Ubat doctor boleh ke skip ?

Takpe ke kalau skip ubat yg doctor bagi selama 2 minggu berturut turut ? Ada apa apa effect tak ? Doc bagi saya makan ubat zincofer

11 Balas

Zincofer ada folic acid, iron dan vitamin lain dalam 1biji… rugi kalau puan skip.. for sure hb akan turun mendadak, bila hb turun akan menyebabkan puan letih, kekurangan darah merah.. kurang iron boleh menyebabkan tumpah darah ketika bersalin, n boleh menyebabkan baby prolong jaundice… folic acid membantu iron tambah darah merah, kuatkan kandungan & pembesaran bayi.. sy first pregnant suka skip zincofer or iron tablet, hb sy 9 je, sampai suspect sy talasemia.. so far 2nd pregnancy kali ni x pernah skip hb cantik 12, n skrg 36w dah.. ☺️☺️ in case puan tak boleh terima zincofer, puan boleh tukar maltofer atau iberet ya…

2y ago

Sama2.. semoga semua dipermudahkan ye mommy..

mintak doc tukarkan ubat cakap tak boleh masuk dgn zincofer . and makan je muntah . bole tukar pd iberet . sy mcm tu jugak sblm ni banyak skip then hb turun sampai 10.1 .. then nurse akn tanya mkn ubat ke tak so bole bagi tau nurse yg ubat zincofer ni tak bole telan . lpstu nurse pon akan mintaj doc utk tukar ubat dr zincofer ke iberet . alhamdulillah bole telan and hb dh naik jd 11.3

lama sgt tu😅 sy kalau terskip pon 1 hari je. esok tu mkn la. sbb sy thu,sejenis mkn bukan mkn mcm org dulu². yg sihat,kurang gula,ulam². so sy mkn vitamin kk bg je. xde supplement tambahan. mknn zaman skrg bnyk yg proses food. tmbh lg kalau jenis hb turun tiap kali check up. haaa pening nk menjawab dgn misi

jangan skip lama2 sangat sis,doc pun bukan suka2 nak bg kita ubat..untuk kebaikan ibu dan baby juga. kalau rasa xboleh mkn zincofer gtau doc diaorang akan tukar ubat lain.saya dah 3 kali tukar,sekarang consume iberet Alhamdulillah ok boleh terima.

mintak doktor tukarkan ubat lain selain zincofer. jgn biasakan skip ubat. nanti dh tua doktor bagi ubat lain jgn pulak makan separuh la, makan ikut mood la, x makan ubat tapi makan supplement je. jgn mcm tu okay

1) kurang folic acid boleh sebabkan tempurung kepala baby tak terbentuk dgn baik 2) kurang zat besi boleh sebabkan hb rendah dan byk komplikasi lain pada ibu dan kandungan pilihan ditangan sendiri

sy skip sbb hari tu dokto bg iron tablet.sy xblh telan muntah pening mual.trs tukar bg iberet tp sy blm mkn lg..sbb sy ada gdm dokto bg ubt kencing manis..tp hb sy ok je 12.

x ok.. silalah makan, nama pun ubat.. doktor bukan bg saja2.. sy lg x berani nk tinggal zincofer, klau x ckup siap mintak lebih skit, in case apa2 jd..

Hb boleh turun mendadak. Rujuk dlm buku pink kk dkt situ ada tulis kesan anemia pd ibu & kandungan.

sayang bby mkn la ubt yg doc bg. kalau x sesuai inform doc. nti doc bg ubt lain . 😁