Betul ke perempuan gemuk tak boleh mengandung

Sye ttc dah 10bulan , sejak bulan lpas period tk tratur , haid dtg awal 10hb pn sme jgk first day kuar drah coklat esknya drah haid normal .. Bulan ni pn sme jgk 6hb mula2 keluar darah coklat , sye bce dkt google ktanya spotting/implantasi so excited la kot2 ngandung sbb period lg 4 hri .. Smlm bgun je dri tdo rse tk selesa rupanya period .. Tanda2 mengandung ade , sruh adik prgi bli upt , pg ni check naik 1 line sahaja .. Trus rasa down .. Salahkn diri sndri gemuk , brat bdan dh 97kg tu sbb tk blh mengandung .. Adik laki pn ade ckp sbb gemuk tu sush nk mengandung .. Btul ke ???

26 Balas

Tak semestinya awk , awk jangan sedih ambil kata2 dorang sebagai semangat untuk awk . Lepas ni awk makan makanan yang sihat lebihkan sayuran , banyak minum air , dah buat senaman ringan . Awk boleh buat senaman untk kuatkan otot rahim boleh goggle je semua tu . Ins sha Allah nnti ada lah rezeki awk

Bagi sy bila ada masalah kesihatan tu yg perlu dibendung dn dielakkan.. bukan sbb saiz bdn x dpt mngndung.. dalaman mcm kesihatan hormon dll saja kena jaga dgn baik2.. dn luaran mmg xda kena mengena.. hehehh.. #staysafe sis stay healthy

4y ago

😊😊🤗🤗

Tak da lah saya pn gemuk tapi alhamdulilah skunk saya dh d sah kn mgndung 6bulan bby first.cpt n lmbt je Bkn tk blh mgndung.tk pyh dgr kata orng.ok inshallah ad je rezeki tu...kita kne byk bsbr n bedoa je..okay..

4y ago

Sama sama

Tak betul tu. Gemuk bukan punca tak boleh mengandung. Belum ada rezeki lagi tu sis. Bersangka baik dgn allah sbb allah lebih tau keperluan kita😉yang penting usaha & bukannya berputus asa @ salah menyalahkan.

4y ago

Sama2

takjuga sis. tapi kalau pergi klinik mereka akan suggest untuk reduce berat dulu kalau berat taknormal. berapa peratus dr tu diorang berjaya conceive. eat clean, cut sugar. inshallah ya.

bukan tak boleh , maybe ada kekangan kat mana. sy berisi , tapi cuba kurgkan berat alhamdulillah lekat . smua ni rezeki sis . ada je berisi rezeki awal pregnant .

Maaf, mana ada perempuan gemuk xleh mengandung, ken saya gemuk, berat dia 95, skrg dia dah ada 5 org, insya Allah Allah akan bagi rezeki,

boleh sis...dan xsemestinya yg kurus mudah utk mgandung..insyaAllah,rezeki tu ada..cpt atau lmbt je...jgn putus asa k sis..

Sy jumpa 120kg ..elok je mngandung.smpai dy ceta.nk duduk xle..lemak trllu byk...sy pun brisi..elok je 2bln dh lekat

X de lah mw gemuk ke kurus ke klw blm rezeki sama ja cerita nya....sy nikah masuk ke 5tahun bru megandung