Ubat doctor boleh ke skip ?

Takpe ke kalau skip ubat yg doctor bagi selama 2 minggu berturut turut ? Ada apa apa effect tak ? Doc bagi saya makan ubat zincofer

11 Balas

Zincofer ada folic acid, iron dan vitamin lain dalam 1biji… rugi kalau puan skip.. for sure hb akan turun mendadak, bila hb turun akan menyebabkan puan letih, kekurangan darah merah.. kurang iron boleh menyebabkan tumpah darah ketika bersalin, n boleh menyebabkan baby prolong jaundice… folic acid membantu iron tambah darah merah, kuatkan kandungan & pembesaran bayi.. sy first pregnant suka skip zincofer or iron tablet, hb sy 9 je, sampai suspect sy talasemia.. so far 2nd pregnancy kali ni x pernah skip hb cantik 12, n skrg 36w dah.. ☺️☺️ in case puan tak boleh terima zincofer, puan boleh tukar maltofer atau iberet ya…

2y ago

Sama2.. semoga semua dipermudahkan ye mommy..