Luahan duduk dgn in law

Sy tak tahu apa sy rasa, setiap kali org lain selain suami sy yg ambik baby masa sy dodoikn dia n tengah nangis sy rasa marah x puas hati, walaupun tu nenek datuk aunty dia sy rasa nak marah...sy boleh je tidurkan dia cuma skrg dia mnagis sblm tidur, baby skrg 2m28d first son. Kalau dia nangis mesti cakap dia nak susu sdgkn baru susu, lepas tu baby terjaga nagis2 mrka angkat cakap dia x nak tidur ajak main..baby sy dh makin overtired sbb selalu ajak main..segan nak tegur sbb in law semua..dia org dtg tumpang rumah sy tp x kenal lagi ragam anak sy...sy kenal anak sy nak apa, bila dia nak susu..bila dia nak tidur sy tau walaupun sy first mom, tp sy kenal anak sy...sy bg tau suami pun dia ckp mrka nak tolong jaga...rasa nak marah hadap semua ni...kalau family sebelah sy...sy berani tegur, tp sbb in law sy x berani...baby masih kecik lg auty dia dh bg screen dgn selambernyer cakap dia suka tengok...sy x nak anak sy tgok screen kecik lagi baru nak nampak warna...mcm mana sy nak elak semua ni..penat hari2 bad mood dlm bilik n pura2 x kisah keluar dari bilik...sy x kisah nak tumpang duduk rumah sini..tp jangan masuk campur dlm cara sy jaga baby...anak sy tu...sy tau dia nak apa. Sy takut dia org cerita keburukan sy dekat luar, cara jga baby x sama dgn dia org...sy buat tummy time pun mil n fil ckp dulu x buat tu pun anak sy boleh je meniarap...semua x kena. Hari tu sy trpaksa bawa baby jumpa Dr sbb muntuh susu teruk, overfeeding sbb in law selalu ckp nak susu, nangis sikit nak susu...Dr. tgur bg susu 3 jam 3oz...suami tau tp senyap x ambik kisah dgn in law...suami tegur tp dia tegur skjap lepas tu hilang buat kerja lain... Satu lg, mil fil suka bagi baki susu yg dh 3 4jam dekat baby...basi dh!...selalu sy dgar dia ckp "masih bagus ni bagi saja belum lama lg" sy dgn halus tegur 1 jam x boleh bagi dh...kalau dia belum sedut boleh smpai 2 jam. Tp ni..baby dh minum 1/2 bg lg...stress di buatnya...sy tau cara mil dgn fil ni ikut pengalaman diaorg..tp x sama dgn gaya hidup zaman sekarang. Sorry sbb meluah dekat sini..rasa marah x puas hati dgn in law..termasuk suami yg x kisah... #ingintahu #pleasehelp #firstmom #bantusharing

39 Balas

FIL memang perangai tak semengah erk? Saya beli barang anak kat shopee pun dia duk kata beli barang cina padahal banyak jer kedai lokal kat shopee tu. Saya basuh baju baby awal pun sibuk duk cakap basuh awal la apa lah. Suka hati aku lah nak basuh masa mana punnn.. dah la anak2 dah kahwin sibuk duk menempel rumah anak2. Sejenis tak reti nak jaga privacy orang. Dalam wsap mil duk tanya laki aku makan apa harini,”f****(nama aku) masak ke pagi ni.?” Memang taklah aku nk masak dengan sarat lagi lagipun laki aku tak makan berat2 waktu pg. nak cakap aku mlas masak latu. Nak semua orang dlm wsap tu thu. Aku bukan xpandai masak tapi aku masak utk family aku n suami jee. Aku taknak masak utk diorang sbb diorang suka complain. Aku xpernah masak sekalipun masa diorang dtg rumah aku ni.

Sis kena tegas sbb anak sis. Saya tegas dgn suami. Apa2 saya utamakan anak. Saya bertegas byk hal. Waktu tido siang malam anak, minum susu, no screen time, nak ziarah2 ni tggu anak dah besar sbb baby kecil lagi byk mse utk tido bkn mcm org besar. Suami terasa hati saya biar je. Sbb anak mmg kecil lagi, siap nak samakan dgn anak jiran dah setahun lebih. Mana sama. Suami asyik nak ikut cara keluarga dia, saya tetap cakap tidak. Kte dgr nasihat pakar, nurse doktor semua tu dari pengalaman keluarga suami. Apa2 anak sakit, saya sorg jaga. Dia tau bising complaint je. Kte ni haa yg penat jaga 24/7. Baby df lagi. Suami atau keluarga suami nak faham ke tak ikut dia. Janji saya dah cakap byk kali. Anak tak boleh sekian2. Tggu umur sekian2.

Sy pon hadap benda yg lebih kurg mcm sis. Mil mcm x caye sy jaga kan baby dari segi mandikan baby sume. Setiap kali balik umah mentua, mst mil yg nk mnd kn. Masalah nye die mndkn anak beranak die sume berkerumun tgk baby sy kne mnd da mcm show pulak. Belum lg lps mandi, nk pakai kn pampers la sapu minyak telon la, sume duk berkumpul tgk mcm ank sy ni pameran 😢 tiap kali baby nangis, mst dorg ingat nk susu, padahal baby tu nk tido je. Bile sy die da ngantok nk tido, ajak dia main la, ckp die xnk tido lg la, mata x ngantok la ape la.. baby tu da siap gosok2 mata da, stiap kali balik umah mentua mst ank sy muntah susu sbb asyik kne sumbat susu je keje and die jd overtired. Hm tah la sedih rse

Sama sis..kalau FIL saya suka sngat kacau baby tengah tido..kalau anak saya baru tido dia terus suro bangun kan..saya tahu tu cucu first tapi kita yang dodoikam dia smpai tido pastu diaorg kejutkan mcm tu..bila baby nangis nanti smua bagi dekat saya..kadang rasa geram sangt..baby tido tapi mata dia buka kjap kjap tutup terus dia kejutkan haish kadang ckp gan husband..nasib baik husband saya jenis terus tegur..sekarang ni dah dduk rumah apartment tingkat paling atas jadi dh jarang FIL dtang kacau baby..kita bukan nya nk halang diaorg layan cucu..tapi tula nanti yang kena hadap kita..

faham sis.. saya pun tak suka balik belah suami.. sama juga baru tidur kan anak.. mil gi angkat kejutkan. kata asyik tidur je.. padahal baby baru nak tidur.. rasa nak marah.. lepastu saya ambil balik tidurkan balik... sambil cakap sian bby mama nak tidurkan.. jom tidur syg😁 kalau belah family sendiri mmg saya tegas skng . (dulu dlm pantang dengan family sendiri hampir meroyan sebab benda2 cemni.. so skng jaga emosi sendiri dulu.. sebab tu saya tegas skng) lagisatu pasal screen time saya mmg tegas pada dua2 belah family. saya dah cakap siap2 sorry, jangan bagi screen.

5mo ago

Sayang anak kan ? Tak kisah lah inlaws ke apa ke .kite as a mak kalau rasa bnda tu takboleh tetap takboleh .lantak lah orang nak cakap apa .takpayah fikir cakap orang .yg hadap anak sakit semua kite .tegas sikit

sy ckp terus terang.. masa bersalin anak first mcm² bnda bkn² sy lalui.. yela petua org tua la ape la.. trus menyirap dtg meroyan sy.. semua sedara mara mil ke sapa yg x berkenan kat mata sy.. sy sembur je.. lantak la nk kata sy kuang ajar ke ape.. kita dah la penat.. letih lg.. pantang x abis lg.. org dok mai umah mcm² di buat tu x kene ini x kene.. allah.. jnis sy.. sy sembor je kat situ jgk sy sembor.. x ada budi bicara dah.. aty mau keras jika nk buat mcm nie.. harap sis kuat..

sbb tu lah sy masa pantang tak bagi family in law dtg melawat kat rumah dulu takut gitu lah duk buat palatao diorang duk ckp baby dulu ok jer buat itu ini.. diorang dtg pun lepas sbulan sy bersalin tu pun mcm2 tegur kenapa baby tak pakai ini kenapa tak buat mcm ni sy diam je malas nk menjawab, diorang tgk sy diam terus tak berani nk tegur dah.. dah dtg melawat tu dgn buat bising nya siap pakej dtg dgn tak sihat plak tu duk batuk bersin dkt baby dlm hati duk mnyumpah2 jer tahan geram

Sama situasi dengan saya. Cumanya saya yg menumpang in law. Suami mmg xkisah, pura2 xdgar saja kalau berkaitan family dia. Saya mengamuk dan terus pindah keluar😂. Sakit hati sangat. Ni diorang yg menumpang sis, elok sis tegas saja. Nanti lagi melampau. Saya merana hidup terpaksa tunjuk ok. Tapi cuma mampu sabar sampai anak 6 bulan. Anak saya baru 6 bulan 2 hari dibagi nasi lemak sambal. Sampai sembelit anak saya kena pergi klinik jumpa doktor.

org tua mmg mcm tu.. pdhl baby ngis bukan sbb nak susu antara nk tido atau ponn keadaan sekeliling buat dia tk selesa.. bila ngis je suh sumbat susu.. gile ke apa.. mmg la baby boleh jadi overfeeding duk suap susu je.. pastu makin gila lg baby kecik suh suap nestum suh bg badan baby gemuk.. lg bangang.. ha geram dh ak nim. pantang nmpak budak debab mula lah suh suap itu ini.. nasiblaa duduk asing dh rumah mertua kalau tk mcm ii disuapnya anak ak

xde cara lain memg kne btegas.. bab mnyusu tu even dgn fmily sendri pun sye tegas.. sye bgtw demand baby sye berapa oz gap berapa jam.. mula2 susah jgak tp lme2 dyorg paham.. memg org tua2 nia asal baby nanges je nk bg susu.. bab tdo baby pun sye tegas.. memg follow wake windows.. ckup jam je memg akan bg anak tdo.. ble kte slalu bgtw dyorg, then dyorg pun paham.. dyorg bia kn je kte handle baby.. ble baby bgn je bru dyorg ajak main..