Pantang larang

hai ibu2 semua, boleh share segala pantang larang ketika pregnant trimester pertama? Baru 7w & first baby, tak tau pape pasal pantang larang ni 😅 dan air sejuk boleh minum ke?

2 Balas

Pantang larang masa pregnant kalau ikut org melayu, suami atau isteri atau immediate family yg duduk satu rumah jgn pukul atau bunuh binatang. Mulut jgn celupar. Kalau bab makan, bnyk kan makan healthy food. Nak junk food and process food bole je, sekali sekala. Jgn minum air soya, nnt anak dpt sensitive skin.

1y ago

yg pukul dan bunuh binatang sesuka hati tu, kalau ikutkan kita x pregnant pun, siapa2 atau family member pun x dibenarkan. bukan time pregnant saja ye x dibenarkan. kalau bunuh binatang berbisa tu okay la.

Pantang larang mase pregnant x de ape sgt. Cume jgn mkn buah nenas, kelapa. Try untuk jage permakanan yg penting. Jgn mkn bnde yg berangin sb tu smue akan contribute kepade bloating or angin. Sy skrg pregnant ank ke tige. Selame ni minum air sejuk okay je x de pape.

1y ago

Minum air kelapa masa bln ke 7 atau ke 8 pregnant. Org ckp anak keluar nnt bersih kulit dia. Tp mmg betul pon. Amek twice a week pon ok.