Luahan duduk dgn in law

Sy tak tahu apa sy rasa, setiap kali org lain selain suami sy yg ambik baby masa sy dodoikn dia n tengah nangis sy rasa marah x puas hati, walaupun tu nenek datuk aunty dia sy rasa nak marah...sy boleh je tidurkan dia cuma skrg dia mnagis sblm tidur, baby skrg 2m28d first son. Kalau dia nangis mesti cakap dia nak susu sdgkn baru susu, lepas tu baby terjaga nagis2 mrka angkat cakap dia x nak tidur ajak main..baby sy dh makin overtired sbb selalu ajak main..segan nak tegur sbb in law semua..dia org dtg tumpang rumah sy tp x kenal lagi ragam anak sy...sy kenal anak sy nak apa, bila dia nak susu..bila dia nak tidur sy tau walaupun sy first mom, tp sy kenal anak sy...sy bg tau suami pun dia ckp mrka nak tolong jaga...rasa nak marah hadap semua ni...kalau family sebelah sy...sy berani tegur, tp sbb in law sy x berani...baby masih kecik lg auty dia dh bg screen dgn selambernyer cakap dia suka tengok...sy x nak anak sy tgok screen kecik lagi baru nak nampak warna...mcm mana sy nak elak semua ni..penat hari2 bad mood dlm bilik n pura2 x kisah keluar dari bilik...sy x kisah nak tumpang duduk rumah sini..tp jangan masuk campur dlm cara sy jaga baby...anak sy tu...sy tau dia nak apa. Sy takut dia org cerita keburukan sy dekat luar, cara jga baby x sama dgn dia org...sy buat tummy time pun mil n fil ckp dulu x buat tu pun anak sy boleh je meniarap...semua x kena. Hari tu sy trpaksa bawa baby jumpa Dr sbb muntuh susu teruk, overfeeding sbb in law selalu ckp nak susu, nangis sikit nak susu...Dr. tgur bg susu 3 jam 3oz...suami tau tp senyap x ambik kisah dgn in law...suami tegur tp dia tegur skjap lepas tu hilang buat kerja lain... Satu lg, mil fil suka bagi baki susu yg dh 3 4jam dekat baby...basi dh!...selalu sy dgar dia ckp "masih bagus ni bagi saja belum lama lg" sy dgn halus tegur 1 jam x boleh bagi dh...kalau dia belum sedut boleh smpai 2 jam. Tp ni..baby dh minum 1/2 bg lg...stress di buatnya...sy tau cara mil dgn fil ni ikut pengalaman diaorg..tp x sama dgn gaya hidup zaman sekarang. Sorry sbb meluah dekat sini..rasa marah x puas hati dgn in law..termasuk suami yg x kisah... #ingintahu #pleasehelp #firstmom #bantusharing

39 Balas

biasa bab2 family belah suami ni ralat sikit kan klau nk tegur. Sy pom pernah gaduh dgb family in law sy 🫢 puncanya sbb walker. Sy dh byk kali pesan sy tak suka ank naik walker. Byk kali ya, bkn skli dua. byk kali sy tekankan sy tak suka. Tp fil sy p beli jgk. Apelagi mngamuk sy, takde la teruk sgt tp hilang la kesabaran sikit. Sy tak tinggikn suara cuma sy bidas balik ape yg fil sy ckap. Mcm menjawap lah, lpas dri tu tak bertegur sapa skjp tp skrg dh ok. Lpastu mil sy siap buat ayat2 sedih dlm gp ckp kta kurang ajar la ape. Pdahal yg beli tu fil tp mil yg lebih2 terasa. Sy ni xthu dia terasa skli sy buat biasa jelah. Gaduh besar sy dgn husband. biasalah ank msti sebelahkn mak ayah kan. Sy bgtau sndri susah sgt ke nk hormat sy sbg mak budak tu? Bkn sy tak ckp sy dh btau sy xsuka knp buat jgk kan? Dia mcm alaa nnti klau beli dia kna trima lah kan. Dia tak expect sy mngamuk ye. Itu yg jd tak bertegur tu. lepastu salahkn sy yg kurang ajar, sy ckp sape yg tak hormat sape dulu? bru ada akal. Gaduh tak gaduh bab anak jgn main2 dgn sy. Lepas dri tu bru lah mil fil berubah dh tak nk ikut sgt cara dia, klau ape2 tnya sy dulu. Kami pom dh berbaik, hritu lpas dh mnta maaf smua. Diorang smua ok je sbnarnya cuma tulah terlebih excited semua nak ikut cara dia. Sis kna tunjuk yg sis tegas bab anak. Baru dia org sedar, klau tak sampai sudah lah dia fikir sis ok je. Bagitau suami, tegur dia dlu. Klau dia takde tindakan sis sendri yg tegur.