pantang larang

-tak boleh potong ayam, ikan -tak boleh pakai tudung belit2 cth shawl. Btol ke pntang larang ni rumit nya nk memikir

91 Balas

Secara jujurnya saya tak pernah ikut pantang larang semasa mengandung. Ada org ckp tak boleh makan sotong nanti uri melekat dlm rahim,tak boleh makan durian nanti ada kontraksi,tak boleh duduk depan pintu nanti baby tak nak keluar. Tp semua saya buat masa pregnant dua2 anak saya. Alhamdulillah smooth je baby keluar. Sakit pun paling lama 5 jam terus bersalin. Bagi yg muslim tu ingatlah Allah sebaik-baik penolong. Tak ada benda yg memudaratkan diri kita melainkan dgn izin Allah. Banyak2 berzikir masa perut dah mula sakit. Minta maaf dgn suami setiap masa. Ye la,kita bersalin ni antara hidup dan mati. Yakin dgn Allah,in shaa Allah urusan dipermudahkan. Saya bukan nak riak bagitau saya senang nak bersalin. Saya cuma tekankan pantang2 yang tak elok tu tak payah ikut. Yakin je dgn Allah,hati mesti tenang. Kalau pun jadi benda yg tak diingini semasa bersalin,itu semua sudah ditakdirkan dr awal. Bukannya sebab tak ikut pantang.

Kalau saya sis, asalkan datangkan manfaat dan kebaikan pada kita, abaikan ja pantang larang tu. doa banyak2 moga ibu dan anak dalam kandungan dilindungi, selamat dan sihat sampai bersalin. Pantang dulu2 tu kot sebab taknak ibu mengandung penat kot. Buat orang lain siang potong ikan ayam tu semua. Yang penting jaga kesihatan sis. Kalau makan pedas masa mengandung selalu buat kembung perut ke sembelit ke sis elak lah. Simple je. Semoga dipermudah semuanya ✨

yg nie msih bolh terima akal sis..waktu saya ggur tahun lepas..nurse kat hspital tu..dahla saya sakit2 sbb dah tumpah darah..dimarahnya saya keguguran sbb dia tengok kuku saya panjang..katanya bukan nurse cemburu sbb kuku saya panjang,tapi sbb boleh bahayakan kandungan😑😑😑...tu yang jdi gugur...sampai semua org kat ER sana tu tengok2 saya sis..alahai..dah la kiter sedih kehilangan..pastu dengar pula ayat camtu...part tu la saya x paham sis..

3y ago

eer.. da tu tgk omputih kuku panjang elok je pregnant sampai brsalin..ape pulak kaitan kuku dgn keguguran?😏

Jgn pcaya perkara mgarut.. Kdg2 smpai ckp xleh jahit apa semua.. If fikir logik, xkan la sorag chef@tailor kena stop keja 9bulan smata2 nk elak bnda cmtu, cmna dorag nk cri rezeki kan.. Islam tu mudah, tp manusia yg mrumitkan.. Sbb dlu pn sy pernah kna, xleh mkn buah tbalik la, xleh rest la if mabuk la.. Konon nti songsag n ank mls.. Alhamdulillah dedua ok n rajin ja.. Abaikan sis kata2 yg xmsuk akal

5y ago

Cuma yg bhaya jgn ikot la.. Cth lari ke apa.. 😂😂

Potong ayam ,ikan ,buka tin ..semua tu blh sblm buat kerja mulakan dgn Bismillah sis .. Klo bab potong ayam ,ikan tk blh ..rasa mcm tk logik plk .. mcmana ibu² yg tinggal sendiri tanpa Ada ibu sendiri atau mil nk masak .. Yg tudung lilit tu Saya tk pnh dgr, tp klo pantang jgn lilit/letak tuala kt leher tu akk pnh dgr .. suami atau istri tk blh lilit/letak tuala kt leher ..

Klau sy.. Org tua2x x sruh smbelih ayam/potong ikan hidup2x.. X blh mkn sotong.. Suami x blh matikn haiwan/binatang.. Byk lgi.. Haha.. Tpi slgi x m'mudaratkn atau jauh smpang dri agama.. Sy ok sja..tpi sntsa niat n b'doa agar kndungan baik2x sja.. Sbab stiap pantang ada p'jelasan t'tentu.. Cma ikut individu la.. Blh fkir mna logik@x.. InsyaAllah bek2x saja kandungan n ibu..

Mitos je. Sy plg pantang org nk tegur2 mcm tu. Mcm 1 doa jadinya. Mak mertua sy suka tegur2 benda mcm tu. Mak sy xd pn nk tegur2. Cuma mak sy akan ckp kalau nk buat pape niat dlm hati dan doa yg elok2 dilindungi anak dlm kandungan. Tp kalau mak mertua jgn tu jgn ni nnti mcm tu nnti mcm ni. Rimas.

5y ago

Kan. 😂

ape yg patut ikut ikut lah..tapi potong ayam ikan pakai tudung belit takut anak terbelit nanti tu dah lain dah tu..saya punye suke kucing suke duk dukung manja belai die sampai kene marah,orang cakap mane boleh main kucing time mengandung pastu takkan nak buang kucing kucing tu kesian kan

3y ago

yup yg xbole cme najis kucing je sbb ade bakteria...tu pon bole je suh org lain bt...xperlu nak suh org prgnant buang kucing kan..

biasa tu orang dulu2 punya kepercayaan...sekarang dah ada teknologi....boleh scan baby semua...saya siang ikan ayam semua...rambut pun saya gunting...rambut anak2 pun saya gunting....kalo kita x buat sape lg nak buat..hehe...kita bersangka baik je...insyaallah...hehe

x perlu rumit2 pkir.x boleh potong aym ikn,sruh acik pasar tu potong kn siap2.tdung belit2 sbb nk bg pengudaraan yg ckup buat kita.tp fesyen tu kan pelbagai.ikut mana selesa je.org tua x nk bg kite cedera je tu..ok jgk dorg nk risau kn kite dr buat dek je.hehe

5y ago

Oooyeke sis.. Hah, yela2.tme kseh kongsi tips