅😅.. Last2 tukar ubat lain hb pon ok..

Makan waktu malam sebelum tido. Minum air jus oren utk kurangkan rasa nak muntah.

5y ago

Sama la sy..mla2 mkn pg..asik pening muntah je..pas tukar mkn mlm sblom tido trus ok..so x jd nk tkar ubat

Sy mkn sblum tdo..lepas mkn terus tdo..klo tak nti rasa angin perut n nk muntah

ramainye mommy tak boleh makan ubat ni tapi sy dulu alhamdulillah senang mkn ubat ni

5y ago

Saya pun tgh mkn zincofer. Alhamdulillah tak muntah2 pun. Padahal makan 2 jam lepas sarapan. Nurse ajarkan mcm tu. Telan jee mcm biasa.

mula2 mkn pg.. asyik sakit kepala ja.. pastu tukaq mkn mlm.. alhamdulillah ok

zincofer biasa masa 20weeks ke atas. sblum tu asid folik or obimin dah cukup.