Tinggal Rumah Mertua, sya perlukan kata2 semangat 😔

Hi moms! harini sya nak meluah je. Kalau lama2 pendam sya sndiri yg rasa sakit. Berapa hari ni, sya tak dpat nak tido lena. lebih teruk dari sebelum ni sbb asyik tfikir2 je. Sya selalu nangis diam2. Sya dh nak masuk 17mggu. Kalau berlarutan macam ni saya takut akan effect dekat baby. Mungkin sya kena luah jugak. Sya baru kwen tahun ni. tggal di rumah mertua smntara. Sbb mertua jarang ada dkat sini, kerja tmpat lain. Jadi tinggal sya , suami dan adik beradik dia je. Mertua sya jenis control sikit, smua benda suami sya kena byar . Bill, rumah, wifi, barang dapur. wlupun ada adik2 dia dkat sini. ada yg baru start kerja tpi sbb mertua sya ni lebihkan adik dia tu, jadi dia tak hulurkan duit pun. Smua suami sy yg tanggung. Dulu sya kerja sbgai supervisor, gaji ok . smua benda sy nak beli sya dpat beli, sya bnyk travel jalan2 dgn kwan. Mungkin sbb tu mak dia suka kot sbb nmpak sya ni independent. Tpi lepas kwen, sya tpksa bhnti sbb ikut suami. tmbah lagi tgh prgnant dah skarng ni. Jadi skarang bharap dgn suami sya je. Apa yg sy sedih, bila mertua tlalu control . sya stiap sabtu ahad suami slalu bawak jalan2 kluar makan sbb sya agak susah nak makan . mungkin sbb prgnant ni,susah betul nak telan makann. Wlupun mertua tkda dkat rumah tp dia slalu tnya adik ipar saya , apa yg sy dgn suami buat. Jadi dia tahu kami slalu kluar. Suatu hari, dia marah suami sbb spend duit bnyk dkat luar. Dia macam nak marah suami sbb belanja sya bnyk. Pastu tak masak dekat rumah. Masak utk sapa? masak utk adik2 dia yg tggal dkat rumah tu lah. Tapi smua dah besar tau , smua dah umur 20+ . Tu pun harapkan sya jugak utk masakkan utk dorang. wlaupun peti ais rumah kmi tu tak pernah kosong, suami mmg slalu beli barang basah tggal nak masak je baru2 ni Suami sya pernah mintak duit utk beli barang dapur sikit. sikit tau, 100 je. Tu pun utk adik2 dia je, sbb adik dia ramai. sya ni pulak skarang jenis susah nak makan, slalu makan sikit2 je. Jadi slalunya mmg dorang yg paling bnyk habiskan makann dekat rumah. Bila suami mintk, mertua sya marah gila macam salahkan saya. Macam sya penyebab suami jadi kurang duit sedangkan sya tak pernah pun belanja benda mahal2 slama ni cuma makan dekat luar je tau. 😔 Suami nak bawa sya pindah rumah sbb ksiankan sya, sya dgn mual2 nak muntah , pggang sakit, tpi gigih jugak kena masak utk adik2 dia dkat rumah slama ni. Kalau tak nanti ada yg complain, sya jugak yg kena marah mertua. Tpi bila mertua tahu kami nak pindah, lagi lah dia marah. marah teruk sngat, sbb dia kata tu tggjwab suami sya utk tggung smua ni. tggung adik beradik dia, bill , rumah wifi, barang2 makan, belanja semua tu. Tpi mertua sya tu dua2 masih bkerja tau, ada income. Dan SEKALI LAGI MERTUA MACAM NAK CKAP SMUA NI SALAH SAYA 🥺😔 first time sya kena teruk mcm ni, mak ayah sya sndiri tak pernah bkira, tak pernah marah , tak pernah nak salahkan sya macam ni. Skarang hmpir tiap malam, sya nangis . sya kwen tak smpai stahun tapi dah rasa macam ni. Ya Allah sy tk dpat nak tidur 😢 knapa teruk sngat ye. sya ni bukan budak2 lagi sya tak lama lagi masuk 30 dah umur. skarang sya rasa nyesal kwen, nyesal berhenti kerja, nyesal pindah. Tapi sya tak nyesal pregnant ni. Sya cuma rasa nak balik rumah kluarga sya 😔 #sedih #emositakstabil #syanakgiveup

13 Balas

sy tak duduk dgn mertua. dpt tau pregnant sy duduk dgn mak sy. sblm ni menyewa tp lps je warded masa pregnant, terus pindah rumah mak. kdg ada juga balik uma mertua tdo sana. bru stay 2 hari, dah kena ya. kitenye tak boleh tdo malam smpi ke subuh. jadi lps breakfast mesti lelap sekejap. kena sound ngan mertua sbb asyik tdo je. suami cte la dgn mertua bila scan nmpk baby aktif. Allahu. dia kata baby je aktif, mak nye keja tdo je. Allahuakbar. sedih betul rasa. time tu jugak menangis depan mertua, depan semua. sakitnya tu Allah je tahu. berbeza dgn mak sendiri yg tatang kite bagai minyak yg penuh. suami kalau cuti , bangun lmbt, mak tak penah ckp apa apa sbb tau suami penat bekerja. belum cerita psl belanja rumah. adik suami bekerja tp memanjang tak cukup duit. rupanya perabis dekat gf, motor dia. btw, sy tak bekerja lps dpt tau pregnant. sy jenis mmg ckp terus terang dgn suami. demi jaga emosi sy sendiri. org luar takkan faham apa mommies lalui spnjg pregnant. jadi elakkan la jumpa org org yg menyakitkan hati ni. sy kurang jumpa mertua lps kejadian tu sbb nak jaga hati sendiri. mcm mcm dugaan bila kite pregnant. moga terus kuat semangat ya. 😘

1mo ago

sbijik mcm ni la yg sy rasa. tapi tu la sya dduk rumah mertua dari awal. Baru je kwen kot tak smpai setahun. Sedih sngat2 sbb beza betul dgn family sndiri. Malam2 tak tahan mmg kena nangis jugak sbb sya takleh tido tfikir2. Lagi2 stiap kali ada benda mertua tak suka, suami pulak yg kena marah lagi teruk. Mcm nak buat suami tak suka kita pulak. Sekarang nak pindah pun tak boleh smpai nak gaduh dgn anak sndiri , tkkan seumur hidup nak suami tggung dorang satu family sedangkan masing2 bkerja jugak 😔 sy tak kisah la kalau nak mintak duit tapi bukan macam ni caranya, smpai ke tahap sya tk boleh pakai duit suami. Makan luar pun tak boleh, shopping lagi lahh. Asyik kena marah . sya dh jadi bahan gossip. Sya baru ja nak selesakan diri masuk dlam keluarga baru ni , tapi dah kena macam ni. hina nya sya sbb dh berhenti kerja.. Ibarat sya menyusahkan dorang. Tpi bila kmi nak pindah , tak boleh pulak. Marah konon sbb suami nk lari dri tggungjwb . Tngjwab apa tu? sdangkan sya sndiri sbgai isteri pun

Huhu saya baru je nangis semalam..tido pukul 2++ teringat mertua yg biased dengan menantu pmpn yg sorang lg..kami berdua je menantu pmpn, takde yg lain dah..so bila biased tu ckup terasa. Saya bekerja, yg sorang lg tak cuma buat bisnes dari rumah buat kek@masak2 catering sikit2. Kalau menantu yg tu masak, laju je puji sedap la apa laa. Kalau saya, diammm je tapi makan banyak. Kadang masak dari rumah bawak pergi makan rmh mertua dia tanya dulu siapa masak, saya@suami. Kalau suami, puji laa sedap ke apa kalau saya diammm je. Kalau sembang bab masak2 ni cerita pasal menantu dia yg sorang tu ja laaa mksdnya topik tu pasal dia sorg takde dia nak kaitkan dgn sy. Tapi kalau cerita bidang kerja sy, dia akan kaitkan jgk menantu kesayangan dia tu xmau bagi terasa ke apa takpe. Entahlah, rasa nak duk jauhhhhh je balik jarang2. Hati dah tawar dengan mertua. Maaf, saya meluah di sini. Saya doakan sis juga dipermudahkan urusan dan diberi kekuatan dengan ujian yg diberi. Ameen3 yra.

1mo ago

smua ni sbb duit je sis. Mcm tu la jdi dgn sya skarang. Bila suami dh tknak tggung dorang, nak pindah rumah dari situ lah mula nya mertua marah2. Tpi yg kena tu sya, sbb sya yg baru masuk dlam rumah ni . Mcm disbbkan sy suami sy berubah. Tp suami sy pun ada tggungjwab dia jgak. Saya ni tggjwb dia lah bukan adik beradik dia skarang. Bila bab2 minta duit, mmg takda family dia nak hulur. Dia terbalik, suami sya sorang je yg kena hulur duit bukan dorang. Yg lain smua enjoy dgn duit gaji memasing. Tak faham. 🥲 sya sedih jugak , sbb tgok mertua bukan main suka dgn girlfriend adik dia sorang tu. wahh mentang2 dia ada kerja. tggu la nanti ada rezeki sya kerja balik 😔 menyedihkan je kita ni. Semoga kita kuat

skrang baik awak fikir keadaan awk .. utamakan diri sendiri jangan fikir mertua tu … bawa slow talk kat suami yg awk dh tak tahan hidup mcm tu kena control.. mcm saya skrg pun tggal dengan mertua.. sy tak kisah klau suami nk belnja kat rmh ke ape janji duit belanja saya dia bagi .. lgipun sy tak masak pun kat rmh ni .. mertua okay jugak.. baik awk bawa suami pindah je tu je jalan penyelesaian .. cakap kat suami awak tak selesa .. kalau mertua awak tu mertua saya mmng dh menjawap je😂😂 awk jgn lembut sngt biasa org lembut2 mmng senang kene .. smoga awk dipermudahkan segala urusan

1mo ago

Ya sis, sy ni dh la mmg lembut je dgn smua org 😔 sya ni pun org baru lagi dlam kluarga ni. Nak lawan balik serba salah dgn org tua, suami lagi. Ada dah bincang dgn suami. Suami sy tu faham sbnrnya, dia tahu sya dh tak larat nak jaga smua org dlam rumah ni. Makan minum dorang. Nak kluar makan pun tak boleh. Tak boleh me time’ dgn suami. Skarang tgh fikir , macam mana nak pindah . Ni pun mmg sya kena pekak kan telinga je la kena marah mertua nanti.

diam² cari rumah sewa sndiri sis. pindah.. barang lain tu kemudian boleh usahakan.. mse tu biarkan mertua nk ckp ape nk gado besar sekli pon. awak pindah je ddk rumah sewa dngn suami awak. mkn tk mkn sme² susah senang ngn suami brdua.. memang hidup bercampur ni sakit, sebenarnya tk kiralah dngn parents sndiri@mrtua. nk2 dngn parents mertua kita ni pulak perempuan, memang kita lh yg nmpk salah nye.. adk2 suami awk dh besar2 pon kn.. lgi pon msih ada makayh dia masih bekerja pulak tu..

1mo ago

Harap sy dpat mcm ni jugak 🥺 moga sy dpat pindah . mmg lebih baik dduk asing2 je la. Penat nak mcm ni, sy taknk nnti smpai gaduh besar. Suami pun slalu ksian kan sya tp dia tahan sabar nak mrah parents sndiri sbb tknak gaduh depan sya. Ada dh dia cari rumah sewa, tp belum jmpa lagi. Ni pun kena fikir apa alasan nak pindah 😔 sya ni mmg ready je lah kena tuduh mertua mcm2 nanti ..

Ni lah masaalah nya bila dudok dgn mertua ada je tk kena. Sbb tu sy sblm kahwin mmg sy nak laki tu ade uma sendiri tk dudokdgn mak mertua. Bende bole jd rpt dgn mak mertua tp hal2 remeh ni jd kita pon tk ngam semua ni. Biarla berjauhan rse mcm nak balik kg sekejap2 itu lg selesa bg sy. Cpt2 la pindah tkpayah dok dgn mak mertua. Bukannya nak kena jaga dorg sakit pon.

1mo ago

Betul sya sbnrnya paling tkut benda ni dulu. mmg dh bincang awal2 , sy dgn suami akan dduk rumah asing. Tapi mmandangkan sya tiba2 kena berhenti krja. Suami suruh dduk rumah mertua dulu smntara, sbb nak atur2 balik financial ktorg. Tapi masalah, bila tahu suami plan nak pindah makin banyak pulak duit kena spend dgn family dia dkat sini. 😢 dulu ok je, mungkin dorang ingat ktorg akan pindah lepas bertahun2 tggal sini. Tp bila tahu ktorg nak pindah secepat mungkin, marah2 suami pulak. asyik tuduh sya yg mnghasut macam2, sya punca suami berubah. Habis tu tkkan nak suami tggung seumur hidup sdangkan adik dia yg lain ada yg dah kerja 😔 sampai sya sndiri tak boleh pakai duit suami. Tak boleh makan dekat luar. Tak boleh beli barang mesti akan tnya2. sya tahu mertua sbnrnya tak suka sya pakai duit suami mentang2 sya dah berhenti kerja . tapi tu kan suami saya 😔 sya tak kisah suami nak bagi duit ke dgn dorang tapi jangan lah smpai tuduh sya mcam2.sya smpai malu nak jmpa kluarga2 dia yg lain. Dul

Besar ujian utk awak lagi2 sedang pregnant, moga Allah berikan kekuatan utk awak dan suami menghadapi ujian ini & teruskan berdoa mohon Allah mudahkan urusan sis dan suami utk pindah & Moga Allah bagi hidayah dkt family mertua awak supaya diorg sedar kesalahan yg diorg buat tu. Awak berhak dapat kehidupan yang baik & tenang2 masa pregnant ni.

mertua cari point dan alasan tu. advise sy, angkat kaki keluar sahaja lah..adik2 dia bukan bdk sekolah lg..should be berdikari. nak apa2 minta parents, bukan abg mereka. suami awk tak wajib bayar segala utiliti rumah, sbb parents dia masih bkerja. dan adik beradik dia should contribute sama. bukan semua hempuk belakang bdn suami awk.

1mo ago

suami awk kne kental hati nmpk gaya. cari lah rumah asing demi menjaga rumahtangga. sy pun bkn menantu yg disukai..byk kali masam muka dgn mertua ats sbb yg xbrp masuk akal. tapi itulah cabaran kita as menantu. sy jenis pekak telinga orgnya..mertua salahkan sy, sy diam. biar suami take over. alhamdulillah despite masam muka, lps ank lahir, mertua berubah ok sikit. tp sometimes bila berdua mmg kami jd krik krik. suami kena advise la adik2 dia juga. kena buka mulut juga sbb kadang2 bila dh trbiasa bersuap ni payah nk paham.

Tolong keluar dari rumah tu . lepas dah keluar . jangan ambk tahu pasal mak mertua awk dan berkaitan dngan nye . slowtalk ckp dkat suami . jangan cerita ape2 pasal mak dia dkat awk . awk perlukan ketenangan . tak boleh macam ni . awk ada peluang untuk keluar . pakse suami . abaikan mak mertua tu .

1mo ago

faham sis, tu la yg suami nak bawak pindah je sbb ksiankan sya . bukan sbb benci tp penat mental je. Takut lama2 jadi gaduh besar , nanti betul2 benci. Doakan smoga sya dpat pindah .

sis pindah lah.. syg diri sndri dulu n baby.. kesian baby.. kalau sis stress byk sgt wktu pregnant ni xelok.. takut effect baby.. xpon balik la umah mak ayah sis sementara mngndung ni ke.. hari2 nk hadap mcm ni bukan mudah. bincang la dgn suami elok2 ye.

Fhm sgt perasaan ni, xtau la smpai bila nk hadap tu. Sy brp tahun dh mcm tu lah. Smpai dh pasrah. Moga ada jln yg terbaik buat sis