Campur susu bf dan fm

Hi, sy tengah berpantang. Lepas pantang sy dan suami decide nak campur susu baby, siang hantar ke babysitter bg fm, malam sy df. Disebabkan faktor kekangan di tempat kerja dan kesihatan. Ada tak mommy2 yg campur susu tapi tak pam di tempat kerja? Sbb sy tengah pantang, kalau siang sy tak bf baby rasa breast berat sgt. Mohon bantuan.

8 Balas

sementara sis tengah pantang ni, sis buat la stok susu. bila baby tengah susu sebelah, sis pam yang sebelah. saya tak tau apa pekerjaan sis dan waktu/cara bekerja mcm mana. tapi sis boleh usahakan untuk pam susu tiap kali waktu solat/rehat. kalau tak pam langsung nanti boleh bengkak dan lama² susu akan kering sebab tak ada demand. sekarang pun ada pelbagai jenis pam susu handsfree. nak dengan tak nak je usaha untuk cari waktu pam. lagi satu, kalau kurang pam waktu pagi-petang, saya sarankan sis buat power pumping belah malam. cari waktu yang sesuai utk buat power pumping ni. pastikan buat setiap malam pada waktu yang sama supaya badan dpt signal timing ni kena hasilkan lebih. malam pun tetap kena pam untuk buat stok walaupun anak df. InshaAllah susu badan boleh maintain. memang penat kalau bf ni. kena korbankan tido. semoga dipermudah perjalan penyusuan anak sis

boleh cmpur tp nnti kesian dkt puan kalau tak pam nnti blh demam jd bengkak susu nnti atau paling teruk akan alami Mastitis jika alami ni perlu buat operation pd payudara...dan jika target nk susukan bby smpai umur 2 tahun jika tak pam susu akn cpt kering aka stop sbb tiada rnsngn oksitosin berlaku.

kalau tak pam sakit sgt nanti bengkak , saya taktahu lah kerja awak mcm mna tapi mmg seksa klu kena bengkak boleh demam2 lg teruk kalau mastitis, harap boleh cari cara untuk keep pump supaya demand ade , mcm saya wlpn mix fm + df klu baby dgn saya mmg saya bg direct je

3w ago

kalau baby dgn sis sis bg direct kan, yg sis pump tu bila sis bg baby ye?

Kalau tak pump mmg terseksa sis. Nenen & dada rasa nk meletup. Nak taknak kena pump jugak. Anak first saya in the end fully fm sbb susu kering terus. Malam nk df pun tak keluar apa

anak 1st sye mix bf n fm since nb. dkt tmpt kerja mng sye pam kalau x breast akn sakit. dkt rumah sye bf & ada jgk pam untk buat stok ke pengasuh.

kalau kerja lama, 8-9 jam mcm tu, tak pam langsung, few weeks nanti kering lah susu. kalau nak teruskan BF, kena jaga demand.

Kalau kerja pagi balik tengahari OK je tak pam. Sebab tak lama sangat. Kalau kerja 8-5ptg disarankan pam. Balik df