6W5D

Tadi saya ada pergi klinik untuk scan baby 6week tapi doktor kata kosong?? Siapa pengalaman macam ni

6W5D
70 Balas

Saya pernah macam ni sis.. tp masa 7w saya scan dr bawah kt hospital baby masih kecil baru 1.18cm tu xnmpk bila scan.. ada orang perut tu tebal ada orang terus nampak.. lepas tu try scan kat swasta masa 11w doc tu ckp xnmpk apa2.. risau pulak.. keesokan hari check up kkia doc sana ckp dh nmpk uri baby mmg ada baby jgn risau.. masa doc kat kkia bgtau mcm tu bru kita rasa lega sikit sis.. jgn risau sis doa bnyak2 yer.. jgn stress🙂🙂

Sy.. dah la pi swasta.. terbang 180.. scan atas.. scan bawah.. doc kate kosong.. wat upt ..doc taknk tgu lama result. Dia kata tak mengamdung. ( padahal da cek upt kat umah, naik 2 line satu kabur ). Doa bg ubat kuatkan rahim, kalu betol pregnant la. Klu tak, makn ubat ni period turun. Padahal pi sana nk taw knape bleeding.. ngam2 lpas makn ubat, 3 hari pastu period darah ketol 7 hari.. cek upt negatif da..

Normal lah klu 6week x nampak apa2... Tp jngn risau, baby ok je.. Saiz baby besar lentil baru pun. Scan memang x nampak, 10mggu dah ok untuk scan dan tngok degup jantung baby, untuk make sure baby ok better beli heartbeats machine kat shopee, hari2 boleh dngr degup jantung baby... Sekurang nya mommy tahu baby ok kan.... Sy pun oder satu, di kk kerajaan slalu guna time checkout perut kan

4y ago

Sis guna yg mana satu untuk dgr heart beat baby? Ada contoh ke?

Trlalu awal utk scan..sebaiknya scan y pertama selepas 10 minggu..bru lah keraguan tu x mnjadi satu bebanan pikiran...bila bwah 10 minggu masih trlalu kecil..bukan semua scan dpt melihatnya..jd utk kepastian tanpa keraguan pergilah selepas 10 minggu ke atas..

tunggu lagi ye sis .. mmg scan awal2 xkn nampak , ikut jugak lain org lain bdn , sy pun mcm awak mmg excited giler bila tahu positive kan? terus nk g check . sampai2 doktor scan kata kosong xde apa , sampai ckp sy xmengandung pun . and last sy skrg 10weeks dah

4y ago

Ye la klu bleeding.. risau je.. sb tu tanda2 gugur.. sy 5 week pon bleeding sikit2 tapi continously.. last2 period.

Awal lagi, kadang2 kiraan LMP tak sama dgn hari persenyawaan.. kira ikut LMP dah 5 week tapi bila scan baru 2-3 week. Selagi tak turun darah tu takda apa yg perlu risau. 5 week tu janin masih kecik sgt, size mcm sama besar dgn biji bijan..

Sebelum scan tu sis buang air kecil tak..selalu awal preggy kalau nk buat scan,,jangan buang air kecil dahulu...biar kan air kencing kita penuh..baru nmpk,..doc cakap kat sy mcm ni...In Shaa Allah,minggu ke 10 boleh scan lagi...

4y ago

Hehe..same la sy..tadi baru g scan..Alhamdulillah 5minggu 3 hari da...

Hmm takada rezeki saya dah sis,jatuh sendiri masa 7week😢.. ni dah masuk kali ke tiga miscarriage,sekarang tengah buat detail check dgn doktor kenapa banyak kali miscarriage.. doa kan saya ye🥺 6tahun dah tunggu

4y ago

Cuba makan makanan sunnah macam madu ke. Time makan or minum tu niat dalam hati nak tambah zuriat. Allah maha mendengar in shaa allah ada rezeki awak. Jangan putus asa ye. Semoga urusan awak dipermudahkan 😊

Sama lar saya pun.. doktor kata rahim kosong jugak.. saya dah 10week dah.. tapi check upk positive je.. last2 dah malas nak pergi klinik dah.. tkut kecewa je.. kalau ada rezeki ada lar.. kalau xada xpe lar..😊😊😊

4y ago

Btul tu.. insha allah harap2 mcm tu lar..😁😁😁😁

Saya sama macam sis jugak..doc scan kata tak nmpak lagi, maybe sbb baru lagi kan..nnti lagi 1/2 minggu sis try check lagi ya..in shaa allah ada tu nnti..cuma sekarang kena jaga kandungan elok2, jangan lasak2, stress free..