Sembelit trimester kedua. Tolong bagi jawapannn 😭😭🤧

Sy nk masuk 22 week. Asyik sembelit akhir2 ni 😭 seksa rasanya. Ada tak cara untuk nk bagi lawas? Makan sunquick, mulut jadi pahit loya, makan epal, pisang dgn betik, automatik jadi muntah. Makan jambu, perut jadi keras dan angin 1 badan 🤧 nk minum susu beperisa dr tak bagi sbb hb low. Nk makan supplment, loya tak habis lagi. Ubat kk bagi pon susah nak telan. Sape ada pengalaman? Mohon bantu share 😭🤧#ingintahu #firstbaby #1stimemom

18 Balas

mcm ubt klnik kalau puan xblh nk telan..cer puan try minum dgn jus orange or epal ke..in shaa Allah akan ok .kekdg teknik mkn ubt xbtl pn blh buat kita nk trmuntah smula selepas mkn ubt ..mcm susu pula try minum susu frisomum.mcm. sy dlu minum frisomum senang lawas mmbuang..brbnding susu jnis lain..mcm sy hb low juga dlu. doc consult dgn ubt iberet..kmdian sbb sy jnis cpt demam n ada asthma..sy mkn suppliment vitamin c..kalsium dan juga omega 3 aka fish oil utk lung..kalau buah jambu xblh mkn cer bykkn mkn sayuran hijau..daging ..cer try google mknn berkhasiat apa sesuai utk puan cuba bg support bdn puan..sbb stiap org pnerimaan nya berbeza..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

Setiap dr kita hormon & tindakbalas badan berbeza-beza. Awak boleh try & error 😬 Dulu bila saya sembelit, banyak yg cadangkan makan betik @ buah naga. TAPI tak infektif utk badan saya 😅 TAPI kalau saya makan jagung, senang & lawas ja membuang. Lagi 1 pastikan minum air putih / air suam dgn secukupnya. Lebih kurang (2>3 Liters) sehari. “DEHYRATED” body boleh jadi salah 1 faktor yg mempengaruhi sistem pembuangan kita.

Try buah naga dan yogurt berperisa. Sy tahun lepas pun sembelit teruk jugak masa 2nd trimester. Sy bykkan makan buah naga, betik dan yogurt berperisa. Baru dapat membuang. Kalau puan x leh telan buah, try yogurt tu. Kalau x jalan jugak, kena makan byk sayur. Dan of course kena minum air kosong secukupnye setiap hari. Puan kena try and error yg mana sesuai utk puan

Kena try n error. Saya hari tu mcm2 saya ikhtiar. Last2 saya buat jus buah2an. Saya blend apa2 jenis buah yg dpt masuk tekak saya. Antra yg saya blend honewdew & buah naga. Saya letak kurma sedikit.. Saya suka cara ni sebab kuantiti jadi sedikit & senang nk telan. Kalau mengunyah, baru 2 hiris dah kenyang.. Lepastu mual dtg.. x sempat serap kat badan

Makan sup sayur sawi, saya makan jadi lawas .. klau tak sembelit smpai berpeluh tunggu nak boleh keluar .. 😂 sblum makan apa2, minum air suam kerap supaya makanan dah serap air and senang nak proses … okayy?? Depends pada air kita mnum , if kerap minum ais yg lambat nak digest …

Baru je 3 minggu lepas sy pun sembelit. Makan ubat ni boleh membuang, lepas hari ke 3 dah okey xde sembelit, trs boleh stop minum. Ubat ni manis. Macam rasa minum air gula 😂😅

Sama dgn sy. Sy makan betik Alhamdulillah,mmbuang. Tp kalau betik takde sy makan ni. Sbb haritu 3 hari tak mmbuang langsung,sy pegi farmasi dia kasi ni. Selamat utk ibu mengandung.

sis try mnum susu kambing wildan mama premium..sy dulu selalu sembelit,seksanya...lps sy mnum susu ni alhamdulillah da x sembelit lg.

Saya pun sembelit.. Saya ambik supplement minyak kelapa dara.. Alhamdulillah setiap hari membuang..

saya sembelit teruk juga time pregnant ni. minum susu anmum materna, lps 3 jam minum trs cirit..