Pendiam / pemalu / introvert

Sya ada mslh xtau nak bckp communicte dngn fmly in laws.. suami bnyk adik bradik. Sya menantu kedua prempuan and satu2nya menantu prempuan yg tinggal dngn prents and adik bradik husband dan 24jam kat ruma sbb xkerja ( sorg lagi memantu lelaki dan bkerja jrg kat ruma) . Sya xtau nak borak topik apa kat mak mertua . Kdg mak mertua ajak borak sya iyakan ja gelak2 tapi xtau nak bls and keep the conversation go on mcm mna. Haahhaahaha bkn sombong atau apa cuma xpndai nak bborak. Tkut fmly suami rasa saya ni xbgaul or what.

21 Balas

Sama.. Even dalam rumah mertua ramai perempuan, still tak reti nak borak.. Sebab kalau kat rumah sendiri pun memang jenis jarang bercakap.. Dua tahun dah duduk dengan mertua, tapi masih segan segan nak berborak dan lepak sama sama 😅

4y ago

Sama la. Sblm kawin pun saya jenis duk dlm bilik ja. Kdg2 ja kluar bcerita ngan mak and adik bradik. Mmg jenis introvert sejati hahaha

Sy pon macam tu jugak. Suka buat hal sendiri. Org tanya sepatah jawab sepatah 🤣 Tapi sy tak kisah pon org ckp apa. Bukan sy buat salah pon. Just senyum je. Jangan buat muka berlagak pulak. Lama2 nanti org pon paham.

Sama larr sis. Saya menantu sulung 😅 Dengan mak mentua boleh sembang lagi tapi kalau adik adik ipar tak tahu nak cakap apa. Kadang tengok dorang bergurau saya tolong ketawa je. Adik ipar 3 perempuan sorang laki.

4y ago

Sama mcm saya.. Sya mmg jenis tak banyak cakap.. Suami pulak terlebih peramah.. Nak2 pulak lepas bersalin anak sulung, mak mertua dgn adik ipar dok sekali ngn kami..memang rasa kekok sangat.. Tak tau nak sembang apa dgn mereka..kdg klo mak mertua masak saya hanya dok kt dpn je.. Tak pernah tengok/tanya atau tolong pun.. Sebab tak tau nak mula mcm mne..kdg suami ade jugak suruh tanya2 cara masak ngn mak mertua.. Tp saya memang segan nak tanya..saya lebih suka buat hal sendiri..Kdg2 rasa mcm tak nak dorg tinggal sekali dgn kami.. Sebab tak selesa dan tak bebas nak buat hal sendiri..jadi serba salah lak..hmm

Samalah saya sis. Kadang kalau mak mertua datang rumah, saya tak tahu nak berborak pasal apa sebab kami jarang berjumpa. Suami pula kerja, saya suri rumah sepenuh masa. Mereka duduk dikelantan, kami dijohor

Kena bljr berasimilisi sis ataupun adapt, saya dikatakan sombong sebab tak byk ckp, depa semua jenis mulut ringan, kita tak byk ckp dikatakan tak pandai bergaul dgn sedara mara dan sombong.

saya pn sma, saya jmpa ipar² msa saya kawen ja..saya jnis pndiam klu xrapat dgn org..suami paham tpi takut adik bradiknya xpaham..

Sama..klu dduk lepak ramai2,sya duk juga tapi lebih byk berdiam..klu ada yg bertanya atau sya yg bertanya..baru sya buka mulut bercakap..

4y ago

Sama sis. Kdg nak tnya somthing terpksa sruh husband yg tnyakan ahahahaha xtau la knp xpndai bckp ngan org

Boleh cuba tips ni.. Banyakkan membaca perkara yang berfaedah supaya ade byk point utk bersembang.

Samala kita...segan nk brckp...

sama lah sis. first menantu lg