Adakah Mengandung Luar Rahim

Hi. Sy nk tanya, sy mengandung 4w. First sy scan dkt klinik doc ckp kantung tak nampak dan doc suspek mengandung luar rahim.. Soalan sy, dlm berapa week kantung akn nampak? Terima kasih.

16 Balas

Saya p klinik mula2 ckp tak jelas lpastu ckp tak pregnant docter ckp mslh hormon ja . Dia check upt pn ckp negatif dan bgi sy ubat turun darah tapi sy check sndri kt rmh blik pda klinik tu sbb tak puas hati mmg 2 line cuma samar tp mmg jelas 2 line . Nseb tak mkn ubat turun darah. Sy dah p kk mmg btoi pregnant kntung x nmpk sbb awai lgi .

4y ago

Dia scan jgak perut saya . Dia kta u pnya period x dtg perut x naik . Tk smpai 2 minit dia godek2 kt perut trus ckp xdak . Naluri sy kuat kata saya pregnant mmg sy jga alhamdulillah elok tggu nk bukak buku pink ja nnti

Geram btoi doc yg slalu suspek hamil luar rahim Sdangkn tk gtau dah kantung tu msih awal. Mybe kecik lgi.. Xnmpk lgi.. Ni trus suspek.. Byk dh kes kwn saya kena camtu.. Bila mai scan lg bbrp weeks. Elok je nmpk kntung.. Doc ni mcm trus xjaga hati aih. Bagi ibu2 tak senang duduk lagi ada la 😒

2y ago

betul sis,sy pon same ...doc push suh admit je,sdgkn last period sy 7/12 pastu sy remove implant 16/12...doc kk ckp dh 6 minggu 2 hari,g scan kt specialist doc bgtau masih baru belom 6 mggu sbb kne Kira 2 mggu lps remove implant ...susah hati

Ada simptom pregnant luar rahim ke tak? Selalunya klau 4 week tak nampak, doctor akan suruh repeat lagi 2 minggu sbab setengah org hari subur dia tak tetap jadi proses pembentukan tu lewat. Ikut LMP mungkin dah 4 week tapi ikut hari subur baru 2 week.. lbih kurang mcm tu la..

4y ago

betul tu.. waktu subur xsama dgn LMP...

Hii. Macam saya haritu 13w baru nmpak kantung and baby . Alhamdulillah skrg baby saya dh 16w. Sblom tu saya 7kali scan xnmpak pape , tp check upt positif. Xpe awal lagi tu , nnti try kandungan dlm 10w ke. Moga urusan awak dipermudahkan.

Mcm saya scan 6 weeks baru nmpak kantung.. kalau 4 weeks mgkin masih belum nmpak lagi . Kenapa doctor cepat sgt menilai ye ? Ada org even 7 weeks pun x nampak apa2 lagii hmmm better check lgi nnti masa week 6 -10 kat klinik lain

Awal scan sebab sakit perut bleeding ke..? Kalo x da pa2 mslh scan 8w. Pling nmpk 12w.... Doa yg baik2 ja sis... Scan awal2 tu buat stress je nnti. Sebb x semua yg nmpk bila scan awal...

Saya mula2 scan waktu 5W.. doc scan xnak nampak jugak.. kosong je.. Dr cakap mungkin sebab awal lagi.. Jadi repeat scan lepas 2W dah nampak kantung dgn janin dah ❤️

Sy 6w dah nampak kantung tp bby blm nampak..baby nampak dlm 12w bru jelas..tp tgo org juga .ada yg nampak awal ada yg xnampak awal...

4 weeks awal sgt lg sis utk nmpk kantung..doa baik2,pikir baik2..insyaAllah akan baik2 je nanti..repeat scan nnti bila dh 8 weeks..

Sy 4 weeks xnampak apa. Doc kata baby kecik lagi. Kalau scan mmg xkn nampk lagi..jadi yakin yer sbb awal LG tu