Pendiam / pemalu / introvert

Sya ada mslh xtau nak bckp communicte dngn fmly in laws.. suami bnyk adik bradik. Sya menantu kedua prempuan and satu2nya menantu prempuan yg tinggal dngn prents and adik bradik husband dan 24jam kat ruma sbb xkerja ( sorg lagi memantu lelaki dan bkerja jrg kat ruma) . Sya xtau nak borak topik apa kat mak mertua . Kdg mak mertua ajak borak sya iyakan ja gelak2 tapi xtau nak bls and keep the conversation go on mcm mna. Haahhaahaha bkn sombong atau apa cuma xpndai nak bborak. Tkut fmly suami rasa saya ni xbgaul or what.

21 Balas

Mcm sy lah bila mahu bergaul dgn fmily in law.. tapi sy tggal dgn parents, itu saja.. kdg2 hujung minggu baru lah tinggal dgn fmly in law tu pun 2 days 3 nights,dtg ptg2 bermalam d ruma in law.. pelan2 saja sis, sis cuma perlu stabilkan emosi bila time borak dgn mak mertua.. itu tips sy lah, kena bersikap natural dan biar lah jadi diri sendiri.. but first biarlah kita cakap yg berhemah saja dan biar berpada pada.. itu lebih baik.. bergantung lah keadaan FIL kalau suka panggil2 bawa berkumpul, kita ikut kan saja biar lah kita gelak2 asal kita faham apa dorang cakap.. kalau FIL jenis diam saja tapi mak mertua yg suka becrita,kita ikutkan juga.. kita buat bahagian kita saja.. cool sis.. tenang2.. mindset kita cuma nk keadaan harmoni with FIL, niat kita mau lebih rapat dgn FIL dan mau simpan memori yg best2 saja dgn FIL.. biarlah kita ada niat berkawan dgn adik beradik perempuan c suami.. berani kan sj diri becerita bermesra dngn kakak adik pmpuan suami.. dorang tu jalan mudah untuk kita bergaul lebih lama n senang cerita kita boleh rehat n berfikir masa dorang gelak atau menyampuk cerita sis dgn mak mertua.. x lah kita dgn mak mertua saja.. ada 3 or 4 orang yg berinteraksi.. so,hubungan jadi lebih akrab.. penting kita sentiasa berpada pada n mesra with dorang.. kita ada kuasa n hak sndiri create jln cerita kita dngn FIL.. 🤗🤗🤗

4y ago

Skrg ni sy rasa best lah jugak.. sbb dgn family sendiri kalau sy buat lawak atau tanya soalan biasa x lah kena layan terus, kena cakap 2 3 kali baru dilayan sbb family sndiri suka krik krik kan kita atau kena ejek main2.. bila dngn FIL, sy rasa okay pula soalan n lawak hambar sy.. siap ada yg ketawa n dilayan baik2..😂😂😂😂😂

Saya masih baru duduk dengan fmly in law.. lebih kurang 9 month.. tapi sy layan mereka macam fmly sy sndiri.. saya tak peduli apa yang mereka kata janji saya tak hipokrit.. Yang penting jaga adab dan hormat mereka yang lebih tua.. kalau mcm mak mertua tu.. tanya lah resepi2 masakkan ke.. kongsi bende2 lucu yang kita masak xjadi ke.. cari je apa2 topik yang mak2 suka.. janji kita ramah ngan mak mertua kita.. sikit2 tu amik hati dia buat dessert tuk dia ke.. tanya dia suka mkn apa.. cuba masak untuk dia.. tak semestinya pikat perut suami je.. perut mak mertua pun kene pikat juga.. saya boleh dikatakan berjaya pikat perut mak mertua sebab dia request sambal ikan bilis untuk dia bawak balik ke kawasan dia kerja.. mil sy oil and gas punya org.. so terasa macam wahhh mak mertua aku suka masakkan aku.. mcm tu lah tapi mungkin ada cara lain nak pikat hati mil ni.. tgk2 apa yg dia suka..

4y ago

Sya kalau bchat atau mesej saya bnyk tnya bnyk ckp. Ahahaha bila depan2 jadi mati kutu. Mulut rasa berat and xtau nak sembang apa. Mungkin faktor bahasa. Saya org sabah fmly inlaw org perlis. So kdg bckp tu dorg xfhm sngt. Kena repeat semula hahahah kdg dorg bckp pun sya kurg fhm kena tnya husband pula hahaha

Sabar sis.. Saya yg waktu pkp ni baru stuck kt rumah mertua pon terkesan juga. Tp kita perempuan kena try bawa diri dgn baik.. Buat2 tnya soalan walaopon xpenting pon nk tahu buat anda.. Kalau mk tvh masak, jengak la tgok tnya eh mak masak ape tu? Oh mcm tu ke nak masak? Biar nmpk dumb jnji ada communication.. Nmpk dumb xpe.. Xdela org tinggi hrpn utk awk buat semua benda kt rumah tu.. And kalau tgh mkn, jemput la adik2 ipar mkn skli walaupon mknn sikit.. Diorg bkn lah beria nk mkn pon.. Pling2 jamah 2 mulut.. Kalau diorg nk mkn diorg mesti g amnil sndri.. Then.. Time tgok tv, keluar kt dpn.. Dok tepi husband pon xpe.. Walaupon xsuka tgok tp buat2 la berminat dgn cerita drama.. If dpt pasagn okay, try tnya dia.. At least kt situ, in laws nmpk hubungan suami isteri tu akrab mcm mana.. Just sharing, im also a beginner #barukawin10bulan

Seperti sy, sy x reti beborak.. wlopun 12thn sudah sy jd menantu sy xbyk borak..hanya beborak bila ditanya tanya je olen mentua, nth mmg sy xreti nk beborak😕 tp sy x rsa dorang ckp sy sombong ke ape, menda yg sy buat utk mentua syg, pergi rumah dia..Kemas dapur dia, basuh pinggan, borak dgn adik2 ipar,lyn adik2 buat kje sekolah, alhmdulillah hubungan kami baik2 je..Lgipun sy sorang je menantu perempuan mereka.

Its ok, klu x pandai berborak.. Tp make sure jgn terperap dlm bilik.. Lepak skali kt ruang tamu ke, time mak mertua tgh masak ke.. Or sapu2 sampah ke.. Klu lepak ramai2, jgn pulak main hp je kejenya..Jgn asingkan diri.. Tu yg penting.. Itu apa yg mak saya pesan tuk anak2 perempuan dia.. Saya pon sama je, x reti nk sembang, menantu first plak... Tp sy cuba buat apa yg kat atas tu...hihihi..

Sama lah saya sis. Saya jenis introvert + tak tau nak sembang apa dengan mertua dan adik2 ipar. Family saya 2 org je adik beradik pastu dapat pulak suami yg adik beradik nya ramai jadi kekok nak sembang. Dorang tanya je baru jawab. Kadang rasa macam serba salah pulak tak tau nak sembang apa dengan dorang. Yg penting duduk sekali dgn dorang walaupon tak banyak cakap.

sy pon sis.. lagi2 dorang dialek kelantan.. mmg spatah sy takfaham.. tapi suami sy pn akan jdi sama bila dgn fmily sy plak sbb sy bangsa org asli jdi dia pn xfaham bhasa kami ahhahahaha jadi sama2 adil xfaham😂 dan takde istilah sombong ke apa.. kalau ad yg anggp tu bia p lantak sanaa 😂 xkenal & xtegur mana nk thu kita sombong ke x kan

Sy dlu pun mcm Sis.. Sy sgt pemalu.. Sy tgl dgn Mil almost 9month tpi mula2 Tu mmg rsa kekok sbb rumah org kn klu rumah kita mmg dh Xmalu dh.. 😆..then mula nk suaikan diri tu agak lma jgak lar Sementara nk biasa.. Sbb sy ni plak bkn jenis peramah ..skg sy dh dduk asing.. Tpi sll lar jgak prgi rumah mil..

Saya dulu,saya cuba untuk selesakan diri dalam keluarga IL. Perhati gelagat mereka, ikut serta dalam kerja-kerja yang mereka buat. Mula-mula malu juga, tapi bila saya dah rasa selesa, kurang dah malu tu. Bila kurang malu, senang sikit nak berborak dan dapat idea nak mulakan perbualan.

4y ago

Bgaul juga. Cuma tu la. Sya bgaul tpi diam hehhe contoh buat kuih sama2. Tapi saya diam je la. Dorg sembang2. Sya tlong gelak je bila diorang gelak hahah sya jadi pendengar ja

Sy pun sama duk umh mertua 24jam. Nasib baik ibu mertua sy jenis yg byk ckp. Jd sy akn layan je..tmbh2 klu tgh tgk drama melayu. Huhu. InsyaAllah fikir positif..lama2 dia tahu la perangai kita. Bkn sombong tp pendiam. Kena org tegur dlu bru kita cakap. Huhu.