Betul ke perempuan gemuk tak boleh mengandung

Sye ttc dah 10bulan , sejak bulan lpas period tk tratur , haid dtg awal 10hb pn sme jgk first day kuar drah coklat esknya drah haid normal .. Bulan ni pn sme jgk 6hb mula2 keluar darah coklat , sye bce dkt google ktanya spotting/implantasi so excited la kot2 ngandung sbb period lg 4 hri .. Smlm bgun je dri tdo rse tk selesa rupanya period .. Tanda2 mengandung ade , sruh adik prgi bli upt , pg ni check naik 1 line sahaja .. Trus rasa down .. Salahkn diri sndri gemuk , brat bdan dh 97kg tu sbb tk blh mengandung .. Adik laki pn ade ckp sbb gemuk tu sush nk mengandung .. Btul ke ???

26 Balas

Tak smestinya juga sis. Tapi seelok-eloknya sis try kurangkan berat badan juga. Sy ttc hampir 6tahun. Turun naik klinik pakar wanita tapi still tak lekat. Pd next appointment sy, sy jumpa seorg dktr tu, dia brainwash sy dan suami hampir stgh jam psal btapa penting nya utk turunkan berat badan sampaikan sy balik dri klinik nangis je tak henti². Sbab sy pikir napa ada yg lebih gemuk dri sya, senang je lekat. Kenapa tidak saya. Tapi, suami sy kata jgn amik hati ngan kata² dktr tsebut, tapi jadikan kata² tsebut satu cabaran utk turunkan berat badan. So, sy pun try kurangkan berat badan. Dari 90kg skrg berat sy 65kg dan sy tgh hamil 28W skrg. 😊

4y ago

Tahniah sis , nnti sye usahakan trun brt bdn

Tak jugak. Masa saya sebelum pregnant berat 80+kg. Saya pakai opk hari hari.Saya tiap kali solat doa ya allah kurniakan la kami anak harini bulan tahun ni. Stop kan makan fast food minum air gas Insyallah kalau allah dah tentukan. Masa pregnant Saya 95++. Sekarang lepas bersalin pon masih 90+. Before ni sebelum pregnant tiap kali period mesti nangis. Tapi saya terus consisten pakai opk. Saya doakan puan dikurniakan anak. Biar lah mulut org nak kata apa janji puan Yakin dan percaya padaNya

3y ago

Ada komplikasi tak masa atau selepas bersalin?

Hurmm jgn rasa mcm tu. Sy berat 115kg. alhmdulillah mengandung elok je. rezeki allah awkk. jgn pikir bila gemok susah ngndung. sy dh 31week dhh pn. . yg pnting usaha ,ikhtiar dan berdoa. . Allah thu bila waktu tepat utk awk merasa utk jdi seorg ibu. . sy kwen x smpai setahun. .3bulan sy kosong. .sy usaha x sngka allah bgi sy mengndung. .x cye mula sbb pikir gemok susah nk lekat. tapi usaha ikhtiar & doa laa kuncinya. . sy doakn awk akn merasa menjadi seorg ibu & mngndung. Aamin. .

tkdela...gemuk kurus..bkn ukuran..asalkan kite sihat..rahim kite sihat..suami kite sihat insyallah....sy bks psakit kanser rahim..tp dgn kuasa Allah..sy mngdung...skrg dh 6bulan...ingat Allah tu maha kaya..maha mngtahui,maha pmberi rzeki..die akn kasi tk kire org tu cacat ke,Miskin ke,ad kanser tahap 4 skli pun..atau pun nenek2 menopous...die akn ksi bile tibe waktunya...saiz bdn bkn ukuran la..pcye je pd Allah...abaikan aje yg ngatif....insyallah..

Sy berat 95+ jgk...ttc 8 bulan...hritu pasang la niat nk diet...mmg jaga makan...dalam sminggu gitu je...pstu prasan ada miss period...check 6 hari lps tu Alhamdulillah positif...kdg2 Allah nk bg rezeki...tepat pada waktunya...skang sy baru 7 week 4 days..baru lg sis...tgh mnunggu nk buat buku pink...lg 1 tips...sis kna kira hari subur...1st day period - hari ke 15..paling subur..and masa aktif lelaki dari pkul 2 pagi ke atas

Kegemukan adalah salah satu punca. Gemuk tidak semestinya punca kt x boleh pregnant gak. Ada je org berisi pregnant. Ada je org kurus x pregnant. Mcm sy pun dlu ble me klinik first doc sentuh berkenaan berat badan. Dy memang mnta turunkn berat. Dgn penurunan berat badan period juga akan mula teratur. Kalau awk ada masalah hormon segera jmpe doc buat rawatan. Sy pun ada masalah hormon. And berat jugak.

Menurut kajian yg dah dijalankan, kegemukkan sememangnya salah satu faktor yg menyebabkan masalah kesuburan. Bagi yg berat berlebihan, selalunya doktor akan syorkan untuk turun berat untuk stabilkan hormon. Spotting coklat sebelum flow period juga tanda2 hormon x stabil. Usahakan lah turun berat walaupun sedikit. Bukan semata-mata untuk anak. Tapi demi kesihatan diri sendiri juga. Semoga dipermudahkan

Salah satu penyumbang ketidak suburan ialah kegemukan yg melanda...sy dlu pun kna turunkan berat badan ...dktr moniter sy 3bulan utk kurangkan berat badan yg berlebihan...alhamdulillah blm habis 3 bulan dah pregnant....dri 78kg turun ke 63kg..tp ikut org juga...ada yg gemuk pun boleh mengandung..ada juga yg kurus pun x mngandung2...so kita berbalik pada pencipta..sbb semua Rezeki dari Allah SWT.

Boleh je org brisi pregnant,sy sblum pregnant ad cube turun kn berat bdn x minum air manis,mknan pn kawal dlam 2-3 bulan mcm tu trus dpt berita gembira.slain tu sy pn priod x tratur ,sy guna opk utk cari hari subur sy .sblum diet berat sy dlm 90lbih jgk time pregnant berat sy 87kg.insyaAllah awk boleh jgn putus asa sentiasa positive kn diri. sy ttc 4tahun baru ada.

4y ago

Itulah sye pn cbe positif kn diri , suami tkde tnya apa2 pn , biasalah pmpn kn ..

InsyaAllah ada rezeki..sy ttc 5years...mmg itulah yg diberitahu oleh pakar2..one day decided untuk buat bariatric surgery sbb nk kurus n mengandung.Tp Allah maha mendgr, dalam sy tgh prepare bdn untuk surgery tu, sy ditakdirkan mengandung. Maybe betul kate doc perlu lose weight walau pun sikit n mkn bnda sihat.. sy doakan turn awk nanti ye 😘