Luahan duduk dgn in law

Sy tak tahu apa sy rasa, setiap kali org lain selain suami sy yg ambik baby masa sy dodoikn dia n tengah nangis sy rasa marah x puas hati, walaupun tu nenek datuk aunty dia sy rasa nak marah...sy boleh je tidurkan dia cuma skrg dia mnagis sblm tidur, baby skrg 2m28d first son. Kalau dia nangis mesti cakap dia nak susu sdgkn baru susu, lepas tu baby terjaga nagis2 mrka angkat cakap dia x nak tidur ajak main..baby sy dh makin overtired sbb selalu ajak main..segan nak tegur sbb in law semua..dia org dtg tumpang rumah sy tp x kenal lagi ragam anak sy...sy kenal anak sy nak apa, bila dia nak susu..bila dia nak tidur sy tau walaupun sy first mom, tp sy kenal anak sy...sy bg tau suami pun dia ckp mrka nak tolong jaga...rasa nak marah hadap semua ni...kalau family sebelah sy...sy berani tegur, tp sbb in law sy x berani...baby masih kecik lg auty dia dh bg screen dgn selambernyer cakap dia suka tengok...sy x nak anak sy tgok screen kecik lagi baru nak nampak warna...mcm mana sy nak elak semua ni..penat hari2 bad mood dlm bilik n pura2 x kisah keluar dari bilik...sy x kisah nak tumpang duduk rumah sini..tp jangan masuk campur dlm cara sy jaga baby...anak sy tu...sy tau dia nak apa. Sy takut dia org cerita keburukan sy dekat luar, cara jga baby x sama dgn dia org...sy buat tummy time pun mil n fil ckp dulu x buat tu pun anak sy boleh je meniarap...semua x kena. Hari tu sy trpaksa bawa baby jumpa Dr sbb muntuh susu teruk, overfeeding sbb in law selalu ckp nak susu, nangis sikit nak susu...Dr. tgur bg susu 3 jam 3oz...suami tau tp senyap x ambik kisah dgn in law...suami tegur tp dia tegur skjap lepas tu hilang buat kerja lain... Satu lg, mil fil suka bagi baki susu yg dh 3 4jam dekat baby...basi dh!...selalu sy dgar dia ckp "masih bagus ni bagi saja belum lama lg" sy dgn halus tegur 1 jam x boleh bagi dh...kalau dia belum sedut boleh smpai 2 jam. Tp ni..baby dh minum 1/2 bg lg...stress di buatnya...sy tau cara mil dgn fil ni ikut pengalaman diaorg..tp x sama dgn gaya hidup zaman sekarang. Sorry sbb meluah dekat sini..rasa marah x puas hati dgn in law..termasuk suami yg x kisah... #ingintahu #pleasehelp #firstmom #bantusharing

39 Balas

Saya tak ddk dgn in law, tapi kalau balik kg, kdang rasa geram. Suami saya ada 9adik bradik, skli balik kdg ramai, kdg x kumpul semua. Kita faham bila balik jarang jumpa, tapi ada yang terpaling pandai jga ank,terpaling ni terpaling tu. Anak saya dari kecik mmg x ajr buai, balik kg, kakak ipar paksa anak tidur buai smpai nangis2 anak tu, sampai jdi takut. Yang sorg kak ipar tak bagi anak puting, saya mmg bagi ank sya puting, tapi anak hisap time nak tidur je, bukan spnjang masa, ada smpai satu tahap dia amik n sorok, ape ke bende la, sorg lagi anak saya sdg tdo, boleh pulak dia kejut ajak main, tak pasal mak dia nk jadi singa hahhaa, kdg kita ni trpaksa pura2 baik, n cover sbb malas nk brmasm mukaa. Saya kdg mngadu kat suami, suami pun faham kakak2 dia mcm mana, so bila balik sya mmg dh sedia mental sngt2. Tapi kita ni kdg gram, kita tahu ank kita, kdg dia bt prngai, ank kita nk kita jgk. Banyak la lagi sbnrnya, tapi sya dlm hati mmg geram, tapi kalau pikir sy jrg2 jumpa tak pa la.kalau mcm sis mmg ddk dgn in law lebih banyak kena suara, n direct je,kalau boleh tgur dgn baik. Insyallah dipermudahkan segalanyaa.