Nangis menjerit mcm kena dera

Hi moms, normal ka baby 5m selalu menagis mcm kena dera? Sy buntu first time jadi ibu...ragam dia skrg susah nak tidur, suka mengempang susu badan, tidur dlm buai meniarap sampai risau nak turun kerja, sekejap saja dia suka bermain, menjerit kalau x dapat capai barang masuk mulut...semuanya dia mcm nak mengamuk...simpan atas tilam pun menagis, tinggalkn dia sekejap pun menagis...semua tak kena...sy rasa dh mcm ibu yg gagal, semua ckp salah sy sbb x buat mcm ni x buat mcm tu...sy stress, tambah lagi sy bekerja...nak stopkn breastfeeding pun rasa kesian dgn baby...suami jenis suka dgar ckp mertua, mak bapak sy pula suruh bagi makan awal, mak cik2 suruh bagi ubat ramuan2 kampung...ada yg ckp biarkan dia nagis, ada yg ckp jgn biarkan dia nangis...sy x tau nak ckp apa..kalau nak jawab boleh, kalau nak bagi nasihat pun boleh...sy dh buntu, kalau ada cara mcm mana nak training jd ibu share bg sy, mugkin sbb sy x pandai jadi ibu anak sy jd mcm ni😭#firstmom #bantujawab

3 Balas

saya first mom,macam2 org cakap anak saya jenis manja kalau datang rumah mak mertua saya ke rumah mak sendiri ke,dia lebih selesa rumah sendiri.saya pun berkerja,Smpai ada yang cakap saya manja kan anak lebih2 sebab anak saya tak nak buaian,nak kat riba saya,tapi kat rumah elok je tidur kat tilam,cuma dia nak ada saya kat tepi kalau takde dia bangun,dan pernah anak saya meragam nak capai tu ini nak masuk mulut,kira nak makan,ada cakap org dulu2 3 bulan dah bagi anak makan,saya tegas saya cakap dulu dgn skrg tak sama,skrg. macam2 penyakit biar la saya yang tentu kan bila waktu anak dia sesuai makan,skrg anak saya dah 5 bulan sikit hari lagi nak genap 6 bulan baru saya bagi makan..soal org cakap saya manja kan anak,saya cakap Anak saya ,saya tahu ragam dia cam mana?tak payah ajar saya cara jaga anak...kalau saya manja kan anak dah lama saya tak kasi dia tu ini,ni kadang mak saya jaga,mak saya berniaga,berhujan berpanas saya selit kepit dgn anak,kadang Smpai demam.kita kalau dgr cakap org memang tertekan..setiap malam sebelum nak tidur kan anak saya selalu amalkan baca ayat kursi 3 kali, Al-Fatihah 1 kali,alam Nashrah 1 kali,hembus kat ubun2 dia cakap dgn dia, semoga jadi anak Soleh,anak mendgr kata,selalu cakap mcmtu..saya start dari dia 2 bulan.sebab saya start keje masa umur dia 2 bulan..

Awak cuba buat rawatan Ruqyah tgk , anak sy dulu pon macam tuu , cari jalan iktiaq cara kg . Alhamdulillah sekarang ni dah umo 9 tahun .. buat cara kg , terus hilang macam tu , tido mudah ,tinggal nak masak pon ok , kalau tidak nk masak pon kena dukung ja , ada yang xkena dgn dia tuu , awak ad niat apa2 ka sebelum awak bersalin dkt dia. Apa pon wak cuba iktiar cara kg jugak ye ..

kesian awk,awk bukan ibu yg gagal,stiap ibu nk kan anak dia yg terbaik..mungkin perubahan umur,nanti baby awk akan baik2 saja sy doakan..terus kuat ye mummy🥰..jgn dgr ckp org yg menyakitkan hati ,padahal tk membantu..kann kannn💪..anak sy pn 5bulan,skrg mcm2 ragam,sy terus melayan,banyakkan bermain dgn dia..dia nangis pun sy pujuk bagus2,biar apa org nak kata..