kehamilan ektopik

Sye nk tnye ubat kehamilan ektopik atau Kehamilan luar kandungan ape ye and bahaya ape tk

8 Balas

Ubatnya kena operation je cik puan.. takda ubat ajaib atau urutan ajaib. Etopik maknanya janin tak menempel didalam rahim, salah lekat dlm saluran tiub fallopian. SANGAT BAHAYA klau tidak dibuang, klau masih awal maybe saluran tak perlu dibuang, klau dah membesar kena potong saluran tersebut. Jika pecah ia boleh membawa maut.

Pergi hospital...saya dah kena buang dah dengan sarung sekali...saya tahan sakit selama 1 bulan sebap tak tahu Pon...ingat haid je kuar darah 1 bulan..tahu mengandung pun Times nak operasi 😁😁😅..pergi hospital ya...untuk kebaikan awak dngn suami..

Awk kena jumpa gynae. Bukan boleh makan ubat je. Sebab awk tak tahu baby tu akan membesar di mana. Kalau di fallopian tube ada risiko tube tu akan pecah. Bila tube pecah peluang untuk hamil lagi akan tipis. So better consult dengan doctor first.

Saya ada pengalaman kandungan pertama masa umur 3 minggu, tergerak hati pergi klinik tapi rupanya last last dapat tahu doktor confirmkan ektopik, dan terpaksa gugurkan dengan makan ubat MTX

1mo ago

Salam sis. Macam mana ya Dr check ektopik 3 minggu?

Jangan sembarang nk ambik obat adik sya 2kali hamil ektopik 2 kali pula kena angkat rahim so skrang tak boleh hamil hati hati hamil ektopik tu bahaye

Ektopik mana ada ubat.. Baik jumpa yg pakar.. Nanti boleh bleeding dan membahayakan nyawa..berdasarkan pengalaman sendiri..

Bahaya. Boleh bwk maut lg2 kalau dah pecah. Mcm sy alhamdulillah x pecah lg. Tp tiub dah bengkak. So kne buang tiub belah kiri

2y ago

boleh. mcm sy setaun kemudian lekat and sy memang merancang. cuma kalau lmbt lekat normal sbb tiub tggl sebelah je doc ckp.

Baby boleh membesar dalam rahim saja ye. Kandungan luar rahim mesti operate